Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 26.02.2018.
18:11
Z. Mirković - Vesti A

Budite Srbi, a ne Bosanci!

Predsednik RS Milorad Dodik na prvom Forumu dijaspore Srbije i Srpske, održanom u Banjaluci, poručio je učesnicima iz 20 evropskih i prekookeanskih zemalja da će u narednim danima biti izloženi pritiscima institucionalizacije kroz takozvano bosansko rasejanje i pozvao ih da to odbiju.

Z. Mirković
Najgore već prošli zajedno: Domaćimn i učesnici skupa

- Neću okolišati, odbacite i odbijte takav naum jer to nije deo onoga što mi mislimo da je naša integrativna politika. Mi smo za jedinstvenu srpsku nacionalnu dijasporu koja je organizaciono jedini zajednički predstavnik Srba iz RS i Srbije. Možemo da prihvatimo i postojanje jedne organizacije srpske nacionalne dijaspore, koja uključuje Srbe iz Srpske, Srbije i sa prostora cele bivše Jugoslavije - poručio je Dodik pred oko 100 predstavnika srpske dijaspore.

Jedinstvo Srbije i RS

Dodik, inicijator Foruma, zahvalio se učesnicima iz dijaspore i Srbima iz regiona što su i u teškim vremenima stajali uz svoj narod i pomagali ga i što su očuvali srpski identitet gde god žive i pored velikog pritiska da budu asimilovani.

Moć rasejanja u Austriji

Selaković je ukazao i na problem iseljavanja iz matice rekavši da u borbu za biološkim opstankom srpskog naroda treba da se uključi i "naša velika dijaspora".
Selaković je ukazao da je broj Srba u Austriji premašio ukupno srpsko stanovništvo u Hrvatskoj, Sloveniji i Makedoniji zajedno.

Dodik je naglasio da prvi Forum dijaspore neće biti i poslednji. Takođe, da domaćini budućih Foruma ne moraju biti samo Srpska i Srbija, koja je sledeći domaćin, već da može da se organizuje i okupljanje i u inostranstvu, gde je etablirana srpska zajednica.

Predsednik Srpske ponovio je da Srbi imaju dve države, Srbiju i RS koje funkcionišu kao deo regionalne, političke, sigurnosne i svake druge stabilnosti.

Z. Mirković
Teško bez strategije: Nikola Selaković

Deklaracija za spas nacije

Generalni sekretar u kabinetu predsednika Srbije Nikola Selaković kazao je da će Deklaracija o zaštiti identiteta pomoći Srbima da sačuvaju jezik, ćirilično pismo i duhovnost ma gde živeli.
Selaković je rekao da među prisutnima sigurno ima i onih koji su spremni da upute reči kritike matici što nije organizovala ovaj skup, ali da je bilo potrebno u Srbiji urediti unutrašnje odnose i rešiti nagomilane probleme.
- Rešavamo ih uspešno i kroz Deklaraciju, odnosno Aneks sporazuma o specijalnim vezama RS i Srbije koje će formiranjem posebnih institucija, kao što je Nacionalni savet za brigu o Srbima van Srbije, pridati posebnu pažnju svakoj našoj zajednici u regionu i svetu i efikasno ih pomoći - najavio je Selaković i dodao da su problemi u odnosu prema dijaspori u prošlosti proistekli zbog odsustva jasne strategije i plana za delovanje.

- Naš cilj nije nikakav sukob, ni destabilizacija, već uporna politička borba za naša prava. Srpska jeste zagledana u Srbiju i smatramo da ne treba da se odreknemo tog jedinstva - rekao je predsednik Dodik i naveo primer da će od naredne školske godine udžbenici RS i Srbije imati isti sadržaj.

Fond za podršku

Z. Mirković
Uvek prisutni: Direktor "Vesti" Aleksandar Vidaković na forumu

On je kazao da zajednička Deklaracija o očuvanju srpskog identiteta RS i Srbije neće isključivati nikoga i da predviđa formiranje nacionalnog saveta za njeno sprovođenje u koj će biti predstavnici Srbije, RS, Srpske pravoslavne crkve i dijaspore. Uz taj savet biće ustanovljen i fond koji će služiti za podršku projektima srpskih organizacija u regionu i dijaspori. On je najavio da će RS, na osnovu zaključaka skupa institucionalizovati saradnju s dijasporom, verovatno kroz zakon o dijaspori.

Z. Mirković
Okupio rasejanje: Milorad Dodik

Dragoceni i bez poklona

Dodik je rekao da je s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarao na temu dijaspore.
- Želimo da Srbija i Srpska jedinstveno deluju. Mi ćemo razgovarati o problemima jer želimo da pošaljemo poruku da nam niste dragi samo kada darove donosite i pomažete porodice, već da smo spremni da prihvatimo i saslušamo vaše mišljenje o svim pitanjima, da nam prenesete vaše poglede na izazove, s ciljem da se izvučemo iz decenijske zavetrine - rekao je Dodik.

Premijer RS Željka Cvijanović priredila je prijem za predstavnike dijaspore i Srba iz regiona, na kom je poručila da se Srpska više ne obraća za pomoć, kako je to činila za vreme rata i teškoća, već da želi da gradi čvrste odnose na osnovu partnerstva sa našim ljudima u rasejanju.

Z. Mirković
Partnerstvo: Željka Cvijanović sa gostima

Ona je s nekoliko ministara upoznala prisutne sa planovima i aktivnostima Vlade RS ističući da je poslednjih nekoliko godina pokrenut sveobuhatan projekat mapiranja dijaspore kako bi se evidentiralo ko su i gde su naši ljudi, da li rade u institucijama, kao i da li su aktivni u bilo kojoj sferi.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online