Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 02.01.2018.
10:10
Vestionline, b92.net A

DPA: U Srbiji i Hrvatskoj uče đake da se mrze

Nemačka agencija DPA u tekstu koji prenose regionalni portali navodi da se đaci u osnovnim školama u Srbiji i Hrvatskoj "uče da mrze komšije".

youtube.com/NowThis World
Jugoslavija se raspala, a da li je rat zaista završen?

"Ni posle 25 godina od raspada Jugoslavije rat nije završen, umesto toga, đake u Hrvatskoj i Srbiji uče neistorijskim i jednostranim pogledima na prošlost", piše DPA.

Kako se navodi, kroz dva udžbenika iz istorije u obe zemlje "deca se indoktriniraju" i huškaju protiv susednih zemalja, a svet je prikazan crno-belo, bez "sivih nijansi".

"Pozicija žrtve se dokazuje još od 19. veka, krivica je uvek nametnuta drugoj strani, a strašni zločini jednog naroda su svedeni na 'činove osvete pojedinaca'. Dok smo 'mi' prikazani kao narod koji voli mir i koji želi da rešava konflikte diplomatijom, 'oni' su prikazani kao strana koja želi sve da reši kroz agresivno osvajanje", navodi DPA. 

Agencija prenosi i reči istoričara Aleksandra Miletića, koji sumira udžbenike obe strane u nekoliko reči - "natopljene netolerancijom i mržnjom". 

Adolescenti u Hrvatskoj tako uče da je samostalnost njihove države reakcija na "dugu supremaciju Srba", dok srpski đaci uče da je Srbiju i Srbe ugrožavao "fašistički hrvatski nacionalizam" i da su Srbi morali da se brane da ne bi bili ubijeni. 

"Takođe, Srbija, koja je u udžbenicima prikazana kao model za demokratiju, vidi sebe kao žrtvu svetske zavere, pa se navodi da ono što nije urađeno pomoću fašističke Hrvatske u Drugom svetskom ratu pokušava da završi evro-američka demokratija", navodi nemačka agencija. 

DPA navodi da se za zaveru optužuju i nemački BND i američka CIA, ali da se potpuno ignoriše činjenica da se "dva suseda u stvari najviše trude da prodube svoje probleme". 

"Obe strane rehabilituju svoje ljude i podižu spomenike onima koji stvaraju razdor", navodi se. 

DPA piše i da postoji niz nerešenih pitanja, ali da niko ne želi da govori o njima, niti o kompenzaciji za ono što se dogodilo u ratovima. 

"Odnosi Srbije i Hrvatske ne mogu se porediti sa onima između Nemačke i Francuske posle Drugog svetskog rata, jer ovde nije načinjen nijedan korak da se govori o žrtvama i traumama. Zato se ne može očekivati da će postojati uslovi o saradnji", citira se hrvatski "Globus". 

Tekst se zaključuje izjavom predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović: 

"Još će mnogo vode poteći Dunavom pre nego što mi postanemo prijatelji."

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online