Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 21.01.2018.
16:31
Vestionline, Tanjug A

Cipras: Bila bi ludost ne iskoristiti rešenje za ime

"Ako postoji mogućnost da se pronađe rešenje za ime Makedonije, bila bi "nacionalna ludost" ne iskoristiti tu mogućnost", izjavio je predsednik grčke vlade Aleksis Cipras u današnjem intervjuu grčkom listu "Etnos".

pixabay.com
Makedonija mora rešiti ime

Cipras je istakao da uvažava zabrinutost i osetljivost svojih sunarodnika na severu Grčke, ukazavši da je i sam poreklom iz grčkog regiona Makedonije, prenosi ANA.

- Međutim, pozivam da se mirno razmotri šta ide na ruku nacionalnom interesu, a šta taj interes potkopava. Potkopava ga odsustvo rešenja - rekao je grčki premijer.

On je podsetio da u proteklih 25 godina mnoge zemlje priznaju grčkog suseda kao Republiku Makedoniju, dok se Grčka "na sve strane bori za ime Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija", kombinovani naziv u kojem reč "Makedonija" nije praćena nikakvom oznakom koja isključuje vlasništvo nad geografskim položajem i istorijom".

- Ako postoji mogućnost za rešenje koje će preinačiti ove negativne činjenice, onda bi bila nacionalna ludost ne iskoristiti je - istakao je Cipras.

Prema njegovim rečima, u praksi, nije iracionalno da pojam "Makedonija" postoji u kombinovanom nazivu bilo sa geografskim ili vremenskim kvalifikativom, za generalnu upotrebu, kako bi bilo apsolutno jasno da niko ne polaže prava na teritoriju niti istoriju drugog naroda".

Cipras je rekao i da je lider Nezavisnih Grka (ANEL) Panos Kamenos, koji je deo Sirizine vlade, "svestan ovog problema".

- Kamenos je pošten čovek i patriotski orijentisan političar. On ima određene sumnje, koje je izrazio u vladinom savetu, ali je rekao da ima poverenja u napore ministra spoljnih poslova Nikosa Kocijasa i njegovu želju za širokim konsenzusom političkih snaga o tom pitanju, ukoliko se postigne zadovoljavajući sporazum - kaže on.

U intervjuu za "Etnos", čiji je jedan deo juče objavljen, Cipras je rekao i da makedonska nacija nikada nije postojala u klasičnom antičkom periodu, kao što je to bio slučaj sa nacijama Atinjana i Spartanaca.

- Nekadašnja Makedonija je bila velika sila drevnog grčkog sveta koja se, pogotovu u periodu vladavine Aleksandra Velikog, raširila daleko izvan današnjeg geografskog regiona - Makedonije - rekao je grčki premijer, prenela je MIA.

On je naveo da su taj region od sedmog veka naseljali, pored Grka, Sloveni, Bugari, Srbi, kao i Jevreji i osmanlijski Turci.

- Danas ova široka geografska regija pripada trima državama. Stoga je protivno istoriji i apsurdno da neki traže eksluzivitet za Makedoniju, takođe što se tiče etničke identifikacije - rekao je Cipras.

U međuvremenu, u Solunu se danas održavaju demonstracije Grka protiv upotrebe reči

"Makedonija" u bilo kakvom rešenju spora između Atine i Skoplja zbog imena bivše jugoslovenske republike.

Inače, posrednik u razgovorima o novom imenu Makedonije, Metju Nimic, ne želi da otkriva koje je predloge za rešenje tog višegodišnjeg spora ponudio dvema stranama, ali ističe da nijedan ne ugrožava identitet zemlje, naprotiv.

U intervjuu za makedonsku televiziju Sitel, Nimic jedino otkriva da je njegov predlog rešenja, dostavljen vlastima Grčke i Makedonije i da je napisan na četiri stranice.
   
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online