Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 19.02.2018.
22:50
Vestionline, Tanjug A

Bečki list: Hrvatska policija oterala devojčicu u smrt?

Austrijski nedeljnik "Profil" objavio je veliku reportažu o sudbini izbeglica na hrvatsko-srpskoj granici, koncentrišući se posebno na slučaj smrti devojcice Madine, za koju njena porodica optužuje hrvatsku policiju.

A. Čukić
Sve češće se čuju optužbe da su Hrvati nemilosrdni prema izbeglicama (Foto: Arhiva)

Kako prenosi portal Index.hr, "Profil" nije uveren u zvaničnu verziju događaja i piše da sve dostupne informacije upućuju na to da je hrvatska policija devojčicu oterala u smrt, te da je prilično problematično što relevantni materijali o ovom slučaju nisu transparentno dostupni javnosti.

Ukazuje se da je protiv nepoznatih počinilaca podneta i krivična prijava, te da bi im u slučaju suđenja pretila kazna do 15 godina zatvora i to zbog zloupotrebe položaja, postupanja sa smrtnim posledicama i drugih razloga, ali, konstatuje nedeljnik, hrvatska policija ipak ne treba da brine.

"Uopšteno, mnogo toga u vezi sa noći kada je poginula Madina nije dokumentovano. U ključnim stvarima su to tek suprotstavljene izjave Madinine porodice i policije, iako se nadležni većinom skrivaju iza zida ćutanja", navodi "Profil" i dovodi u pitanje praksu hrvatske policije koja navodno detaljno snima granicu, ali nikad se ne mogu naći snimke koji bi bi bili loši za policiju.

"Profil" piše da sve više izbeglica svedoči o tome da ih hrvatski policajci tuku i proteruju iz zemlje pre nego što mogu iskoristiti svoje pravo da zatraže azil, a nevladine organizacije su već nekoliko takvih slučajeva i dokumentovale fotografijama modrica koje izbeglice imaju nakon što ih u Srbiju vrate iz Hrvatske. 

I priča o Madininoj smrti je jedna od takvih, navodi austrijski nedeljnik i konstatuje da ništa u njoj nije definitivno dokazano, no da mnogo toga govori u korist verzije Madinine porodice, a ne zvanične verzije policije.

Hrvatska policija, pak, tvrdi da Madinina porodica nije prešla na hrvatsku teritoriju pre, nego tek posle nesreće u kojoj je voz navodno ubio devojcicu iz Avganistana. Zanimljivo je da Madinina majka Muslima ne govori engleski, pa nije jasno na kojem su jeziku s njom komunicirali hrvatski policajci, koji pak tvrde da jesu i da im je ona rekla kako Madina ima osam godina. Prema zvaničnoj verziji, Muslima se dobrovoljno s ostatkom porodice vratila u Srbiju i ostavila teško ozleđenu Madinu samu u bolnici.

Dodaje se da ni hrvatska javna pravobraniteljka Lora Vidović ne veruje zvaničnoj policijskoj verziji, te je i sama istraživala ovaj slučaj i sastavila izveštaj koji je dostavljen državnom tužilaštvu.

"Hoće li Madinina smrt biti krivični slučaj zavisi od državnog tužilaštva u Vukovaru. Ako se donese odluka o podizanja optužnice, proces bi mogao baciti svetlo na najmračnije kutke evropskog ponašanja prema pitanju migracije - kako jedna granična članica EU svake noći odlučuje o idealu pravne države i ljudskog dostojanstva", piše "Profil".

Bečki nedeljnik, takođe, navodi da mu na više pitanja upućenih hrvatskim institucijama nije odgovoreno, te se dodaje kako je Madinin leš otvorenih očiju - što potvrđuju fotografije - isporučen od strane Hrvatske njenoj porodici u Šidu, u Srbiji. 

"Profil" u tekstu pominje i da nedostaje potrebna dokumentacija o tome kako je leš devojcice prešao granicu Hrvatske i Srbije, dodaje Index.hr.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online