Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 25.04.2018.
09:27
Vestionline A

Crna Gora: Bura zbog bilborda o srpskoj vojsci, "falsifikat istorije"

Bilbordi koje su postavile budvanske vlasti na kojima se slavi "oslobodilački ulazak srpske vojske 1918. godine u Budvu", uzburkali su strasti u Crnoj Gori.

pixabay.com
 

Stogodišnjica oslobođenja Budve predstavljena je na način koji nije verodostojan, saopšteno je iz Ministarstva kulture Crne Gore.

Na bilbordima se, kako piše, obeležava "sto godina ponosa i slave" i navodi se "na uspomenu dolaska hrabre pobjedonosne srpske vojske koja poslije junačkih pobjeda oslobodi Budvu na Mitrovdan 1918. Postavi opština Budva" 

"Najsvežijom propagandom na području Budve, pre svega, šalju se poruke koje nemaju bilo kakvo utemeljenje u istorijskoj faktografiji. Ono što je nesumnjivo je da se kroz pokušaj falsifikovanja istorije pokušava isprovocirati građanski koncept Crne Gore", kazali su iz Ministarstva, prenosi RTCG. 

Prema njihovim rečima, svi istorijski izvori nedvosmisleno ukazuju kako je “oslobođenje Budve”, zapravo, predstavljalo čin povlačenja austrougarske vojske sa crnogorskog primorja, u čemu nije učestvovala armija nijedne druge države. 

"Istine radi, faktografija govori kako se, pri povlačenju austrougarske vojske, jedini kontakt jugoslovenskih trupa sa njima na području Crne Gore dogodio u borbama oko Podgorice, 17. i 18. oktobra (“Ujedinjenje Crne Gore i Srbije 1918”, Dimitrije Vujović, Podgorica, 1962)". 

Iz Ministarstva navode da svi istorijski podaci nedvosmisleno govore da su srpske trupe u Budvu ušle tek po povlačenju austrougarskih, "pa o tom činu nije moguće govoriti kao o oslobođenju u bilo kojoj formi. Naprotiv". 

"Stoga, apsolutno je nedostojno i neumesno vršiti reviziju događaja koji su deo crnogorskog kulturnog i istorijskog bića, pa bilo to i putem bilborda", navodi se u saopštenju. 

Iz Ministarstva poručuju da je obmanjivanje putem oglašavanja, shodno pozitivnim pravnim propisima, krivično delo i najavljuju da će u slučaju da nadležni lokalni organi ne preduzmu ništa, pokrenuti procedure u cilju utvrđivanja odgovornosti. 

Youtube/RTCG
Tekst potpis

"Falsifikovanje istorijskih činjenica društveno je neodgovoran i neprihvatljiv postupak, a Ministarstvo kulture Crne Gore neće nijemo posmatrati taj i slične postupke", zaključuje se u saopštenju crnogorskog ministarstva.

Koordinacioni odbor Crnogorskog pokreta Kotor je Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru podneo krivičnu prijavu protiv NN lica, vlasnika bilborda i opštine Budva, kao zakupca, zbog krivičnog dela povrede ugleda Crne Gore, kao i zbog krivičnog dela izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje, saopštio je Đorđe Kustudić, koordinator Koordinacionog odbora Crnogorskog pokreta Kotor. 

Kako navodi, na bilbordima, kroz grad i pored Jadranske magistrale, Opština Budva je postavila plakate koji veličaju okupaciju Crne Gore 1918. godine. 

- Na jednom plakatu nalazi se fotografija srpske kraljevske vojske u nastupanju, a bliže donjem levom uglu, velikim masnim slovima piše: "1918 sto godina ponosa i slave 2018". Na dnu plakata, u tri reda, ispisano je: "Na uspomenu dolaska hrabre i pobjedonosne Srpske vojske koja poslije junačkih pobjeda oslobodi Budvu na Mitrovdan 8. novembra 1918. Postavi opština Budva". Na samom dnu, na plavoj pozadini, skoro po širini plakata, velikim slovima ispisana je parola: "Sto godina od velike pobjede u Prvome svjetskome ratu". Na drugom plakatu dominira fotografija Leontija Mitrovića. Ispod, u tri reda piše: “Iguman Leontije Mitrović, ratnik balkanskih ratova i Velikoga rata, sabraćom u proboju Solunskoga fronta”. Bliže donjem levome uglu, masnim slovima piše: "1918 sto godina ponosa i slave 2018". Na samome dnu, na plavoj pozadini, skoro po širini plakata, velikim masnim slovima ispisana je parola: "Sto godina od velike pobjede u Prvome svjetskome ratu" - podseća Kustudić. 

Prema njegovim rečima, plakat izlaže poruzi Budvu, odnosno, Crnu Goru, veličajući njenu okupaciju koju su, na Mitrovdan, 8. novembra 1918. godine, i tih dana izvršile srpske trupe, piše portal CDM.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online