Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 05.01.2018.
12:21
Vestionline, Jutarnji hr A

Pijan pregazio Tuđmanovog telohranitelja i "istaknutog učesnika Oluje", pa pobegao

Vinko Bura (47), zvani Roko, prvi telohranitelj Franja Tuđmana, stradao je sinoć u saobraćajnoj nesreći kod Stankovca kada je na njega kolima naleteo njegov pijani rođak. Hrvatski mediji prenose da je Bura služio kao Tuđmanov telohranitelj i "prilikom pokušaja atentata na predsednika 1990. godine u Benkovcu".

pixabay.com

Buru je jedan sat iza ponoći na putu u Stankovcima pregazio njegov pijani rođak, 49-godišnji Ante Pelaić, takođe penzionisani vojni policajac, koji je pobegao s mesta nesreće.

Njih dvojica su nekoliko sati pre nesreće zajedno bili na prazničnoj večeri kod zajedničkog prijatelja Tihomira Morića, koji je takođe poznat javnosti jer je bio u ličnom obezbeđenju osiguranju prvog hrvatskog predsednika te je on u Benkovcu oduzeo pištolj atentatoru Bošku Čubriloviću, prenosi Jutarnji list.

Kada su se stari ratni prijatelji u sredu oko 20 sati sastali kod Morića, niko nije slutio da će njihovo druženje završiti kobno za jednog od njih.

Naime, dok se vraćao kući s večere Pelaić je dvestotinjak metara od Morićeve kuće "mercedesom" naleteo na svog rođaka Vinka. Udarac je bio stravičan. Prema pričama očevidaca, Vinkovo je telo nakon udarca ostalo zaglavljeno u autu još stotinjak metara, sve dok se Ante nije zaustavio ispred Vinkove kuće, gde je ostavio telo i - pobegao.

Potpuno krvav

- Oko jedan sat posle ponoći začuli smo strašan tupi udarac i neke čudne šumove, kao da neko po putu razvlači nekakve najlonske kese. Istrčali smo napolje, ali u prvom trenutku nismo videli ništa. Međutim, tada smo na tlu ugledali tablice s automobila, a onda nam se učinilo da se stotinjak metara dalje nalazi još nešto. Moja kći je otrčala do tog mesta te je potpuno šokirana uspela da nam vikne da na tlu leži čovek i traži da mu se pomogne, piše Jutarnji list.

- Pomozite mi, ljudi - vikao je, a tada još nismo bili svesni da je to zapravo naš rođak Vinko. Kada smo došli do mesta gde je ležao, sledili smo se. Bio je potpuno krvav, nije nam bilo jasno šta se dogodilo, ali odmah smo nazvali policiju - ispričala je juče ujutro prva rođaka nastradalog Bure koji je nedugo nakon njihovog poziva podlegao teškim povredama.

Proleteo kroz šajbnu

Njena se kuća, kao i kuća stradalog Bure, nalazi u neposrednoj blizini mesta nesreće. Ispričala je i da su Vinko, Ante i Tihomir bili veliki prijatelji. Isto tako nam je rekla da je Ante pre nesreće prvo odvezao jednog prijatelja s te večere kući, a Vinka je, pretpostavlja, pregazio kada se vraćao svojoj kući.

- Vinko je išao kući pešice, koliko mi znamo. Je li ga ovaj zgazio dok je prelazio put, ne znam. Telo je, koliko smo mi uspeli da vidimo, odvučeno s mesta nesreće, s tim da su svuda bili krvavi tragovi. Posebno je bizarno to što je Vinko proleteo kroz šoferšajbnu, a Ante mu je noge izvlačio iz stakla kako bi mu telo ostavio ispred kuće.

Zbog toga je svuge bilo krvi. Na mesto nesreće vratio se nakon pola sata, a mi smo već tada bili sve prijavili policiji. Na kraju je sve priznao - posvedočila je šokirana rođaka iz Stankovaca.

Imao 2,33 promila

- Bilo je strašno, to se ne može zapravo rečima opisati. Celo selo je u šoku. Put je bio zatvoren sve do jutra. Vinka smo jako voleli, bio je dobričina, samac, nije se nikad ženio - rekla je rođaka porodice.

Nakon uviđaja koji je na mestu nesreće u Stankovcima trajao do ranih jutarnjih sati, kod 49-godišnjeg vozača utvrđeno je da je vozio sa 2,33 promila alkohola u krvi. Prema informacijama iz policije, 49-godišnji vozač u trenutku nesreće upravljao je "mercedesom" zadarskih registracija iz smera Šibenika prema Benkovcu.

"Bivši Tuđmanov telohranitelj i čovek koji se iskazao u Oluji"

Kako o stradalom Buri piše Jutarnji list, on se tokom pokušaja atentata na Franju Tuđmana u jeku predizborne kampanje u martu 1990. godine u Benkovcu svoj doprinos kao telohranitelj dao je upravo Vinko Bura, koji je veći deo rata proveo u 154. brigadi. Do kraja Oluje, Bura je otišao sve do Martin Broda na granici s Bosnom. Njegov ratni drug bio je Tihomir Morić, penzionisani policajac koji je, pak, veći deo ratnog vihora proveo u Poskocima, a potom i u policiji. Njih su se dvojica, zajedno s još petoricom, brinuli za sigurnost predsednika i ostalih sagovornika u Benkovcu.

Iako se u javnosti priča i da je atentat na Tuđmana izmišljen, Morić je to odbacio, napominjući da je pokušaj atentata 18. marta bio sprečen na vreme. Policija je tada uhapsila Boška Č. koji je hodao pijan i s plinskim pištoljem, a za ugrožavanje sigurnosti većeg broja osoba je osuđen na uslovnu kaznu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online