Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 28.04.2018.
00:10
Đ. Barović - Vesti A

Balkan kao džihad mašina

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović ističe da se prema podacima Evropola, do sada oko 800 terorista sa prostora Zapadnog Balkana pridružilo Islamskoj državi na Bliskom istoku, ali sagovornici "Vesti" tvrde da je taj broj - triput veći i da su mahom iz Bosne i sa Kosova.

EPA/AHMED JALIL
Šta kad se vrate glavoseče: Region nema strategiju za džihadiste

Na sastanku u Sočiju sa visokim predstavnikom za pitanja bezbednosti, srpski ministar policije je naveo da je terorizam danas postao suroviji, a teroristički napadi daleko nasilniji, kao i da su teroristi izgradili finansijske mreže koje ih čine samoodrživim.

Stručnjak iz oblasti borbe protiv terorizma i profesor na Fakultetu za bezbednost Darko Trifunović ističe da ukoliko zvanične procene govore o 800 terorista, tada je njihov stvaran broj najmanje tri puta veći.

- Reč je o "tamnim ciframa" koje su uvek dva-tri puta veće. Međutim, ovde je ključno pitanje da li neko razmišlja šta će se dogoditi kad se ti ljudi vrate sa ratišta - ističe Trifunović.

On dodaje da je važno da bezbednosne službe regiona shvate da na prostoru Balkana postoji džihad mašina koja pravi teroriste.

Veze terora i kriminala

Na sastanku u Rusiji ministar policije je rekao da je jedna od odlika modernog globalnog terorizma njegova povezanost sa organizovanim kriminalom.
- Spona između kriminala i terorizma je potpuno nova pojava i neke terorističke organizacije zarađuju znatne količine novca od trgovine drogom ili ljudima. Na primer, Evropol procenjuje da se do 40 odsto terorističkih akcija u Evropi delimično finansira kriminalom - rekao je Stefanović.

- Sistem regrutovanja novih radikalnih islamista sprovodi se kroz pet elemenata, ali
nijedan od njih nije predmet pažnje regionalnih službi bezbednosti. Podsetiću da države-sponzori terorizma ne samo što nesmetano deluju u zemljama regiona, već im je u nekim zemljama omogućeno i da legalno investiraju. Ništa bolja situacija nije ni sa drugim, trećim i četvrtim elementima iz tog lanca: nevadinim organizacijama, terorističkim grupama i samim teroristima koji nesmetano deluju kako u BiH, tako i na Kosovu, ali i u drugim delovima Zapadnog Balkana - navodi Trifunović.

Iskoristiti domaću pamet

Darko Trifunović kaže da je neverovatno da se nadležne službe u Srbiji tako lako odriču domaće pameti.
- Neverovatno je da profesora Miroljuba Jeftića, koji je izmislio politikologiju religije, zovu čak i islamske zemlje za stručno mišljenje, ali da nije dovoljno dobar za radne grupe koje formira MUP Srbije. Slično je i u mom slučaju. Iako sam bio zadužen za bezbednost Olimpijskih igara u Kini, a u Velikoj Britaniji sam sarađivao sa njihovim vodećim stručnjacima koji se bave borbom protiv radikalnog islama, do sada me niko od zvaničnika Srbije ili bezbednosnih službi nije pozvao, barem da pita za savet. Hvalimo se da je Srbija u 300 najeminentnijih univerziteta u svetu, a istovremeno ne želimo da iskoristimo tu pamet i potražimo odgovor od nauke. To je neshvatljivo - zaključuje Darko Trifunović.

On objašnjava da zemlje regiona apsolutno ništa ne rade i po petom, najbitnijem elementu džihad mašinerije - imamima koji javno propagiraju radikalnu formu islama.

- Umesto da se sastavi crna lista tih imama, što su zapadne zemlje uveliko uradile, oni i dalje slobodno propagiraju svoja uverenja, pa čak i gostuju u pojedinim zemljama Evrope - naglašava Trifunović i podseća da je ključ rešenja problema u deradikalizaciji.

- Crna Gora je jedina zemlja u regionu koja je ovaj problem shvatila veoma ozbiljno i na vreme krenula u taj proces tako što su, da bi se problem sagledao i rešio, pozvali u pomoć stručnjake iz celog sveta. U Srbiji je situacija potpuno obrnuta.

Stefanović: Svet žmuri na Kosovu

Prostor Zapadnog Balkana predstavlja značajan prostor za regrutovanje članova i simpatizera Islamske države koji se bore u Siriji i Iraku - rekao je Stefanović na skupu u Sočiju.
On je objasnio da za Srbiju poseban izazov predstavlja složena bezbednosna situacija na Kosovu, posebno što je značajan broj ekstremista povezan sa Islamskom državom.
- Nažalost, međunarodna zajednica, koja ima aktivnu ulogu na Kosovu, do sada je uglavnom ignorisala ovu činjenicu - konstatovao je ministar policije.
Stefanović je objasnio i da Srbija prepoznaje nekoliko bezbednosnih rizika u vezi sa terorizmom.
- Pre svega, to je problem boraca Islamske države koji potiču iz Srbije, a koji su trenutno u Siriji i Iraku, ili su se vratili kući. Nedavno je u Srbiji grupa od sedam terorista koji su se borili za Islamsku državu, ali su takođe bili uključeni u regrutovanje novih boraca i finansiranje njihovih troškova, osuđena na kumulativnu kaznu od 67 godina zatvora, što ilustruje odlučnost države da se suoči sa ovim izazovom - rekao je Stefanović i dodao da se na ovaj način šalje "čvrsta poruka" potencijalnim teroristima da Srbija neće tolerisati nikakav oblik ekstremizma.





 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online