Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 10.01.2018.
22:12
Vestionline, Tanjug A

Podigla se prašina zbog Johana Gudenusa: Šta će on kod Dodika na proslavi?

Prisustvo šefa poslaničkog kluba vladajuće Slobodarske partije Austrije (FPO) Johana Gudenusa na proslavi Dana Republike Srpske, našlo se na meti kritike visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentina Incka, kao i predstavnika austrijskih političkih partija. Incko je, u izjavi agenciji APA, zatražio od Austrije da poštuje suvernitet BiH.

Srna
Milorad Dodik odlikovao je Ordenom zastave Republike Srpske Johana Gudenusa.

- Austrija se pokazala kao pravi prijatelj ove zemlje i i dalje podržavamo BiH - podvukao je on, ističući da je važno da se izrazi podrška suverenitetu BiH.

Incko je podsetio da je BiH, maja 1992. godine, na inicijativu tadašnjeg ambasadora pri UN i predsedavajućeg Savetu bezbednosti svetske organizacije Petera Hoenfelnera primljena u UN.
Neprihvatljivo je, prema njegovim rečima, da su govornici na proslavi u Banjaluci govorili o RS kao o "državi".

- Jedina država na ovoj teritoriji je BiH - naglasio je Incko.

On je istakao da je stvar svakog političara da sam proceni gde putuje i sa kim se sastaje, odnosno čiji orden prima.

Podsetio je da je na proslavi u Banjaluci bio i, kako je kazao, "predsednik" Južne Osetije, što najbolje ilustruje događaj. Incko je ukazao da je bosanski Ustavni sud već tri puta proglasio neustavnim 9. januar kao praznik RS.

- Nema niko ništa protiv da RS ima sopstveni praznik, ali očekujemo da on bude u saglasnosti sa pravnim okvirima, uključujući odgovarajuće odluke Ustavnog suda BiH - poručio je austrijski diplomata.

U Austriji je opozicija oštro kritikovala boravak Gudenusa na proslavi RS.

- Ministarka inostranih poslova Karin Knajsel ne želi da komentariše ovu posetu - preneo je portparol austrijske vlade Peter Launski-Tifental, dodajući da Gudenus tamo nije boravio kao predstavnik austrijske vlade.

On je naglasio se Austrija ne meša u unutrašnje stvari BiH i da ne podržava nikakve separatističke ambicije, kao i da je zvanični Beč privržen teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH.
Oštra kritika usledila je iz redova stranaka "Liste Pilc" i Neos, koji su ocenili da se radi o "skandalu".

- Poseta šefa poslaničkog kluba FPO je jasan politički signal i izražena podrška separatističkim pokretima RS - naglasila je portparol za spoljnopolitička pitanja "Liste Pilc" Alma Zadić.

Ona je ocenila da Austrija spoljnopolitički time postaje neverodostojna.

- FPO time radi protiv zajedničkog programa vlade u kojem se vlada jasno izjasnila za davanje doprinosa stabilnosti na Zapadnom Balkanu. Godine diplomatskih napora ranijih vlada i bivšeg šefa diplomatije, kao i aktuelnog kancelara Sebastijana Kurca uništavaju se potrebom za dokazivanje vicekancelara Hajnc-Kristijana Štrahea i Gudenusa - navela je Zadić.

Neos je uputilo pitanje Štraheu: Gospodine vicekancelar jeste li vi sada "noćni vuk"?
Stranka je time aludirala na njegovo članstvo u ruskom bajkerskom klubu "Noćni Vukovi", čiji članovi su, kao i Štrahe dobili orden RS.

Ujedno Neos kritikuje to što je orden dodelio predsednik RS Milora Dodik, za kojeg stranka tvrdi da negira genocid u Srebrenici. Neos je najavio da će uputiti poslanički upit po kojim kriterijumima Štrahe ubuduće namerava da prihvata takva priznanja.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online