Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 29.11.2017.
02:11
N. Jokić - Vesti A

Ne diraju Tačija?

Kada Švajcarska uskoro ratifikuje konvenciju Saveta Evrope o borbi protiv trgovine organima, osumnjičeni za ovu vrstu kriminala i dalje će biti van domašaja švajcarskog zakona, preneli su švajcarski mediji.

en.wikipedia.org
Dik Marti sročio pošten izveštaj


Bern je potpisao evropsku konvenciju još prošle godine, ali ona još nije ratifikovana. Prema sada važećim zakonima trgovina organima zabranjena je samo u slučaju kad je do nje došlo u Švajcarskoj ili je potekla iz Švajcarske.

Bez suđenja u Švajcarskoj

Posle potpisivanja i ratifikacije evropske konvencije to će biti izmenjeno - švajcarski državljani dolaziće pod udar zakona ukoliko se i u inostranstvu bave trgovinom organima. Vlada u Bernu, međutim, odbija da potpiše odrednicu konvencije koja se odnosi na strance sa stalnim boravkom u Švajcarskoj. Pre nego što ratifikuje konvenciju ona će tražiti izuzeće te odrednice. To znači da ukoliko bi stranac sa stalnim boravkom u Švajcarskoj bio osumnjičen za trgovinu organima - on ne bi mogao da bude suđen u Švajcarskoj, već samo eventualno izručen.

Odgovarajući na poslaničko pitanje pre dve godine u Parlamentu u Bernu, Ministarstvo unutrašnjih poslova istaklo je da su sve ponude za presađivanje organa iz zemlje i inostranstva - registrovane u jednom centru i zatim kontrolisane. Te ponude su prihvatljive jedino ako potiču od organizacija koje imaju status švajcarskih partnera. Vlada je iste godine u svom odgovoru na poslaničko pitanje obavestila parlament da će ona, pre nego što ratifikuje evropsku konvenciju, razmotriti "da li je neophodno da prijavljivanje donatora organa iz inostranstva postane obavezno".

Dik Marti sve dokazao

Pitanje zakona o transplantaciji i trgovini organima u toj zemlji je tim zanimljivije u trenutku kad svoj rad započinje Specijalni sud za Kosovo. Ovaj sud baviće se navodima o trgovini organima na Kosovu 1999. godine iz izveštaja koji je u januaru 2011. godine Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope podneo švajcarski senator Dik Marti.

Marti je izazvao svetsku senzaciju potvrdivši da su dojučerašnji "dobri momci" i štićenici SAD i zapadnih sila, pripadnici OVK na Kosovu, trgovali 1999. godine organima kidnapovanih Srba i politički nepodobnih Albanaca.

Lažna slika o navodno "dobroj gerili na Kosovu" zanavek je uništena ovim otkrićem, tim pre što je sve Martijeve navode 2014. godine potvrdio i američki istražni sudija Klint Vilijamson. Gotovo svi lideri OVK na čelu sa Tačijem i njegovim saradnicima, za koje Marti navodi da ima indikacija da su narko-mrežu koristili i za trgovinu organima - boravili su pre toga u Švajcarskoj i uživali naklonost vlade u Bernu koja i danas traje.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online