Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 06.03.2018.
00:44
Đ. Barović - Vesti A

Stručna javnost potvrđuje saznanja "Vesti" (1): Sudbina Srpske visi o koncu

Saznanja "Vesti" o planovima Zapada da predstojeće opšte izbore u BiH iskoriste kako bi na svaki način, ne prezajući ni od ubistava, destabilizovali Republiku Srpsku i smanjili ruski uticaj na Balkanu, u stručnoj javnosti nisu izazvala iznenađenje.

Tanjug/AP
Istrajati na sopstvenom putu: Milorad Dodik na proslavi 9. januara

Stručnjaci iz oblasti bezbednosti tvrde da su obaveštajne službe vodećih zapadnih zemalja i do sada bile uključene u razne operacije, u rušenje aktuelnog režima u RS, zbog čega ne treba isključiti i radikalizaciju tih aktivnosti kroz mogući scenario ubistva opozicionih lidera u Srpskoj.

- Nema sumnje da bi zbog pojačanog delovanja obaveštajnih službi na teritoriji Balkana, a posebno Srbije i Republike Srpske, jedan od mogućih scenarija podrazumevao i politička ubistva u funkciji izazivanja haosa i smene vlasti - tvrdi za "Vesti" dugogodišnji pripadnik Kontraobaveštajne službe u penziji, potpukovnik Ljuban Karan.

- Reč je o primeni "hibridnog rata", odnosno korišćenju specijalnih operacija u sprovođenju ciljeva vodećih zapadnih zemalja. Ta strategija se u potpunosti uklapa u novu američku strategiju za Balkan. Ta strategija u praktičnom smislu ima dva nivoa. Prvi je diplomatski u kome se javno insistira na stabilizaciji prostora Balkana, ali i promeni politike prema Srbiji. Istovremeno, obaveštajne službe SAD i NATO sve čine upravo suprotno, koristeći se prljavim metodama hibridnog rata koje podrazumevaju širok dijapazon delovanja - ističe Karan.

Prema njegovim rečima, među tim metodama je najzastupljenije propagandno delovanje, a zatim i mnogo opasnije metode u cilju destabilizacije ili kompromitacije određene ličnosti ili režima.

Dva pogleda na uticaj Rusije

- Zapadu ne odgovara aktuelna politika Srpske, posebno njen proruski odnos. Uostalom, američka nova strategija za Balkan nije ništa drugo do pokušaj da se umanji uticaj, odnosno eliminiše uticaj Rusije onako kako ga oni vide da je pretnja po njihove interese.
Ne zaboravimo da Srbi ne vide taj uticaj na isti način kao Amerikanci. Za Srbe je to dobronamerno nastupanje Rusije u cilju stabilizacije mira i podrške srpskom korpusu koji jeste napadnut sa svih strana i svim mogućim metodama. Rusija je istovremeno, tu dobronamernost do sada iskazala na više načina i nivoa: od poklanjanja vojnih aviona, preko diplomatske podrške u Savetu bezbednosti UN i na kraju preko konkretne podrške u kontraobaveštajnom i obaveštajnom smislu. Da bi se taj uticaj umanjio i Srbija i Republika Srpska su podvrgnuti diplomatskim i političkim pritiscima, ucenama i pretnjama, ali i raznim oblicima specijalnog rata - zaključuje potpukovnik Karan.

- Te metode podrazumevaju i one radikalne, poput atentata. Međutim, u svakoj od tih operacija je nemoguće predvideti uspeh odnosno da li će takva mera dovesti do željenog ishoda. Činjenica je da naše službe bezbednosti već duže vreme dobijaju ozbiljna upozorenja od ruskih službi na moguće specijalne operacije različitog tipa i otuda je važno da preduprede svaki mogući scenario sa ljudskim žrtvama - navodi ovaj bivši kontraobaveštajac.

Karan navodi da su poslednji događaji u Srbiji sasvim indikativni za razumevanje činjenice da se nešto sprema i u Republici Srpskoj.

www.mc.rs
Dr Miroljub Jevtić

Nestaćemo ako ustuknemo

Miroljub Jevtić, profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu i jedan od cenjenijih stručnjaka iz oblasti bezbednosti, ističe da Zapadu smeta jaka Republika Srpska, te da se nikada nije odustalo od ideje o unitarnoj Bosni i Hercegovini.

- Zapad nikada nije odustao od ideje da muslimanima stvori državu na tlu Evrope, a zbog događaja na Bliskom Istoku, ta zamisao je samo intenzivirana. Otuda nemam nikakve dileme da neće birati način kako to da urade. Da se razumemo, na njihovoj meti neće biti samo Srbi u BiH, već i Hrvati - ističe profesor Miroljub Jevtić i dodaje da je osnovna greška političara sa Balkana što veruje da Zapad na istovetan način tumači demokratije u svojim i drugim zemljama.

- Reč je o dvostrukim standardima u shvatanju demokratije. Jedni aršini važe za sopstvene zemlje, a sasvim drugi za zemlje gde ostvaruju svoj uticaj. U tim zemljama demokratija može biti i klasičan fašizam, ali će je podržavati sve dok imaju ljude spremne na saradnju i ukoliko iz te saradnje imaju koristi - objašnjava Jevtić i dodaje da je jedina preporuka vlastima u Srbiji i Republici Srpskoj da ne pristaju na bilo kakve ustupke Zapadu.

- Moja preporuka čelnicima Srbije i RS je da budu apsolutno tvrdi u pregovorima. Ne bismo smeli da pravimo bilo kakve ustupke, bez obzira koliko nas to može koštati. Pravljenjem ustupaka pretnje i ucene neće se završiti, već će samo za posledicu imati da nestanemo kao narod - tvrdi Jevtić.

Korist umesto lažnih dilema

Prema njegovim rečima u javnosti se pravi lažna dilema o tome da li Srbiji i Srpskoj uopšte treba ruski uticaj, odnosno da li se iza svega kriju neki tajni interesi Ruske Federacije.
- Nas apsolutno ne treba da zanima koji su to interesi Rusije da nas brani. To za nas treba da bude potpuno nebitno, sve i da su imali ili imaju neki svoj interes, od zaustavljanja Rezoluciju o Srebrenici u Savetu bezbednosti UN do nepriznavanja Kosova. Za nas je jedino bitno da mi iz toga imamo nemerljivu korist - zaključuje Jevtić.

Sutra - Stručna javnost potvrđuje saznanja "Vesti" (2): Šta kažu Dževad Galijašević i pukovnik Stanko Nešić


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online