Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 09.02.2018.
16:31
b92.net, Vestionline A

Hrvatska: Protesti zbog Vučića

Predsednik udruženja Hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Josip Đakić i udruženje udovica hrvatskih branitelja najavili proteste zbog dolaska Vučića.

pixabay.com
Hrvati ne "puštaju" prošlost, već žive u njoj iako je "ružna"

- HVIDR je uvek bila uz naše roditelje, i porodice poginulih, nestalih i zatvorenih pa će i ovom trenutku izraziti negodovanje zbog dosadašnjeg nečinjenja srpskih vlasti i Vučića jer merila i kriterijumi koji su građeni kao posebna merila i kriterijumi u pretpristupnim pregovorima Srbije s EU nisu ispunjeni - rekao je Đakić, prenela je regionalna N1 televizija.

Prema pisanju medija, protest zbog dolaska predsednika Srbije u Zagreb zakazan je za ponedeljak ujutro na Markovom trgu, gde se nalaze sedišta Vlade i Sabora, najavilo je Udruženje udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata.

Večernji list navodi i da je penzionisani general Željko Sačić organizovao hrvatske branitelje da obezbeđuju protest. 

- Želimo da izrazimo protest prema jednoj neistini, koja se uporno od vođstva Srbije gura u javnost negiranjem strašnih zločina, nepravdi i zla. Naše vođstvo, umesto da učini nešto, oni dopuštaju da nama 'velikosrbi' pričaju u Njujorku o Jasenovcu i Holokaustu. To je suluda stvar, izvrtanje teza - rekao je Sačić. 

Dodaje da Vučić "nije učinio ništa da bi se rešilo pitanje nestalih iz Domovinskog rata i da se nikad nije odrekao svojih stavova iz devedesetih". 

Povodom izjave srpskog ministra odbrane Aleksandra Vulina da će Vučića dočekati "ustaše na hrvatskim trgovima" Đakić je odgovorio da "nikakvih poveznica s ustaštvom nemaju". 

- Oni su zastupali ideje velike Srbije i u biti su fašisti koji su u obliku četnika nastupali u proteklom vremenu. Ali to je iza nas. Danas treba da ispune ono što im nalaže EU - rekao je Đakić. 

Upitan da li je za njega Vučić četnik, Đakić je odgovorio da je aktuelni predsednik Srbije nastupao s pozicije četnika zajedno s Vojislavom Šešeljem i Tomislavom Nikolićem i dodao da su "oni aktivno učestvovali u svojatanju hrvatske teritorije". 

Đakić je, međutim, rekao i da je "dobro da se razgovara i da počnu da se rešavaju otvorena pitanja". 

Poslanik opozicione Socijaldemokratske partije i bivši ministar branitelja Fred Matić izjavio je da misli da će protest zbog Vučićevog dolaska biti "doziran" i da neće biti nereda. 

- Mislim da od toga neće biti ništa. Ako Crkva i HDZ to ne podrže, nema od toga ništa. Oni će to dozirati. Sve će završiti na tome: 'Mi se bunimo, a on je ipak došao. Šta su ga onda zvali? - rekao je Matić novinarima u Saboru.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online