Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 01.02.2018.
11:58
Vestionline, Tanjug A

Kako su Hrvati reagovali na dolazak Vučića?

Poziv hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović srpskom kolegi Aleksandru Vučiću za zvaničnu posetu Zagrebu, sredinom februara, izazvao je konfuziju na hrvatskoj političkoj sceni, piše riječki "Novi list". List dodaje i da su u vladi Andreja Plenkovića zatečeni time i da ne skrivaju da konsultacija o poseti s premijerom nije bilo.

EPA/Antonio Bat
Sa kim će se Aleksandar Vučić sastati u Zagrebu?

Bivši predsednik Hrvatske Ivo Josipović ocenio je da je poziv predsednice Kolinde Grabar Kitarović srpskom kolegi dobra vest i da susret na predsedničkom nivou dve države može biti "blagotvoran i delotvoran".

Objašnjavajući postupak zakazivanja ovakvih susreta, Josipović je napomenuo da po Ustavu predsednica i vlada sukoordiniraju i sprovode spoljnu politiku, ali da postoje i izuzeci, kada predsednica može da deluje samostalno, kada postoje razmimolaženja s vladom. 

Upitan da li će se predsednik Vučić tokom posete Zagrebu sastati sa premijerom Andrejom Plenkovićem, Josipović kaže da misli da hoće, jer je to deo protokola. 
"Ako je vlada možda i bila iznenađena (pozivom predsednice), premijer će se sasvim sigurno naći s Vučićem, jer nema sprovođenja dogovora ako vlada opstruiše takvu stvar", rekao je Josipović za zagrebačku N1 tv. 

Josipović, koji je kao šef države boravio u Beogradu 2013. na poziv tadašnjeg predsednika Tomislava Nikolića, kaže da se slaže sa onima koji misle da bi Vučić trebalo da se izvini tokom posete: Ne očekuje, kaže, sad veliko pokajanje u stilu Vilija Branta, ali očekuje da predsednik Srbije pokaže da je "ono što se radilo prema Hrvatskoj u Srbiji bilo pogrešno". "Čisto sumnjam da bi mu to iko u Srbiji zamerio", rekao je. 

Josipović je napomenuo da je u jednom periodu bilo napretka u rešavanju pitanja nestalih, ali i priča da Srbija krije podatke. Dodao je da se i Hrvatskoj spočitavalo da krije srpske žrtve. 

Upitan koliko u svemu tome imaju uticaja bezbednosno obaveštajne službe dve zemlje, Josipović kaže da je uveren da hrvatske službe ne skrivaju podatke, a da o tome šta se radi u Srbiji ne zna. 

Na konstataciju da dobar deo javnosti u Hrvatskoj ne gleda pozitivno na poziv predsednice Vučiću, Josipović je rekao da su uvek takvi susreti bili pod znakom pitanja. 
"Teško je govoriti o dosezima, ako bude i na simboličkom nivou, ne treba je minimizirati. Ako klima bude pozitivna, onda će se valjda nešto od otvorenih pitanja početi rešavati. Ne bih nikako potcenjivao mogući pozitivni učinak i na simboličkom nivou", zaključio je. 

S druge strane, riječki "Novi list" objavio je danas da hrvatski premijer Andrej Plenković uopšte nije znao da će predsednica Grabar Kitarović pozvati Vučića u zagreb polovinom februara.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online