Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 18.03.2018.
13:44
sputniknews.com, Vestionline A

Godišnjica Vašingtonskog sporazuma: Hrvati prevareni, Srbi nisu konstitutivni

Na današnji dan 1994. godine u Vašingtonu je potpisan sporazum između Bošnjaka i Hrvata o stvaranju bošnjačko-hrvatske federacije, koja je kasnije, Dejtonskim mirovnim sporazumom, postala jedan od dva entiteta.

pixabay.com
Dogovor "kuću" gradi, ali ne i kada su u pitanju zemlje bivše Jugoslavije

Ovaj sporazum je okončao krvavi bošnjačko-hrvatski sukob, ali je ostavio mnoge stvari nerešene.

Taj sporazum potpisali su Mate Granić, predstavnik Hrvatske, Haris Silajdžić, predstavnik ratne bošnjačke vlade u Sarajevu, i tadašnji hrvatski lider u BiH Krešimir Zubak.

Predsednik Hrvatske Franjo Tuđman i predsednik ratne bošnjačke vlade Alija Izetbegović overili su 18. marta 1994. godine Okvirni sporazum o konfederalnim vezama između Hrvatske i buduće bošnjačko-hrvatske federacije, koji nikada nije zaživeo.

Dana 30. marta 1994. godine, Ustavotvorna skupština Federacije BiH prihvatila je ustav kojim se uspostavlja FBiH na teritoriji sa većinskim bošnjačkim i hrvatskim stanovništvom.

Tadašnji hrvatski ministar spoljnih poslova Mate Granić navodi da je prihvatio taj predlog iako je bio svestan da nikada neće zaživeti.

Granić smatra da su predstavnici Hrvatske Republike Herceg-Bosne bili prevareni tim sporazumom.

Hrvatski mediji danas navode da je ovaj sporazum napravljen na štetu Hrvata, jer su brojna ovlašćenja ukinuta županijama.

Ministarstva prosvete i kulture, kao i energetike formirana su na federalnom nivou suprotno sporazumu, pošto su ove nadležnosti, prema dokumentu, morale da budu na županijskom nivou.

Hrvati su nezadovoljni i načinom na koji je rešeno pitanje radija i televizije, jer je FBiH dobila isključivi nadzor nad spektrom frekvencija.

Vašingtonskim papirom dopušteno je veće hrvatskih županija koje bi "koordinisalo politiku i aktivnosti u pitanjima od zajedničkog interesa", ali je 2001. godine taj pokušaj zaustavio visoki predstavnik Volfgang Petrič.

FBiH je i danas u problemima, zaključuju politički analitičari.

Budžet je stalno pred slomom, a ekonomski i socijalni sektor su jako slabi. Nacionalno podeljeni Mostar je blokiran i u njemu godinama nema lokalnih izbora. Hrvati su veoma nezadovoljni svojim položajem.

U nekim kantonima Srbi ni danas nisu konstitutivan narod, a nijedan visoki predstavnik, kao ni međunarodni garanti Vašingtonskog i Dejtonskog sporazuma, nisu učinili ništa da to promene.

Nakon svakih izbora, Republika Srpska bez problema i brzo formira vlast, dok se na formiranje organa FBiH i zajedničkih institucija ponekad čeka i po godinu dana.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online