Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 03.12.2017.
08:10
Vestionline, blic.rs A

Haški istražitelji u strahu: Šta ako ostali zatvorenici počnu da kopiraju Praljka?

Holandska policija pokrenula je istragu zbog samoubistva hrvatskog generala Slobodana Praljka, koji je u trenutku izricanja presude za ratne zločine u sudnici haškog tribunala popio otrov. Haški istražitelji zahtevaju da se pojačaju mere bezbednosti, strahujući da bi Praljkov postupak mogli da kopiraju i drugi pritvorenici, piše britanski "Gardijan".

Tanjug/AP
Trenutak u kome Slobodan Praljak ispija otrov u sudnici Haškog tribunala

Samoubistvo Slobodana Praljka, izvedeno uživo na televiziji preti da baci senku na Međunarodni sud za ratne zločine i ismeje Tribunal, a posebno bezbednosni aspekt i sudsku proceduru. Nezavisno od policijske istrage, Haški tribunal imenovao je državnog tužiloca Gambije Hasana Džaloua da istraži kako je hrvatski general dobio bočicu sa cijanidom.

Propusti: Gde je obezbeđenje?

Istraga će najverovatnije početi od najočiglednijeg propusta: nedostatkom bilo kakvog stražara koji bi bio blizu i eventualno sprečio zatvorenika da popije otrov.

Većina haških suđenja podrazumeva prisutvo ljudi u plavim uniformama pored optuženih. Slično je bilo prilikom izricanja presude Ratku Mladiću, osuđenom prošlog meseca.

Pored Praljka, osuđenog prvostepenom presudom na 20 godina zatvora zbog zločina nad muslimanima tokom rata u BiH, nije bilo čuvara, kada se pojavio u sudnici zajedno sa još četvoricom optuženih bosanskih Hrvata. Samo dvojica službenika obezbeđenja bili su prisutna i nijedan od njih nije primetio da Praljak ima bočicu sa otrovom.

"Slobodan Praljak nije ratni zločinac, ja odbacujem vašu presudu sa prezirom", rekao je hrvatski general i progutao otrovni sadržaj. Sudije su reagovale tek kada je zakolutao očima i pao na stolicu.

Otkud otrov?

Istražitelji bi takođe želeli da znaju kako je Praljak uneo otrov u sudnicu uprkos pravilima koja nalažu potpuni pretres i rendgen za optužene koji ulaze i napuštaju zdanje. S obzirom na to koliko su smrtonosne i najmanje doze cijanida, zvaničnici mogu da se smatraju srećnim što ga je iskoristio samo na sebi, ocenjuje britanski list.

Istražitelji ukazuju i na to da bi i drugi optuženi koji još čekaju presude nakon žalbi pred sudom čiji početak rada se očekuje sledećeg meseca, biti u iskušenju da pokušaju slične drastične činove.

Samoubistvo dugo proganja Tribunal u Hagu kao sporedna pojava visokih kazni izrečenih za stravične ratne zločine u Bosni, Hrvatskoj i na Kosovu.

Dvojica haških zatvorenika, obojica Srbi, obesili su se u ćelijama Sheveningena u Holandiji, a Slobodan Milošević, bivši predsednik Srbije je, prema pojedinim navodima uspeo da prokrijumčari antibiotik u ćeliju da bi pogoršao srčano oboljenje koje ga je ubilo 2006. godine, pred kraj trogodišnjeg suđenja, piše "Gardijan".

Posetioci Tribunala u Hagu moraju da prođu niz bezbednosnih mera poput rendgenskih provera, a tečnosti su navodno zabranjene, ali detaljnije provere nisu usvojene iz straha od eventualnih reakcije javnosti.

- Nalik je na aerodromska obezbeđenja, ali nije dramatično. Ako bi bilo, svi bi mogli da se žale - rekao je dr Erik Gordi, zvaničnik londonske UCL škole za istočnoevropske studije.

Da li je Tribunal bio uspešan?

Neki strahuju i da bi samoubistvo moglo da umanji uspehe suda koji je zatvorio desetine ratnih zločinaca, osudivši odgovorne za zločine poput etničkog čišćenja, masovnih silovanja i opsade Sarajeva, navodi "Gardijan".

Praljak, pozorišni reditelj koji je postao ključni vođa jedinica bosanskih Hrvata ranih devedesetih godina, osuđen je za zločine među kojima su bombardovanje Mostara i zlostavljanje zarobljenika. Ipak, presudu je hrvatski premijer Andrej Plenković ocenio kao "duboku moralnu nepravdu", što je verovatno i prva izjava kojom čelnik neke od vlada zemalja EU podržava osuđenog ratnog zločinca, ukazuju britanski novinari.

- Ovo (samoubistvo) će samo zacementirati ono šta je već postalo mišljenje javnosti povodom tribunala. U Srbiji i Hrvatskoj zvaničnici i mediji više se brinu oko optuženih, nego za žrtve - rekla je "Gardijanu" Mina Vidaković iz agencije "Sens" koja arhivira dokumente sa suđenja Tribunala u Hagu.

Drugi, pak, misle da će prevladati dostignuća suda.

- Ne smatram da će ovaj neobični i bizarni događaj skrenuti pažnju sa veće priče o dostignućima tribunala. Uspeh premašuje propuste - ocenio je Tim Džuda, britanski novinar, stručnjak za Balkan.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online