Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 13.02.2018.
04:11
D. Dekić - Vesti A

Uvrede za dobrodošlicu

Prva poseta Aleksandra Vučića, kao predsednika Srbije, Hrvatskoj već nekoliko dana podiže tenzije u obe zemlje. Dok je Zagreb spremao neviđene mere obezbeđenja, a udovice hrvatskih branitelja najavljivale protest, neki srpski ministri ponovo su strahovali za život šefa države, a ministar vojni Aleksandar Vulin čak i ubeđivao Vučića da odustane od posete.

Tanjug
Kolinda Grabar Kitarović i Aleksandar Vučić

Ovaj susret, međutim, hrvatska opozicija vidi kao "igrokaz" dvoje državnika i pokušaj prikupljanja političkih poena.

Vučića će, prema navodima tamošnjih medija, čuvati nekoliko stotina ljudi, policajaci u uniformi i civilu, pripadnici svih bezbednosnih službi, snajperisti, interventna jedinica, detektivi u civilu, a navodno je spremno blindirano vozilo i tim Hitne pomoći sa zalihom Vučićeve krvne grupe.

Stefanović: Daleko bilo

Ministar policije Nebojša Stefanović je začuđen ne samo "atmosferom koja se stvara" u Hrvatskoj već i što će okupljanja biti tamo gde je Vučić.
- To je kao da prizivate da se neko čudo desi, daleko bilo - ističe on.
Pripadnici nekih ekstremnih navijačkih grupa bi, prema procenama koje objavljuje "Jutarnji list", mogli ovu priliku da iskoriste za paljenje srpskih zastava. Policija, inače, proverava sve koji su učestvovali u sličnim incidentima i nadzire komunikaciju na društvenim mrežama.

Zbog najavljenih demonstracija na Trgu svetog Marka, vršene su provere svih koji bi mogli da ugroze bezbednost srpskog predsednika, a još se ne zna hoće li policija zabraniti ta okupljanja.

Toliko bezbednosnih mera i ljudi nije dovoljno, ne samo ministru odbrane Aleksandru Vulinu, već i policije Nebojši Stefanoviću.

Vulin je istakao da "Vučić ne treba da ide u Zagreb" i uz ocenu da je mržnja koja tamo Vučića čeka "crna mrlja na obrazu Hrvatske", naveo da su taj linč i hajka nezabeleženi.

- Pozovete u posetu predsednika, pa mu organizujete proteste i dočekujete ga uvredama i nemogućim zahtevima - kazao je Vulin.

Nadovezao se Stefanović, koji posetu vidi kao rizičnu, a objavljivanje Vučićeve trase neuobičajenim.

Ukazao i da se u Zagrebu "inspirišu netrpeljivost i mržnja" i stvara "užasna" atmosfera samo zato što je Vučić rekao "da ne bi savetovao da ratna odšteta bude tema".

- Zbog jedne rečenice ga proglašavaju četnikom, iako četnik nikad nije bio i zločincem, a nije počinio nikakav zločin - kaže Stefanović.

Međutim, u kabinetu predsednice Hrvatske tvrde da braniteljska udruženja, podržavaju susret, iako su neka od njih najavila protest.





 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online