Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 24.04.2018.
15:10
Index.hr, Vestionline A

Hrvatska neće priznavati diplome iz Srbije i BiH?

Dekan visoke škole za ekonomiju, preduzetništvo i upravljanje "Nikola Šubić Zrinski" iz Zagreba izjavio je da se diplome iz Srbiji i BiH neće priznavati u Hrvatskoj.

A. Čukić

On je za “Glas Slavonije“ rekao kako će do toga doći jer te diplome ne ispunjavaju potrebne kriterijume.

U Agenciji za nauku i visoko obrazovanje ta informacija je i potvrđena.

Iz te Agencije pojasnili su da se priznavanje inostranih visokoškolskih kvalifikacija (IVK) u Evropi, te u državama članicama EU sprovodi prema smernicama Lisabonske konvencije. 

- Priznavanje IVK-a podrazumeva formalno potvrđivanje vrednosti insotrane visokoškolske kvalifikacije i ono ne stvara nikakva statusna prava niti se njime dodeljuju akademski stepeni, nazivi, ili bilo kakve druge titule prema hrvatskim propisima. U postupku vrednovanja inostrane visokoškolske kvalifikacije uzima se u obzir isključivo stepenj postignutih znanja, veština i koje su stečene kvalifikacijom, bez upoređivanja studijskih programa - poručili su iz Agencije, prenosi portal Indeks.hr. 

Agencija sprovodi postupak stručnog priznavanja IVK-a, za šta je potrebno ispuniti nekoliko kriterijuma. 

Prvi je da visokoškolska kvalifikacija mora biti izdata od akreditovane visokoškolske institucije, a inostrani visokoškolski program akreditovan od nadležnog akreditacijskog tela te države. 

U slučaju združenog programa/kvalifikacije (joint degree) sve institucije koje učestvuju u sprovođenju studijskog programa, kao i sam studijski program, moraju biti akreditovani od strane nadležnih akreditacionih tela država u kojima se svaka od institucija koje učestvuju u združenom programu nalazi, piše “Glas”. 

Osim toga, prilikom vrednovanja IVK, uzimaju se u obzir i minimalni nivo i vrsta kvalifikacije nužna za pristupanje studijskom programu čijim se završetkom stiče kvalifikacija za koju se priznavanje traži, odnosno pristup daljem obrazovanju i/ili zapošljavanju koje kvalifikacija nudi. 

Ako svi navedeni kriterijumi nisu ispunjeni, Agencija nije u mogućnosti da u potpunosti prizna inostranu visokoškolsku kvalifikaciju. 

- U slučaju kriterijuma akreditovanosti inostrane visokoškolske institucije važna je verodostojnost nadležnog akreditacionog tela, odnosno da je ono prošlo relevantno međunarodno vrednovanje, što nažalost, odnedavno nije slučaj ni s jednom nadležnom agencijom za spoljno osiguravanje kvaliteta u visokom obrazovanju u BiH i Republici Srbiji - pojašnjavaju iz Agencije za nauku i visoko obrazovanje RH. 

- U prilog svemu navedenom ističemo i činjenicu da je Univerzitet u Mostaru, u cilju potvrde kvaliteta svojih studijskih programa i kvalifikacija, zatražilo te prošlo međunarodni postupak reakreditacije svojih studijskih programa koje je sprovela hrvatska Agencija za nauku i visoko obrazovanje, a koja je međunarodno akreditovana te je punopravna članica svih relevantnih evropskih udruženja agencija za spoljno osiguravanje kvaliteta - odgovorili su iz Agencije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online