Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 12.04.2018.
00:41
D. Dekić - Vesti A

Za saradnju spremni?!

Dan osnivanja nacističke Nezavisne države Hrvatske odabrao je hrvatski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović da sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem otvori Međunarodni sajam privrede u Mostaru. Da provokacija, kako je tumači deo srpske javnosti, bude i veća, potrudio se još provokativnijim sloganom sajma "Jesmo li spremni", sa više nego jasnom aluzijom na ustaški pozdrav "za dom spremni".

Tanjug
Skuplja dara nego mera: Aleksandar Vučić pazario vino u Mostaru

Mada je očito da je "uvučen" u takav scenario, predsednik Srbije se nije ni osvrnuo na ustašku simboliku, već je dan iskoristio i za druge aktivnosti, poput kucanja uskršnjim jajima sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i episkopom zahumsko-hercegovačkim i primorskim Grigorijem.

Vladiku je pobedio, a Dodik ga je "razbio", ali mu je lični poraz očito pao mnogo lakše od onog koji su doživeli crveno-beli košarkaši u duelu sa podgoričkom Budućnošću. Kao vatreni "zvezdaš" nije krio žaljenje, mada nije propustio da akcentira dobru saradnju Srbije sa Crnom Gorom.

- Tokom večeri Dodik, iako je navijač Partizana i ja, zajedno smo se sekirali i tugovali zbog poraza košarkaša Crvene zvezde, a Vujanović se radovao - priznao je predsednik Srbije.
Dodao i da su Vujanoviću, Dodik i on čestitali pobedu i da se nada da će i crnogorski predsednik njima čestitati za koji dan.

Na toj večeri koju pominje srpski predsednik, mediji u BiH pronašli su još jedan skandal. Čović je, otkrivaju, sazvao lidere u letnjikovac Radobolja, na imanje mostarskog biznismena koji državi duguje 40 miliona KM (20 miliona evra).

Tu nije i kraj skandalima. Kontroverzi je bilo i oko nedolaska ostale dvojice članova Predsedništva BiH, bošnjačkog Bakira Izetbegovića i srpskog Mladena Ivanića, što su mediji prokomentarisali rečima da je Čović "zloupotrebio" Predsedništvo.

Puškaranje i škrgutanje

Aleksandar Vučić je u Mostaru razgovarao i sa bugarskim premijerom Bojkom Borisovim i obelodanio da je Borisov pohvalio njegovu reakciju na izjave Hašima Tačija da će na "pretnje iz Srbije" odgovoriti "puškama".
- Bilo je izjava oko pušaka, Bojko mi je rekao: mogu da mislim da si škrgutao zubima, ali ono što si ispustio preko tih zuba je bilo dobro, dobro je da si pozivao na mir - naveo je Vučić.

Izetbegović, koji je prethodnih godina učestvovao kao domaćin sajma, ove godine je dobio samo pozivnicu kao i svaki drugi gost takvog ranga. Ivanić se, očito, sam potrudio da ode na put koji je sprečio njegov dolazak u Mostar. Možda i što je načuo kakav se scenario sprema. Izostanak dvojice kolega Čović je komentarisao u maniru - pozvao sam koga sam pozvao.

- Ovu dvojicu kolega nisam zvao na tu večeru. Ne znam zašto je to bila tema. Ivanić mi je rekao pre mesec dana da će biti van zemlje, onda sam kazao da ako neće sva trojica biti tu, da ne bude spekulacija zašto jedan nedostaje - kazao je Čović.
Međutim, na večeri se nije pojavio ni premijer BiH Denis Zvizdić.

Razmena sa BiH veća od dve milijarde

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež je rekao da obim srpske trgovine sa BiH raste i da je razmena i roba i usluga prešla dve milijarde.
- BiH je značajno tržište za nas, rastu i investicije srpskih kompanija, otvaraju proizvodne pogone i preduzeća - rekao je Čadež i dodao da je Sajam ujedno i prilika da se radi na zajedničkom ulaganju u treće države.
Stvaranje jedinstvenog ekonomskog prostora je, kako je istakao, "stvar opstanka, a ne dobre volje".
Mehanizme koje je CEFTA usvojila pre 20 godina Čadež vidi kao zastarele, zbog čega treba raditi na novim koji će olakšati protok roba i usluga i ljudi.
U Mostaru je na Sajmu bilo 60 srpskih firmi koje su razgovarale o konrektnim poslovima.





 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online