Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 12.02.2018.
18:51
Vestionline, Tanjug A

Vučić u Zagrebu - evo kako su to videli svetski mediji

Hrvatska i Srbija obećale su danas da će da intenziviraju rad na rešavanju pitanja prava manjina, granice i nestalih osoba, piše Rojters u izveštaju o poseti predsednika Srbije Zagrebu, konstatujući da je takva poruka upućena u nastojanju poboljšanja "gorkih odnosa" decenijama posle raspada bivše Jugoslavije.

Tanjug
Kolinda Grabar Kitarović i Aleksandar Vučić u Zagrebu

Britanska agencija prenosi da je hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa srpskim kolegom Aleksandrom Vučićem, rekla da su odnosi Srbije i Hrvatske "opterećeni prošlošću", ali da ovog puta o tome nisu razgovarali.

- Naš je zadatak da razgovaramo i tražimo rešenja za pitanja koja nas dele - kazala je Grabar-Kitarović.

- Pokušaćemo da u narednih 100 dana promenimo atmosferu i svi srpski zvaničnici će morati da učine sve za bolje uzajamne odnose. To će biti signal dobre volje sa naše strane - prenosi Rojters reči predsednika Vučića sa konferencije za novinare u Zagrebu.

Agencija prenosi i da je oko 1.000 ljudi protestovalo zbog posete predsednika Srbije Zagrebu.

Vučić i Grabar-Kitarović su se dogovorili da poboljšaju saradnju u rešavanju pitanja nekoliko hiljada nestalih Hrvata i Srba tokom sukoba 1991-95. godine.

Oni su poručili i da će u naredne dve godine pokušati da reše pitanje granica, a ukoliko u tom ne uspeju, obratiće se međunarodnoj arbitraži.

Srbija i Hrvatska, dve najveće republike bivše Jugoslavije koja se raspala 1991. godine, nastojale su da, kako navodi Rojters, poboljšaju odnose posle sukoba, ali da problemi i dalje postoje.

Da bi se priključila Evropskoj uniji, Srbija mora da razreši pitanja sa susedima, uključujući i Hrvatsku, dodaje britanska agencija.

Smirivanje tenzija

I američka agencija AP izvestila je danas o poseti predsednika Srbije Zagrebu ističući da su Aleksandar Vučić i hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović obećali da će raditi na smirivanju tenzija između dve zemlje.

Odnosi Srbije i Hrvatske smatraju se ključnim za mir i stabilnost Balkana, ističe AP.

Američka agencija konstatuje da se dvodnevna poseta predsednika Vučića Hrvatskoj smatra pokušajem unapređenja ekonomskih odnosa i rešavanja nekih od bolnih pitanja, koja su opterećivala odnose dva suseda od sukoba "tokom krvavog raspada bivše Jugoslavije".

Agencija prenosi delove sa konferencije za novinare šefova država Hrvatske i Srbije navodeći izjavu hrvatske predsednice da su, "nažalost, odnosi dve zemlje opterećeni prošlošću".

- Nažalost, ta prošlost još uvek nas sprečava da možemo da opišemo odnose između dve zemlje kao prijateljske - rekla je Kitarović i dodala da Hrvatska i Srbija imaju "zajedničku odgovornost za budućnost jugoistočne Evrope".

Vučić je, prenosi AP, rekao da je došao da "razgovara o svim otvorenim pitanjima kojih je mnogo".

- U sledećih sto dana pokušaćemo da promenimo atmosferu - rekao je on.

AP prenosi da su oba predsednika priznala da se još uvek ne slažu oko mnogih otvorenih pitanja, uključujući pitanje granice, a da je Vučić rekao da će dve zemlje pokušati da taj problem reše u naredne dve godine ili će ga uputiti na međunarodnu arbitražu.

Neuspeh da reši granično pitanje mogao bi da predstavlja najveću prepreku za članstvo Srbije u EU, jer bi Hrvatska, koja je već članica, mogla da ga blokira, ocenjuje američka agencija podsećajući da je EU poručila kandidatima da pre prijema moraju da reše svoje granične sporove.

Agencija prenosi i da je više od 1.000 hrvatskih ratnih veterana i nacionalista organizovalo proteste protiv Vučića, koji su nosili hrvatske zastave i transparente osuđujući Vučićev ultranacionalistički stav tokom sukoba 1991.-1995. godine i zahtevajući izvinjenje i ratnu odštetu od Srbije.

AP prenosi i da su u Zagrebu na snazi jake mere bezbednost tokom posete predsednika Srbije, uključujući snajperiste na krovovima kuća pored kojih je prošla Vučićeva kolona.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online