Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 29.11.2017.
18:48
Vestionline, Tanjug A

Reagovanja u Hrvatskoj nakon presuda u Hagu

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović prekinula je zvaničnu posetu Islandu i vraća se u zemlju zbog novonastale situacije u vezi sa izricanjem presuda Žalbenog veća Haškog tribunala.

EPA/Fehim Demir
Kako su reagovali u Hrvatskoj?

Žalbeno veće Haškog tribunala odbilo je žalbu optuženih u slučaju "Prlić" i potvrdilo zaključak da su udruženi zločinački poduhvat uspostavili Franjo Tuđman i druge političke vođe sa ciljem uspostavljanja entiteta u skladu sa starim granicama Hrvatske. 

Grabar Kitarovićeva je na Island došla na poziv litvanske predsednice Dalije Gribauskajte i učestvovala je na samitu Veća žena svetskih lidera, koji se održava od 28. do 30. novembra u Rejkjaviku. 

Najavljeno je da će se javnosti posle podne obratiti premijer Andrej Plenković. 

U Hrvatskom saboru burno su reagovali kada je stigla vest da je Praljak popio otrov, piše Indeks. Prekinuta je sednica u trenutku kad je izlagala Anka Mrak Taritaš.

Miroslav Tuđman, poslanik HDZ-a i sin prvog hrvatskog predsednika Franje Tuđmana, rekao je povodom presude Tribunala da "Hrvatska nije proizvodila zlo, već se borila sa zlom".

Presude izrečene osuđenoj šestorci u tom slučaju ga, kaže Tuđman, užasavaju.

Bivši premijer i predsednik SDP-a Zoran Milanović smatra da je presuda Haškog tribunala da je Hrvatska bila učesnica udruženog zločinačkog poduhvata na čelu sa prvim predsednikom Franjom Tuđmanom - izmišljotina.

Očekuje da će "određene politike i političari, pre svega u BiH, tu odluku pokušati da instrumentalizuju".

Predsednik Glavnog odbora HNS-a Božo Ljubić odbacio je hašku presudu "hercegbosanskoj šestorci" kao neutemeljenu i ocenio da ona predstavlja "šamar Hrvatskoj". 

Hrvatski general Pavao Miljavac povodom presude u slučaju "Prlić i ostali" kaže da je "to potpuna nepravda".

"To je potpuna nepravda, jer niko nije uzeo u obzir da su u tih 4-5 meseci bile najžešće operacije Armije BiH. Niko ne spominje mudžahedine koji su činili strašne zločine. Računali smo na pravdu, ali pokazalo se da je Haški sud politički sud, ali ne znam koja je poruka", rekao je Miljavac za HRT.

Saborski zastupnik Miro Bulj je rekao da je "Praljak branio hrvatski narod i Hrvatsku i BiH".

"Da nije bilo hrvatskog vojnika imali bi još jednu Srebrenicu, a to je bihačka enkvala", tvrdi Bulj.

Žalbeno veće potvrdilo je kazne zatvora za Jadranka Prlića (25 godina), Bruna Stojića (20 godina), Slobodana Praljka (20 godina), Milivoja Petkovića (20), Valentina Ćorića (16) i Berislava Pušića.

Praljak je nakon izricanja kazne povikao da odbacuje presudu i da nije ratni zločinac, a zatim je popio nešto iz bočice, a njegov advokat je rekao da je u pitanju otrov. Čitanje presude je zatim prekinuto.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online