Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 25.02.2018.
18:20
Vestionline A

Linta: Sramna odluka suda u Strazburu u korist Hrvatske

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta smatra sramnom odluku Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu koji je odbacio kao neosnovanu tužbu beogradskog preduzeća "Mladost turist" a. d. koje je tražilo povraćaj nekretnina u mestu Tisno na ostrvu Murter u Hrvatskoj.

M. Karović
Miodrag Linte

Miodrag Linta u izjavi za javnost ukazuje da je Hrvatska godinama opstruisala usvajanje bilateralnog sporazuma na Aneks ugovora o sukcesiji na koji se poziva Evropski sud.

Prema njegovim rečima, evropski sud prihvatio je pravno tumačenje hrvatskih sudova da Aneks G Bečkog sporazuma o sukcesiji pod nazivom "Privatna svojina i stečena prava" ne daje fizičkim i pravnim licima pravnu osnovu za povrat predratne imovine već da je takav povrat moguć tek kada bude sklopljen bilateralni sporazum između Srbije i Hrvatske za sprovođenje spomenutog Aneksa G.

Linta podseća da čim je Bečki sporazum o sukcesiji stupio na snagu 2. juna 2004. godine Ministarstvo pravosuđa i Državno tužilaštvo Hrvatske su zauzeli stav da se Aneks G navedenog sporazuma ne može direktno primenjivati već da je potrebno potpisati bilateralne sporazume za njegovo sprovođenje.

On navodi da je Državno tužilaštvo Hrvatske čak dalo preporuku sudovima da odbijaju sve zahteve fizičkih i pravnih lica Srbije za povrat njihove imovine i stečenih prava.

Na trećem sastanku Stalnog mešovitog komiteta za sprovođenje Bečkog sporazuma o sukcesiji, koji je održan septembra 2009. godine u Beogradu, Srbija i Slovenija su odustale od stava da je Aneks G moguće direktno primenjivati i prihvatile su hrvatsko stanovište da je potrebno zaključiti bilateralne sporazume za njegovo sprovođenje između država naslednica bivše Jugoslavije, navodi Linta.

Ističe da je Vlada Srbije tri meseca kasnije, 31. decembra 2009. godine, uputila Hrvatskoj Nacrt bilateralnog sporazuma za sprovođenje Aneksa G sa molbom da iznese svoje primedbe i sugestije, ali da je Hrvatska pet godina odbijala da pošalje svoje mišljenje o tom Nacrtu iako je Vlada Srbije od 2009. do 2013. godine četiri puta slala urgencije hrvatskoj strani da konačno odgovori na taj Nacrt.

Linta navodi da je Vlada Srbije na kraju 2014. godine povukla svoj Nacrt bilateralnog sporazuma za sporovđenje Aneksa G, jer je bilo više nego jasno da Hrvatska neće poslati nikakav odgovor već da ne odustaje od politike opstrukcije navedenog aneksa.

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu odbacio je pre nekoliko dana kao neosnovanu tužbu beogradskog preduzeća "Mladost turist" a. d koje je preko ovog suda tražilo od Hrvatske povraćaj nekretnina u Tisnom na ostrvu Murter.

Kompanija "Mladost turist" je u SFRJ koristila zemljište u Tisnom na kojem je upravljala dečjim odmaralištem "Beograd", a sada se tamo nalazi osnovna škola.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online