Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 09.01.2018.
17:18
Vestionline, Tanjug A

Dogovor Skoplja i Atine: Našli ime za Makedoniju?

Potpredsednik makedonske vlade Bujar Osmani sastao se danas sa zvaničnicima grčke vlade u Atini u pokušaju da reše dugogodišnji spor zbog naziva Makedonije, dok mediji ističu da dve strane razmatraju mogućnost imena "Nova Makedonija". Grčki mediji navode da je deo grčke vladajuće koalicije spreman da prihvati taj naziv.

Tanjug/AP
Rešenje u narednih šest meseci: Bujar Osmani

Inače, Grčka i Makedonija složile su se danas da učine nove napore u cilju rešavanja spora koji koči napredak Skoplja ka pridruživanju EU i NATO, prenosi Rojters.

- Posvećeni smo iznalaženju rešenja u narednih šest meseci. Godina 2018. je zlatna godina mogućnosti za moju zemlju da napreduje kad je reč o evroatlantskim integracijama. Zato smo posvećeni iznalaženju rešenja - rekao je Osmani, koji je zadužen za evropska pitanja.

Osmani je, takođe, izrazio uverenje da postoji "iskrenost i posvećenost" Grčke u pogledu rešavanja ovog pitanja.

- Postoji mnogo emocionalnih slojeva. Moramo da ih sve odstranimo kako bismo pronašli racionalno rešenje - rekao je Osmani novinarima nakon sastanka s grčkim zvaničnicima.

On je rekao da ne može da komentariše pitanje da li će njegova zemlja morati da menja ustav kako bi se omogućila promena imena, niti novinske navode da dve strane razmatraju mogućnost naziva "Nova Makedonija".

- Ne mogu trenutno ništa da kažem o stavu dve delegacije. Na pregovaračima je da o tim pitanjima razgovaraju, a kada postignemo dogovor, iznećemo to u javnost - rekao je Osmani.

Portparol grčke vlade Dimitris Canakopulos izjavio je da su razgovori omogućeni nakon što je makedonska vlada odustala od "ekstremnih stavova", ali nije izneo detalje, prenosi AP.

Canakopulos je istakao da "sada treba stvoriti uslove za najširi mogući konsenzus kako bi se prevazišao problem koji pritiska tu zemlju i širi region u proteklih 25 godina".

Nekoliko desetina poslanika i pristalica krajnje desničarske partije Zlatna zora okupilli su se ispred grčkog Ministarstva spoljnih poslova u znak protesta protiv ovog sastanka, uz uzvike "Izdajnici, izdajnici".

Atina blokira pokušaje bivše jugoslovenske republike da se pridruži NATO i ometa njene težnje ka članstvu u EU jer tvrdi da ime Makedonija podrazumeva polaganje prava na severni region Grčke koji nosi isto ime.

U skladu sa sporazumom iz 1995, Grčka je pristala na privremeni naziv "Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija" dok se spor ne reši, ali ne pristaje da se pod tim nazivom ta zemlja pridrži NATO ili EU.

Grci su veoma osetljivi kad je reč o pitanju imena i kasnije ovog meseca planirani su skupovi na severu Grčke protiv bilo kakvog kompromisa koji bi podrazumevao upotrebu imena Makedonija.
Međutim, Atina navodi da sada postoji mogućnost da se spor reši nakon izbora umerenije vlade u susednoj zemlji.

Inače, Grčka i Makedonija treba da, kasnije ovog meseca, održe novu rundu pregovora sa posrednikom UN.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online