Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 09.01.2018.
21:09
Vestionline, Tanjug A

Kitarovićka u Turskoj: Šta je Erdogan rekao o Bosni?

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović sastala se danas u Turskoj s predsednikom te zemlje Redžepom Tajipom Erdoganom, koji je nakon sastanka izjavio da su izmene izbornog zakona "unutrašnje pitanje Bosne i Hercegovine" i da oni ne treba da iznose svoje mišljenje s tim u vezi.

Tanjug/AP
Situacija u BiH - unutrašnje pitanje: Kolinda Grabar Kitarović i Redžep Tajip Erdogan

- BiH i stanje koje je u njoj prisutno je u okviru Dejtonskog sporazuma, to je zapravo njihovo unutrašnje pitanje. Mi možemo s trojnim sistemom i zajedničkim radom i nastojanjima da pomognemo, imamo stalnu nameru i fokus da pomognemo, ali bez direktiva u smislu - ovako ili onako treba da radite - rekao je Erdogan na konferenciji za novinare posle sastanka, prenosi portal klix.ba.

Erdogan je naveo i da je potreban što jači sistem savetovanja zbog situacije u BiH, te da će se odgovarajuća ministarstva naći na zajedničkom sastanku, a u tom dijalogu će, istakao je, "biti veoma važno ostvariti zajednički cilj ka miru u našim regionima".

Ranije je najavljeno da će tokom razgovora Erdogan i Grabar-Kitarović pažnju, između ostalog, posvetiti i izmenama izbornog zakona u BiH koje traže predstavnici Hrvata u BiH.

Grabar Kitarović je, na konferenciji za novinare sa Erdoganom, poručila da želi razvoj BiH, naglasivši važnost sva tri konstitutivna naroda u BiH i potrebu da se nastavi s ustavnom reformom.

- To će osigurati budućnost sva tri naroda i budućnost BiH, koja ce biti prosperitetna i koja će imati mogućnost nastavka pregovora s EU što je pre moguće. Mi se veselimo tome što ćemo susedima pružiti svu pomoć na tom putu - rekla je predsednica Hrvatske. 

Kroz razgovore o brojnim temama, predsednici Turske i Hrvatske su istakli da žele dalje jačanje hrvatsko-turskih odnosa, ali i da žele da pomognu BiH na njenom putu ka Evropskoj uniji.

Nakon današnjeg svečanog dočeka hrvatske predsednice, Grabar Kitarović i Erdogan su u Predsedničkoj palati u Ankari razgovarali o odnosu dve zemlje, stanju u BiH i odnosu EU i Turske. 

Grabar Kitarović je na sastanku u Ankari razgovarala s Erdoganom i o mogućem održavanju trilateralnog sastanka Hrvatska-BiH-Turska na najvišem nivou u prvom tromesečju ove godine.
Erdogan je nakon sastanka istakao da su razgovori s predsednicom Grabar Kitarovic bili vrlo korisni, naglasivši značaj vojne saradnje Hrvatske i Turske.  

Grabar Kitarović je rekla da su bilateralni odnosi Hrvatske i Turske odlični i da izmedu ove dve zemlje nema problema, te da stoga žele da nastave jačanje saradnje u svim sferama, od ekonomije, turizma, do obrazovanja...

Današnji sastanak Grabar Kitarović i Erdogana je drugi po redu za manje od dve godine, a predsednica Hrvatske će iduće nedelje boraviti i u dvodnevnoj poseti Sarajevu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online