Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 28.01.2018.
18:18
E. V. A

Hrvate boli istina o zločinu

Ivica Dačić, potpredsednik srpske vlade i šef diplomatije, koji je u sedištu UN u Njujorku otvorio izložbu "Jasenovac - pravo na nezaborav", pozvao je hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da ode u Jasenovac, pokloni se senima i jasno kaže ko su žrtve.

Tanjug/MSP
Da se fašizam više ne ponovi: Ivica Dačić sa preživelim logorašima

Ta njegova izjava usledila je posle optužbe hrvatskog Ministarstva spoljnih poslova da Srbija "izložbom o Jasenovcu manipuliše i plasira lažne podatke i stradanje iz Drugog svetskog rata koristi u propagandne svrhe".

"Srećno detinjstvo" u NDH?!

U emisiji Kod nas doma, na Hrvatskoj radio-televiziji, objavljen je bizaran prilog o "genijalnom Zagrepčaninu" Živku Parcu, koji govori "o srećnom detinjstvu u NDH" i pokazuje figurice Adolfa Hitlera, ustaških vojnika i nemačkih tenkova kojima se igrao kao mali.

Hrvatsko ministarstvo ne poriče da je pokušalo da onemogući otvaranje izložbe i dodaje da su UN upozorili na pokušaj plasiranja "lažnih podataka, posle čega su organizatori bili prisiljeni da iz postavke uklone najgrublje falsifikate".

"Organizovanje ovakvih izložbi na ovakav način ne doprinosi pomirenju, izgradnji poverenja i razvijanju dobrosusedske saradnje u jugoistočnoj Evropi", navodi se u saopštenju hrvatskog ministarstva.

Ivica Dačić je rekao da je Jasenovac jedan od, nažalost, najvećih koncentracionih logora iz perioda Drugog svetskog rata. Isto tako, kazao je, kao što srpski narod ima dovoljno smelosti, hrabrosti i morala da sagleda svoje greške u prošlosti, da kazni, uhapsi i osudi one koji su vršili zločine nad drugim narodima, obavezu da ne rehabilituju zločince imaju i svi drugi narodi .

- Očekujemo da Plenković, kao što odlazi u Jerusalim da se pokloni senima u Jad Vašemu, to uradi u Hrvatskoj i to u Jasenovcu i da jasno definiše i kaže ko su žrtve. Da li je to 50, 100 ili 700. Da je jedan čovek ubijen zato što je Jevrejin ili Srbin to je bruka za čovečanstvo - poručio je Dačić.

On je na otvaranju izložbe istakao da žrtve koje su pale ne smeju biti uzaludne i poručio da je vreme da Ujedinjene nacije o ovome čuju, vide i saznaju, zato što je istina o tome dugo godina skrivana.

- Mi smo i ovde imali protivljenje jedne zemlje koja je govorila da manipulišemo brojkama i činjenicama. Nema nikakvih manipulacija, ovde su istorijske činjenice, imena i prezimena, izjave preživelih - naveo je Dačić.

Predavač iz Izraela

Gideon Grajf, glavni istoričar Instituta za istraživanje i dokumentovanje Holokausta Šem olam iz Izraela održao je predavanje u UN pod nazivom "Jasenovac-Aušvic Balkana", saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.
Predavanju profesora Grajfa, koji je i svetski priznat ekspert za Aušvic, Majdanek i Jasenovac, kao i za Zonderkomande, prisustvovao je i Ivica Dačić.
Profesor Grajf je i direktor izložbe "Jasenovac-pravo na nezaborav".

Poručio je takođe da Srbija nikoga ne optužuje osim zločince i one koji brane te zločince, jer to je osnova da se ovako nešto ponovi u budućnosti.

- Mi ovde nismo došli da se svađamo, ali naš narod je pretrpeo najveće žrtve tokom Drugog svetskog rata. Mi imamo obavezu da se toga sećamo. Zbog toga smo ovde, a zbog toga su formirane UN, da se fašizam više ne ponovi i mi čvrsto stojimo u tom uverenju -zaključio je šef srpske diplomatije.

Protiv revizije fašizma

"Jasenovac-pravo na nezaborav" prva je izložba međunarodne ekspertske grupe istoričara iz sedam zemalja u UN, 72 godine posle Drugog svetskog rata.
Izložba predstavlja skroman doprinos očuvanju univerzalnih vrednosti čovečanstva i globalnih napora UN s ciljem sprečavanja pojave revizije i rehabilitacije neonacističkih i neofašističkih ideologija isključivosti i svih oblika diskriminacije i fanatizma, ističe se u saopštenju MSP-a.
Glavni cilj izložbe je negovanje kulture sećanja na srpske, jevrejske, romske i antifašističke žrtve Holokausta i genocida u Jasenovcu, jednom od najbrutalnijih i najozloglašenijih od ukupno osam logora za istrebljenje u Drugom svetskom ratu.







 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online