Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 05.02.2018.
03:10
M. Đorđević - Vesti A

Alahovi hrišćani na Balkanu (6): Smrtna kazna za krštenje

Muslimani na Balkanu su u davna vremena poštovali hrišćanska znamenja. Drveni krst srpskog kneza Svetog Jovana Vladimira, koji je ubijen 1016. godine, kao svetinju čuvaju muslimani u Crnogorskoj Krajini. Još pre jednog veka srpski etnolog Tihomir Đorđević pronašao je da "svake godine o Duhovima, muslimani zajedno sa hrišćanima rano u praskozorje nose ovaj krst na planinu Rumiju. Tu se svi mole bogu, zatim se vesele i pucaju iz pušaka". U Bosni su neki muslimani držali u svojim žitnicama zaplenjene manastirske krstove radi roda i berićeta, i nikako nisu hteli da ih prodaju.

wikimedia.org
Ikona Svetog Jovana Vladimira 

Papski vizator, crkveni inspektor Petar Masarek izvestio je 1624. godine Rim da franjevci u Bosni i okolnim krajevima "krste sinove Turaka", što znači da su deca posle obrezivanja, suneta, bila i krštena. Za ovakvo krštenje sledila je smrtna kazna i svešteniku i krštenome, a reč je bila najviše o kriptokatolicima koji su, kako navodi Masarek, u najvećoj tajnosti donosili svoju decu u crkvu na katolički obred, jer su verovali da će deca tako biti zaštićena od bolesti i pobediti u boju. Ovo praznoverje je bilo toliko jako da su muslimani ponekad čak prisiljavali fratre da to učine.

Bosanski franjevci su se obratili i papi Urbanu Sedmom sa molbom da im dopusti da krste muslimane, a papa je 1625. doneo buli u kojoj stoji: "Vama (dopuštamo) da možete krstiti koju mu drago djecu krišćana, a tako i Turke i druge nevjernike."

Jevanđelje kod derviša

Bosanci muslimani su nabavljali Sveto pismo, štampano 1563. u prevodu istarskih protestanata, i na ćirilici. I neki stavrioti u Trapezuntu, u današnjoj Turskoj, brižljivo su čuvali svoje hrišćanske svete knjige, a Jevanđelje su prihvatali čak pripadnici pojedinih derviških redova. Tako hurufije ne oklevaju da se pozovu na Hrista, na Sveto pismo i na hrišćanske svece. Osnivač ovog reda Fadlulah u svojoj knjizi Džavidan u 13. veku često citira Jevanđelje, a naročito dobro poznaje Jovanovo. I njegovi učenici se takođe pozivaju na Jevanđelja.

Kako svedoči sekretar francuskog konzulata u Travniku Šomet Defose, krštenju se pribegavalo i kad bi se neko teško razboleo. Takvog bolesnika katolički sveštenik bi krstio i dao mu poslednje pomazanje. Iako je to bilo u suprotnosti sa njihovim zakonom, muslimani se, tvrdi Defose, u ovakvim okolnostima nisu skrivali. I muslimani u Albaniji su krštenje smatrali zaštitu od zlih duhova, veštica i vukova, ali je u 17. veku crkva zabranila krštavanje dece iz tih, magijskih razloga jer je "krštenje ulaz u sva svetajstva i ispovedanje vjere".

Ove zabrane su se često donosile i kasnije, ali se običaj i pored toga održao, sve do novog doba. Etnolog Milenko Filipović je polovinom 20. veka pronašao da među muslimanskim Albancima ima onih koji su kršteni jer "običaj je kod muslimanskih Arbanasa, a naročito kod muslimanskih Cigana, u okolini Preševa i Bujanovca, da se novorođeno dete iznese na put, ako se u porodici ne drže deca. Ako prvi čovek koji naiđe na dete bude musliman, on ga podiže, prima, i vrši šišano kumstvo. Ako prvi naiđe hrišćanin, on ga krštava kao kum po pravoslavnom obredu. Kad odraste, takav musliman odlazi i u crkvu i veoma poštuje svog kuma". Jedan izveštaj iz sredine 19. veka kaže da hrišćani nazivaju bugarske muslimane i "Kumi Hasanovci" zato što oni, kada daju ime novorođenom detetu, zovu najpre za kuma Bugarina hrišćanina da mu da ime, a onda mu, prema muslimanskom običaju ime daje hodža.

Trgovina svecima

Prilikom rušenja jedne stare muslimanske kuće u području Razgrada na severoistoku Bugarske otkriven je pre nekoliko decenija bronzani ruski triptih sa početka 18. veka, koji se nekad proizvodio serijski, za domaćinstva. Sačuvano je i pismo jednog trgovca iz Silistre, grada na bugarsko-rumunskoj granici, koje je poslao u Bukurešt i tražio da mu se pošalje velika količina štampanih ikona svetaca koje će prodavati u "velikoj silistrijskoj eparhiji". Veliki vezir Ali-paša Čorlu je saznao za tu unosnu rusku trgovinu ikonama na Balkanu, pa je 1706. naredio da se ruski trgovci zatvore, a roba da im se oduzme i uništi, uz objašnjenje da su trgovci u narodu širili idolopoklonstvo.

Porodice balkanskih muslimana zadržale su svog nekadašnjeg hrišćanskog sveca kao zaštitnika, i to iz istog razloga zbog koga su odvodili decu u crkvu na krštenje, da bi ih zaštitili od bolesti i smrti. U prvoj polovini 19. veka bosanski muslimani su slavili Svetog Petra, Svetog Iliju ili Svetog Đorđa. A Ivan Jastrebov, ruski diplomata u Prizrenu, navodi 1879. da su se Brođani, muslimani iz Gore na Kosovu, držali i svoje kućne slave, "lomili kolač i pri urvinama crkve pričešćivali se ovim kolačem, zalivajući ga vinom", pošto već više nije bilo pravoslavnih sveštenika u selu. Za Gorance je, inače, najveći stari praznici bio Badnji dan i Božić. Tada se varila pšenica i mesio božićni kolač u koji se stavljala "jaka para", verovatno dukat, a devojke bi pevale i igrale, gosteći se raznim poslasticama, pa i tim naročitim božićnim kolačem.

 

Sutra - Alahovi hrišćani na Balkanu (7):  Do podne Ilija, od podne Alija

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online