Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 06.12.2017.
21:28
Vestionline, Tanjug A

"Bosna nije i neće priznati Kosovo, a Bakir..."

Srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić kaže da su za njega iskreni i otvoreni razgovori pozitivan aspekt današnje posete tročalnog Predsedništva BiH Beogradu, da je pozitivno u tome i što trgovinska razmena između dve zemlje raste bez obzira na politiku, a postupak Bakira Izetbegovića vidi kao "dodvoravanje" političkoj publici u Sarajevu.

Tanjug
Poseta nije iskorištena na najbolji mogući način: Mladen Ivanić

On lično, kako kaže, oćutao je iz poštovanja prema zemlji iz koje dolazi i prema zemlji domaćinu to što je Izetbegović prekinuo predsedavajućeg Dragana Čovića na konferenciji za novinare koju je imao sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem i "ubacio" svoju verziju stava Predsedništva o KiM. 

Jer, kako je objasnio, taj potez Izetbegovića bio je nepotreban, s obzirom na činjenicu da BiH nije priznala Kosovo i da se to ne može promeniti. 

- Činjenica je da BiH nije priznala Kosovo i to se ne može promeniti, a sve što se danas desilo ne govori o odnosima Srbije i BiH, već o odnosima unutar BiH koji tonu sve dublje u nepoverenje - rekao je Ivanić za Tanjug. 

Kako objašnjava, postoje ljudi i političke grupacije koji žele napred i oni koji traže održavanje sukoba.

- Sa jedne strane imate ljude i grupe koji žele promene i gledaju u budućnost i one koji samo razmišljaju o prošlosti i u svemu traže želju da se održi sukob. Mislim da treba biti uporan, da Srbija i BiH treba da nastave da razgovaraju bez obzira na otpore, jedan član Predsedništva nije BiH - ističe Ivanić.

Kaže, međutim, da žali što današnja poseta "nije iskorišćena na pravi način".

- Ima toliko inicijativa, dve stvari za koje je Republika Srpska posebno zainteresovana, a koje se nisu desile zbog neke vrste blokada i sporosti zajedničkih institucija. Još uvek nije završeno oko mosta u Bratuncu. Srbija je svoj deo završila, BiH nije. Srbija je pre nekoliko meseci pokrenula priču o sređivanju svih mostova na Drini i to stoji. Nekome u Sarajevu očigledno ne odgovara povezivanje Srba sa jedne i druge strane Drine i mi moramo da nađemo načine unutar BiH da to prevaziđemo - objašnjava Ivanić. 

Kako je rekao, BiH je najveći partner Srbije, a i Srbija polako postaje jedan od najznačajnijih partnera BiH. 

Srećom, kaže Ivanić, političari ne utiču na ključne elemente ekonomije.

- Srbija vuče povećanje ekonomske razmene, što proističe iz toga da Srbija ima veliki rast društvenog proizvoda, pa i mi od toga imamo posredne koristi. Bilo bi bolje da je zdraviji politički ambijent, a tu je ključ da, pre svega bošnjački političari, izađu iz sklopa mišljenja da im je sve dozvoljeno i uđu u sklop otvorene saradnje pogotovo tamo gde imamo zajedničke interese - kaže Ivanić.

Kako kaže, ako neko ima interesa da se reši pitanje granice Srbije i BiH, to je BiH.

- Takvim dokumentom prestaju osnove za svaki sukob u budućnosti i ova vrsta politike je meni zato iracionalna i nepotrebna - zaključio je Ivanić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online