Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 06.02.2018.
12:44
Dojče vele A

EU i Balkan: Nije to prava ljubav

Prema Strategiji o proširenju Evropske komisije, Srbija i Crna Gora trebalo bi da se pridruže Evropskoj uniji do 2025. godine. Ali šta je sa reformama? Nemačka agencija dpa analizira situaciju na Zapadnom Balkanu.

EPA/Stephanie Lecocq
Evropa - realnost ili samo iluzija za balkanske zemlje?

Postoje dva veoma različita sveta. S jedne strane su lideri Evropske unije, poput predsednika Evropskog parlamenta Antonija Tajanija koji je prošle nedelje u Beogradu obznanio da, zbog mnogih, navodnih reformi, pristupanje Srbije Uniji smatra mogućim čak i pre 2025. S druge strane su veliki delovi civilnog društva koji se žale da su demokratski nedostaci, pritisak na medije i pravosuđe, danas gori nego u ratnim devedesetim.

Mala jadranska zemlja, Crna Gora, pregovara sa Briselom skoro šest godina, i sa 30 otvorenih od ukupno 35 poglavlja, najdalje je odmakla u procesu pristupanja Evropskoj uniji. Ali unutrašnjopolitička situacija je krhka. Polovina opozicije već dugo bojkotuje parlament. Ona tako protestuje protiv decenijama dominantnog Mila Đukanovića, koji sa par prijateljskih porodica vodi državu kao da je njegovo vlasništvo. Sa samo nekoliko kratkih izuzetaka, dugogodišnji predsedavajući socijalistima (DPS) je ili predsednik ili premijer Crne Gore.

Brisel Vučiću prašta nedemokratske poteze

I predsednik Srbije Aleksandar Vučić je takođe čitavu malu večnost u politici: dugogodišnji velikosrpski nacionalista i opozicionar, pa šef vlade, a danas predsednik, vatreni Evropljanin. Zapad, bilo da je reč o Vašingtonu, Berlinu ili Parizu, u tom, uprkos dugoj karijeri tek 47-godišnjaku, vidi svog najvažnijeg partnera. Brisel Vučiću oprašta sve nedemokratske poteze kod kuće, samo ako ne provocira nove sukobe i zalaže se za pomirenje sa Kosovom, albanskom pokrajinom koja se pre deset godina otcepila, kaže sociolog Jovo Bakić.

Omiljeni partneri Brisela su i u Bosni i Hercegovini takođe decenijama na vlasti, poput muslimanskog lidera Bakira Izetbegovića. Ali i on, kao i lideri Srba i Hrvata u BiH, već dugo zamajava EU obećavajući reforme, kritikuje Srđan Blagovčanin. "Priče o reformama su bajke", žali se direktor nevladine organizacije "Transparensi" u Sarajevu. Štaviše, "stranke su kriminalne organizacije" i funkcionišu "kao mafija".

Opozicioni političar Predrag Kojović to vidi slično.

"Stranačke klike samo žele da obezbede svoje ilegalno stečeno bogatstvo, bez ikakvih pravnih, političkih ili socijalnih posledica", kaže predsednik Naše stranke za nemačku novinsku agenciju dpa. Skoro svi strani eksperti slažu se da su stranke u svakoj zemlji Jugoistočne Evrope - "bog i batina": njih niko ne kontroliše, a one vladaju svakom oblašću privrede i društva, medijima i pravosuđem, podstiču profesionalne i preduzetničke karijere, ili ih uništavaju.

A s kim da pregovaramo?

Zapadne diplomate ponekad i same uviđaju koliko su problematična ta njihova partnerstva sa moćnim ljudima na Balkanu. Te veze oni pravdaju činjenicom da je opozicija u tim zemljama rascepkana, posvađana i često organizaciono nesposobna. Kažu da jednostavno nemaju drugog partnera za razgovore i pregovore. I zaista, opozicija je u svim tim zemljama obično duboko podeljena, bez ikakve perspektive za zajedničku političku aktivnost.

Veoma slično je i u drugim zemljama koji žele članstvo u Evropskoj uniji, kao što su Albanija, Makedonija i Kosovo. Svađe, blokade, bojkot i korupcija najvažniji su pojmovi njihove unutrašnje politike. Svih šest potencijalnih kandidata uključeno je u desetine graničnih sporova.

Diplomate EU se nadaju da će tim zemljama, uprkos sitnim koracima, jednom ipak uspeti da izvrše proboj ka demokratiji i tržišnoj ekonomiji. Ali stanovništvo ne želi da čeka. Mnogi razočarani ljudi traže izlaz za sebe i emigriraju iz svoje zemlje, pre svega u Nemačku i Austriju. To su dobro obrazovani mladi ljudi, na Zapadu dobrodošli inženjeri, lekari i negovatelji. Oni svojim domovinama nedostaju i to samo još više unazađuje tamošnja društva.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online