Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 21.02.2018.
09:14
Vestionline, Tanjug A

Dodik: Mogu da sprečim vežbe NATO

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da nisu problem vežbe koje NATO planira u BiH već korišćenje osiromašenog uranijuma.

M. Karović
Misli i da se ta vežba neće održati u Banjaluci: Milorad Dodik

On je za Prvu televiziju rekao i da može da spreči održavanje tih vežbi.

- Opozicija iz Republike Srpske čini vlast na nivou BiH i oni su učestvovali na pripremnim sastancima na kojima se govorilo o vežbama na kojima bi učestvovali ti avioni A-10 i osiromašeni uranijum na poligonu Manjači. Predstavnici vojske koje su učestvovali na tim sastancima su tražili garancije da se ne koristi osiromašeni uranijum, mi to nismo znali. Vojno lice koje se suprotstavilo jedino nije unapređeno - kazao je Dodik. 

On je dodao da "opozicija vrši izdajničku misiju". 

- To je jedna priča da 15 kilometara od Banjaluke vežbaju NATO avioni. Šta će nam NATO avioni kad BiH nema svoju avijaciju. Ali, nisu problem vežbe sa NATO nego korišcenje osiromašenog uranijuma. Oni sad kažu da to nije dogovoreno, ali mi imamo papire i dokaze da je to dogovoreno, i Ivanićev savetnik je učestvovao a oni sad govore da niko nije znao - izjavio je lider RS. 

On je ponovio da je pisao članu Predsedništva BiH iz Republike Srpske Mladenu Ivaniću. 

- Mi to ne prihvatamo i to je protivustavno. Vojska je u nadležnosti BiH, ali ja imam načina da reagujem i to radim. Mogu da sprečim. Ako sam napisao pisma, ako kažem da se protivim tim vežbama, da li može neko da dode u Banjaluku? - naglasio je. 

Misli i da se ta vežba neće održati u Banjaluci.

- Mi smo učinili sve da se to ne dogodi, a da li će da se održi u Federaciji, ne znam - rekao je i dodao: "Ta vojska BiH ničemu ne služi, to je NATO vojska, nemoguće je to integrisati".

Dodik je rekao i da je za policiju RS kupljeno 2.000 pušaka od Srbije i da su morali da traže saglasnost BiH da bi kupili te puške.

Govoreći o svojoj kandidaturi za člana predsedništva BiH on kaže da to čini iz odgovornosti prema Republici Srpskoj i da u predsedništvo BiH dolazi da pravi kompromise.

- Ne radi se o želji, nego o odgovornost zbog toga što je previše oteto RS i preneto na BiH i mi želimo da vratimo stvari na nivou ustava - rekao je on.

Dodik je rekao i da je sa ranijim predsednicima Srbije imao dobre odnose ali da sa  Aleksandrom Vučićem ima najbolje.

Uz ocenu da je jugoslovenstvo bila najveća srpska zabluda u 20. veku i da je Hrvatska izvukla najviše koristi, Dodik kaže da Srbi sada imaju dve države Srbiju i Republiku Srpsku. 

Ocenivši da je Vučićeva ideja o Deklaraciji Srbije i RS odlična, on podseća da je njeno usvajanje odloženo za posle lokalnih izbora u Beogradu 4. marta.

Govoreći o Kosovu kaže: "Pre Vučića je postojala gotovo saglasnost da je Kosovo završena priča, a sada se Kosovo vratilo kao nacionalno i državno pitanje Srbije broj 1", rekao je Dodik.
On je ocenio da je najveći uspeh današnje politike Srbije što je zvanični stav međunarodne zajednice da se traži kompromis.

- Kompromisa nema bez Srbije. To je ozbiljan napredak u ponovnom problematizovanju Kosova i njegove jednostrane odluke o nezavisnosti - rekao je Dodik.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online