Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 10.04.2018.
14:04
Radio Slobodna Evropa A

Zašto je Dodik potreban Vučiću?

"Dodik se pojavljuje u Beogradu kad god hoće i javno govori bez ikakve najave kao da je ovdašnji političar i kao da ovde živi. Mislim da Vučić zapravo koristi Dodika i da mu je Dodik potreban u kontekstu rešenja statusa Kosova. Naime, Vučićevo okruženje insistira da Republika Srpska bude neka vrsta kompenzacije za gubitak Kosova, pa u tom smislu zbližavanje sa Dodikom Vučiću dobro dođe", smatra Izabela Kisić, izvršna direktorka Helsinškog odbora za ljudska prava Srbije.

Tanjug
Milorad Dodik i Aleksandar Vučić

"Dodik je u izvesnom smislu pretnja Vučiću"

- Vučić je jako oprezan i nikad ne daje komentare na Dodikove izjave o referendumu, otcepljenju Republike Srpske i slično. Međutim, mislim da je odnos između Vučića i Dodika nešto složeniji. Oni nisu lično bliski. Dodik je bio mnogo bliži Borisu Tadiću, da ne govorim o Tomislavu Nikoliću. Mislim da Dodik u izvesnom smislu predstavlja pretnju Vučiću - kaže Kisić za RSE i dodaje:

- Naime, ako neko na Balkanu ima bliske veze sa Rusima - to je Milorad Dodik. Svojim susretima sa Putinom Dodik zapravo šalje poruku Vučiću. Ne zaboravimo da je Putin primio Dodika uoči referenduma o Danu Republike Srpske. Tako da mislim da odnos između Vučića i Dodika treba posmatrati i u kontekstu geostrateških ciljeva i politika na Balkanu.

- Vučić vrlo dobro razume ko je najmoćniji čovek u RS i ko ima podršku koja Vučiću može da bude i pretnja - tu pre svega mislim na rusku podršku. Mislim da je on prosto prinuđen da održava dobre odnose sa Miloradom Dodikom, jer Rusija preko Dodika šalje poruke Vučiću - kaže Kisić i objašnjava da je "Dodik Vučiću potreban u propagandne svrhe kao deo populističke priče, koja i te kako funkcioniše u Srbiji". 

- Dodik je Vučićeva maskota koju on hrani. Međutim, ne smemo zaboraviti da je Milorad Dodik i bukvalno i metaforički sahranio mnoge srpske vladare - od Miloševića, pa nadalje. Nakon njihovog pada on je uvek ostajao na srpskoj političkoj sceni, što znači da je njegova adaptivnost velika - ističe Izabela Kisić.

- Pre svega, Dodik nije samo predstavnik bosanskih Srba, on je i državljanin Srbije, a mislim da je i građanin Beograda. Rekao bih da Dodika u Srbiji smatraju dobrim dečkom iz unutrašnjosti. On je na sebe preuzeo sav onaj nacionalizam, svu onu nacionalističku retoriku, koju Vučić ne može da koristi u poslednje vreme - kaže Dragan Bursać, novinar i kolumnista portala Buka iz Banjaluke.

- Dodao bih još nešto što deluje prilično paradoksalno. Vučić i Dodik se kreću u obrnutom smeru. Dodik danas stremi ka Vučićevoj nacionalističkoj prošlosti, a Vučić Dodikovoj, da tako kažemo, prozapadnoj prošlosti. Milorad Dodik je nekada bio dašak svežeg demokratskog vetra, kako ga je nazvala Medlin Olbrajt, pa je danas postao rusofil i ultranacionalista, a Vučić ide u obrnutom smeru. Karijere im se ipak negde ukrštaju - ističe Bursać.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online