Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 22.02.2018.
22:12
Vestionline, Tanjug A

Crne prognoze za Hrvatsku, Bosnu i Srbiju: Gubi se više od milion

Hrvatska bi u narednih 10 godina mogla da izgubi više od 90.000 stanovnika, BiH, s obzirom na trendove, više od 500.000, a Srbija više od milion stanovnika.

youtube.com/NowThis World
U istom smo problemu

To su procene stručnjaka za demografiju Stjepana Šterca.

Šterc, naime, svim vladama u regionu poručuje da je demografska problematika osnov privrednog i ukupnog razvitka, te da onome ko ne shvati da je to ključna razvojna priča, budućnost neće biti izvesna. 

Prema nedavno objavljenim podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS) u Hrvatskoj se u 2017. godini rodilo 36.647 dece, gotovo 900 dece manje nego u 2016. 

Podatak je alarmantan, jer je to prvi put u sto godina da se na prostoru današnje Hrvatske rodilo manje od 37.000 dece. 

Ako se stanje danas uporedi sa stanjem u iz 1950. godine, kada je u godinu dana rođeno preko 95.500 dece, uočava se dramatičan pad nataliteta. 

Šterc, demograf sa Odseka za geografiju Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, kaže da su sva ranija predviđanja i analize išle u prilog ovim podacima koje je objavio Državni zavod za statistiku. 

Hrvatska nije posebnost u ovom užem i širem području, jer vrlo sličnu situaciju imaju i Bosna i Hercegovina i Srbija. 

Šterc uočava da Srbija u apsolutnom iznosu ima veće negativne brojeve, dok u relativnom iznosu, u odnosu na ukupan broj stanovnika, prednjači Hrvatska. 

- Ukoliko te zemlje, Hrvatska posebno, ne preduzmu ključne strateške mere i ne shvate da je to ključna problematika razvojne budućnosti, negativni procesi će se intenzivirati i apsolutni broj stanovnika će se smanjiti bitno. Ali ono što je još važnije, s obzirom na strukturu stanovništva, biće ugroženi osnovni sistemi: penzijski, zdravstveni, obrazovni i sistem radne snage u svim zemljama - kaže Šterc.

On upozorava da je iz svega lako zaključiti da će zemlje regije, ako se ovakav trend nastavi, vrlo brzo ostati bez velikog broja stanovnika. 

- Ako napravimo jednostavnu matematičku ekstrapolaciju, ono što se može dogoditi je da Hrvatska u sledećih deset godina izgubi preko devedeset hiljada stanovnika, verovatno će i Bosna i Hercegovina, s obzirom na ove trendove, izgubiti preko petsto hiljada, a Srbija preko milion ili milion i dvesta hiljada stanovnika - procenjuje Šterc i dodaje: 

- To su vrlo ozbiljni procesi na koje, nažalost, nema nikakve ozbiljnije reakcije. Iznenađuje muk hrvatske politike s obzirom da godišnje osamnaest hiljada ljudi više umire nego što se rađa, što nam godišnje odlazi grad veći nego Poreč - naveo je Šterc.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online