Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 04.12.2017.
13:07
Vestionline, Tanjug A

"Hrvatska da se suoči sa vlastitim zločinima"

Tri ženske nevladine organizacije iz Hrvatske pozvale su vladu i parlament te zemlje da prihvate nedavnu presudu Haškog tribunala u slučaju "Herceg-Bosna", kao i da se suoče s utvrđenim istorijskim činjenicama i konačno prestanu s negiranjem zločina.

pixabay.com
Čak i Hrvati apeluju na Hrvatsku da ne brani osuđene ratne zločince

Takođe zahtevaju od nadležnih institucija Hrvatske hitno procesuiranje svih počinilaca ratnih zločina s obzirom da, kako su navele u saopštenju, veći broj visoko i srednje rangiranih zvaničnika, zapovednika i izvršitelja još uvek nije priveden pravdi za počinjene zločine, iako su mnogi od njih dostupni hrvatskom pravosuđu.

- Zahtevamo od institucija Republike Hrvatske da smesta prestanu veličati osuđene ratne zločince i njihove zločine i da sankcionišu svako takvo veličanje u skladu sa Krivičnim zakonom, a posebno veličanje ratnog zločinca Slobodana Praljka na Trgu bana Jelačića - glasila je njihova poruka.

One su istovremeno pozdravile presudu Tribunala kojom su šestorica bivših vođa takozvane "Herceg-Bosne" proglašeni krivim i osuđenji za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem uspostavljanja hrvatske dominacije na tom delu teritorije Bosne i Hercegovine.

- Suočavanje s počinjenim zločinima omogućava građanima i građankama odbacivanje vrednosnih stavova, kulturnih obrazaca i modela koji su proizveli ratne zločine - navodi se u zajedničkom saopštenju Centra za žene žrtve rata - ROSA, Ženske mreže Hrvatske i Ženskog suda - feministički pristup pravdi.

Ove nevladine organizacije smatraju da odgovorni predstavnici državnih institucija treba da promovišu prihvatanje činjenica utvrđenih tom presudom kao osnovu za afirmaciju mira - jedne od, kako navode, najviših vrednosti ustavnog poretka Hrvatske i ističu da patnja žrtava mora biti priznata.

U saopštenju se podseća da je Žalbeno veće Tribunala u pravosnažnoj presudi potvrdilo da su šestorica optuženih, zajedno s tadašnjim visokim rukovodiocima Republike Hrvatske, bili ključni učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem etničkog čišćenja bosanskih Muslimana izvršenjem zločina protiv čovečnosti, teškim kršenjima Ženevskih konvencija i drugim ratnim zločinima. 

Hrvatsko veće obrane (HVO) izvodilo je vojne operacije koje su uključivale rasprostranjene i sistematske napade na civilno stanovništvo a koji su doveli do masovnih hapšenja i zatvaranja hiljada muslimanskih civila, razdvajanja muškaraca od žena, dece i starijih, zatočenja u nehumanim uslovima u jedinstvenoj mreži logora HVO, ubistva i mnoge druge zločine.

Prlić, Stojić, Petković i Ćorić su takođe osuđeni za zločine silovanja i seksualnog zlostavljanja, podsetile su ženske hrvatske nevladine organizacije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online