Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 27.11.2017.
18:11
Đ. Barović - Vesti A

Srbi izbrisani iz istorije Knina

U prvoj turističkoj brošuri Knina, koja je nedavno prezentovana na sajtu Huknet, Srbi su apsolutno izbrisani iz istorije ovog grada, uključujući tu crkvu koja se nalazi u samom centru koja je do sada bila nezaobilazna "meka" većini stranaca.

Lična arhiva
Dragoljub Čupković

Ovaj projekat je finansirala i osmislila Turistička zajednica Knina, a profesor Dragoljub Čupković, jedan od preostalih Srba u ovom gradu prvi se javno usprotivio ovakvom prekrajanju istorije.

- Srbi kao da nikad nisu živeli na ovim prostorima, ali i kao da ničim nisu potpomogli izgradnju ovog grada. Stvarnost je sasvim drugačija, a to je očigledno nekome zasmetalo - kaže za "Vesti" Čupković.

U pomenutoj turističkoj brošuri ne spominje se nijedna od "srpskih građevina", ali ni srpski intelektualci koji su na svaki način, kroz vekove, doprinosili razvoju grada.

- Mada se Saborni hram Pokrova Presvete Bogorodice nalazi u glavnoj kninskoj ulici i zvanično je spomenik kulture Republike Hrvatske, u ovoj brošuri nije pomenut ni slovom. Uostalom, kao ni preostalih 15 crkava i tri manastira iz 14. veka: Krupa, Krka i Dragović. Pa Bogoslovija - Tri jerarha u Krki je stara više od 400 godina, takođe nije zavredela da se nađe u turističkoj ponudi Knina - nabraja Čupković.

On podseća da se na spisku turističke ponude nisu našli i mnogi drugi istorijski vredni spomenici ili objekti.

- Čupkovića most, kameni vijadukt, remek-delo graditelja iz 1925. godine i dalje je drugi po veličini u Evropi. Ali u Kninu su i, doduše i dalje devastirani, škole i domovi Dositeja Obradovića i Vuka Karadžića koji su ovde radili kao prosvetitelji. Mogu se nabrojati i brojni srušeni spomenici iz perioda NOB-a - ističe Čupković i dodaje da nije najporaznije to što u projekat turističke ponude ovog grada nije bio uključen nijedan Srbin, već čak ni struka.

- Čak nisu ni morali da pitaju nas. Ali Knin ima među sugrađanima i doktore nauka i profesora iz oblasti arheologije, istorije i umetnosti. Zar je bilo toliko teško da se upita struka, a ne da se i turistička ponuda zasniva na politici - pita Čupković.

Jelić: Ispravićemo propust

Čupković je na skandal sa turističkom brošurom najpre reagovao u "Slobodnoj Dalmaciji". To je izazvalo popriličnu buru u ovom gradu, posle koje su se, pritisnuti činjenicama, oglasili i čelnici Knina.
Gradonačelnik Marko Jelić ocenio je da je reč o "nenamernom propustu", koji će sigurno biti ispravljen.
- Reč je sigurno o previdu i mi ćemo to svakako ispraviti. To što profesor Čupković napominje zaista je deo našeg kninskog identiteta i kulturne baštine i kao takvo vredno spomena. Video sam brošuru i do tog propusta došlo je jer se radilo po inerciji, materijal je praktično preuzet od onih koji su na takvim projektima radili ranije - kazao je Jelić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online