Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 28.03.2018.
18:18
Vestionline, Tanjug A

Ambasador poručio Hrvatima: Sada vam Putin neće doći

Ambasador Ruske Federacije u Zagrebu Anvar Azimov ocenio da je odluka Hrvatske da protera ruskog diplomatu štetna i da je malo verovatno da Putin dođe u Zagreb.

EPA/Antonio Bat
Hrvatska kao članica EU nije se protivila odluci o prterivanju ruskih diplomata

Azimov kaže da nije jasno kako će odluka o proterivanju ruskih diplomata pomoći u istrazi o trovanju Sergeja Skripala u Velikoj Britaniji i kako će poboljšati odnose između Rusije i Zapada.

Ruski diplomati aktivno su radili na obnovi rusko-hrvatskih odnosa u interesu obeju država, i to zbog privrednog rada, dolaska ruskih investicija u Hrvatsku, stvaranja novih radnih mesta... A Hrvatska je, kaže, zbog toga proterala jednog od nas. 

Istakao je da s obzirom na neprijateljski korak koji je Hrvatska preduzela u odnosu na Rusiju, verovatno će biti određenih korektiva i po pitanju eventualne posete ruskog predsednika Hrvatskoj. "U svakom slučaju, očigledno je da je u bliskoj budućnosti takva poseta predsednika Putina Hrvatskoj je malo verovatna", rekao je Azimov za zagrebački "Večernji list". 

Rusija, istakao je, želi dobro i Hrvatskoj i Srbiji i zainteresovani smo za poboljšanje odnosa izmedju tih dveju zemalja. 

Govoreći o interesima Rusije u ovom delu Evrope, Azimov kaže da je njegova zemlja zainteresovana da Balkan bude stabilna i sigurna regija, te da zvanična Moskva tu nema nikakvih geopolitičkih planova. 

- Naše su ambicije potpuno normalne, želimo poboljšanje bilateralnih odnosa sa svim zemljama zapadnog Balkana. Dijalog između Rusije i drugih zemalja vodi boljoj sigurnosti i stabilnosti. Rusija ima stalnu politiku prema Balkanu kao regiji koja leži između istoka i zapada. Želimo da Balkan bude neutralan, ali to se ne događa. Očite su evroatlantske ambicije balkanskih zemalja i mi to poštujemo, ne želimo ih narušavati ni u kom pogledu - rekao je. 

Što se Srbije tiče, Azimov je rekao da je naša zemja strateški partner Rusije na Balkanu, te da s njom ima najintenzivnije kontakte. "Znamo za srpske aspiracije prema članstvu u EU i to poštujemo. No u isto vjeme želimo reći da približavanje Srbije Evropskoj uniji ne treba da bude prepreka tradicionalno dobrim odnosima Rusije i Srbije", rekao je. 

Istovremeo, kazao je, Rusija želi da poboljša bilatralne odnose sa svim balkanskim zemljama. "Postoje dva aspekta - održati neophodan politički dijalog na različitim nivoima i, drugo, želimo da ojačamo naše trgovinske i ekonomske veze. Želimo da ulažemo. Naša saradnja i naš pristup prema zemljama u regiji ne sudara se s politikom SAD prema Balkanu. Spremni smo da saradjujemo sa svim zemljama, s EU i SAD kako bismo ovu regiju učinili što sigurnijom i stabilnijom", poručio je ruski ambasador u Zagrebu.

POVEZANE VESTI

Sreda 28.03.2018. 23:29
Uostalom Krvati njega baš i nisu zvali što se kaže zaozbiljno,zvala ga Kolinda,a mnogi su se usprotivili toj njenoj odluci.A i ona je to uradila iz neke pristojnost(a znala je da neće doći)da bi mu uzvratila gostoprimstvo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online