Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 06.02.2018.
05:00
Đ. Barović - Vesti A

Reporteri "Vesti" na granici dva entiteta BiH (5): Za mlade bazen i klizalište

Piperi su smešteni na samoj granici Federacije i Republike Srpske. Legenda kaže da su dobili ime po istoimenom mestu u Crnoj Gori, odakle ovdašnji živalj, navodno vuče korene. Supruga Obrada Antića, Jasmina, nema dileme da je baš tako.

V. Sekulić
Vratili se iz Bazela: Jasmina i Obrad Ditić

- Malo, malo pa mi nešto traži jer ga mrzi da ustane - smeje se.

Smeje se i Obrad koji je čitav radni vek, punih 35 godina proveo u Bazelu, u Švajcarskoj. Posao mu je "doneo" i invalidsku penziju s kojom, kaže, lagodno živi u rodnom mestu.

- Tamo se od onoga što mi je pripalo ne može živeti, pa sam se vratio. Ovde je moguće živeti i da nemaš para. Dobar smo narod, pomažemo se - veli on.

Selo Piperi se od drugih izdvaja po činjenici da je najviše meštana negde na radu u inostranstvu.

V. Sekulić
U Piperima ima 260 kuća, a više od 200 porodica je u dijaspori

- Selo broji oko 260 kuća, od čega je više od 200 negde u dijaspori, a najviše nas je u Švajcarskoj. Odlasku nije najviše doprineo rat, jer smo počeli da odlazimo još sedamdesetih. Jedan je povlačio drugog, komšija komšiju, kako to obično biva. Rat je to samo dodatno pospešio, mada je život na Majevici lep. Ovde je dobar narod, ali je problem što nas sada malo ima. Mislim da je slično i na drugoj strani, među muslimanima - priča Obrad kome su deca i dalje u Švajcarskoj.

Kćerka Jokica već ima četvoro dece, a sin tek čeka prinovu.

Da se barem mlađa dijaspora privuče u rodni kraj pokušaće i sekretar Udruženja Majevičana iz Švajcarske, Vlado Antić (51). On planira da u Loparama izgradi bazen i sve prateće objekte koji bi zimi bili pretvoreni u klizalište.

V. Sekulić
Ima podršku opštine: Vlado Antić

- U Švajcarsku sam otišao sa nepune 24 godine, tamo se oženio, dobio troje dece, od kojih dvoje već uveliko rade. Kao i svi drugi, i ja sam na početku razmišljao da ću da radim dve-tri godine i da se onda vratim. Sada imam ideju da u Loparama proradi bazen - nešto što ovaj kraj nikada nije imao, a zaslužuje da ima, jer ćemo tako još više približiti zavičaj mlađoj generaciji naši u dijaspori.

Vlado očekuje da će ga ovaj projekat koštati između 150.000 i 200.000 švajcarskih franaka. Idejni projekat je već završen, a u toku je pribavljanje svih onih neophodnih dozvola.

Veliki bazen će biti dimenzija 30 x 15 metara, a uz njega i skakaonica, kao i bazen za mališane.

Predviđeno je da se tokom zime, ovaj prostor pretvara u veliko klizalište.

- Kada sam otišao do predsednika opštine Lopare i izložio ove moje ideje, iste sekunde me je podržao i naložio nadležnim službama da mi pomognu. Zaista je za mene bilo prijatno iznenađenje da imam stalnu podršku opštine, posebno kada je reč o o tome da se papirologija što pre završi.

Trguju s komšijama

Piperi su specifični i po tome što se teritorijalno graniče s jednim hrvatskim i jednim muslimanskim selom. Međutim, o ratu se sa komšijama iz Drijenča i Nahvioca ne govori.
- Uglavnom nas povezuje ekonomija. Oni dođu kod nas po nešto, mi odemo kod njih po nešto. To je sve. Nema više onih velikih prijateljstava kao pre, već vlada opreznost i to na svim stranama. Naravno, školska ili vojnička drugarstva se pamte ceo život - veli Vlado Antić.

Vlado očekuje da bi bageri mogli da počnu da kopaju temelje bazena već ovog aprila, a plan je da se sve završi do proleća sledeće godine.

- Naši ljudi iz dijaspore bi verovatno i mnogo više ulagali u Republiku Srpsku da nema toliko svađe među političarima. Svi mi gledamo vesti, a ne prođe dan da se ne posvađaju. Zašto bi neko rizikovao teško stečenu imovinu, kada može da uloži i u zemlji gde trenutno živi, a zna da je tamo njegov kapital siguran - kaže na kraju Vlado Antić.

Pričaju srpski, gramatika problem

Vlado Antić na Fejsbuku već godinama drži stranicu Piperionline, koju sam ažurira uglavnom informacijama iz rodnog kraja. Ovaj posao bi poverio nekom mlađem, ali kaže, nove generacije Srba su očuvale poznavanje srpskog jezika, ali imaju problem s pisanjem.
- Verovatno pripadam poslednjoj generaciji koja je u otadžbini završila školu, pa tako nemam problem s pisanjem i našom gramatikom. Naša deca znaju da pričaju, ali imaju problem kada to što kažu treba i da napišu - veli Antić.




 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online