Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 05.01.2018.
18:43
Vestionline A

"Prekrštavanje" Makedonije - koliko je Zaev spreman da popusti?

Evropska komisija pozdravila je potez koji je vlada u Skoplju povukla ka rešavanju 25-godišnjeg spora sa Grčkom oko imena makedonske države i sada se nada da će videti "konkretne rezultate", objavio je briselski portal "Euraktiv", pozivajući se na portparola EK.

EPA/Georgi Licovski
Premijer Makedonije Zoran Zaev

Ako Makedonija hoće u EU i NATO...

Održavanje dobrih odnosa među susedima, uključujući i postizanje rešenja o pitanju imena prihvatljivog za obe strane, pod pokroviteljstvom UN, ostaje i dalje od suštinske važnosti, istakao je zvaničnik EK, čije se ime ne navodi.

"U tom smislu, pozdravljamo korake koje je preduzela vlada u Skoplju da se uključi u razgovore sa kolegama u Grčkoj kako bi se ojačali dobrosusedski odnosi i nadamo se da će se to pretočiti u dalje konkretne rezultate", naveo je portparol EK.

Euraktiv prenosi da su levičarske vlade u Atini i Skoplju optimistične u pitanju rešenja tog pitanja koje predstavlja prepreku za Makedoniju što se tiče ulaska u EU i NATO. Grčki premijer Aleksis Cipras je rekao da je optimista u tom pitanju, ali da je ostalo tek da se vide koraci druge strane (Skoplja).

Grčki ministar spoljnih poslova Nikos Kocijas je juče poručio da Atina želi da u ovoj godini reši višedecenijski spor u vezi sa imenom Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije, ocenivši da će to doprineti dobrobiti celog Balkana. On je naveo da vlada pregovara o pitanju imena i podržava "kombinovani naziv koji će se sveobuhvatno koristiti", ali nije izneo detalje s tim u vezi.

"Građani Skoplja nisu jedini naslednici Aleksandra Velikog"

Atina je blokirala pokušaje Makedonije da se pridruži NATO-u i suprotstavlja se njenim težnjama ka članstvu u EU jer tvrdi da ime Makedonija podrazumeva polaganje teritorijalnih prava nad severnim grčkim regionom koji nosi isti naziv, navodi britanska agencija.

Grčka preti da će podršku Makedoniji za dalje integracije u međunarodna tela uskraćivati sve dok ne promeni svoj naziv, a Atina je pristala samo da se u međunarodnim organizacijama koristi naziv "Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija" kao privremeno rešenje dok se spor ne reši.

Istovremeno, u intervjuu za grčku televiziju "Alfa" o pitanju imena govorio je makedonski premijer Zoran Zaev i "potvrdio je nameru da doprinese pregovorima, uz uzajamne ustupke, po pitanju imena BJRM".

"Zoran Zaev se odriče prakse svog prethodnika Nikole Gruevskog i objašnjava zašto se ne slaže sa stavom prethodnih premijera da su građani Skoplja jedini naslednici Aleksandra Velikog", navodi se u onlajn saopštenju televizije "Alfa". Intervju, prema navodima grčke televizije, otkriva namere Skoplja i obim ustupaka koje je Makedonija spremna da načini.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online