Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 22.11.2017.
08:42 >> 12:27h
rs.n1info.com, Vestionline A

Kako je teklo izricanje: Pauza, incident, doživotna

Haški tribunal osudio je generala i ratnog komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića na doživotnu kaznu zatvora zbog genocida u Srebrenici, zločina protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja rata u BiH.

EPA/Peter Dejong/Pool
Ratko Mladić u sudnici

12:02 - Haški tribunal je ovom presudom završio rad. 

12:01 -
Mladić je osuđen na doživotnu kaznu zatvora. 

12:00 - "Zločini koji su počinjeni spadaju u najstrašnije poznate čovečanstvu - a u njih spadaju i genocid i istrebljenje. Odbrana se pozivala na različite faktore, na njegove dobre namere, dobar karakter, slabo zdravlje, poodmaklo doba, mentalno stanje. Veće smatra da ti faktori imaju malu ili nikakvu težinu", rekao je Ori. 

11:59 - Mladić nije kriv po tački jedan za genocid (sedam opština). 

Kriv je po tački dva za genocid (Srebrenica). 

Krvi je po svim ostalim tačkama optužnice. 

11:58 - Završeno je iznošenje sažetka - veće sada iznosi presudu. 

11:56 - Veće je utvrdilo i da je Mladić bio od ključnog značaja za ostvarenje cilja UZP u vezi sa uzimanjem talaca, odnosno zarobljavanja pripadnika UN. 

11:49 - Ori: "Veće je konstatovalo da je optuženi imao nameru da uništi muslimane u Srebrenici, shodno tome veće konstatuje da je optuženi imao cilj da izvrši genocid u Srebrenici i da je bio učesnik UZP-a." 

Kako je navedeno, Mladić je svojim radnjama značajno doprineo izvršenju zločina, koji "ne bi bili tako izvedeni" da nije bilo njegovog učešća. 

11:47 - Evo šta je rekao Mladić pred izbacivanje: "Ja sam uzbuđen, a ovo sve što ste vi govorili je čista laž! Sram vas bilo, sve je laž što ste rekli". Mladić je vikao i da "oni ratuju po Aziji i Africi", a na samom kraju je viknuo i "Lažete, mamicu vam j...." 

11.40 - Veće je konstatovalo udruženi zločinački poduhvat u Sarajevu od maja 1992. do novembra 1995. godine. Učesnici udruženog zločina su bili Radomir Karadžić, Stanislav Galić, Dragomir Milošević, Momčilo Krajišnik, Biljana Plavšić, Nikola Koljević.

11.32 - Veće udaljilo Mladića iz sudnice, jer je krenuo da protestuje što sud nije uvažio zahteve odbrane. Sproveden je u prostoriju gde postoji kauč, i odakle će moći da prati izricanje presude, naveo je predsedavajući sudija.

11.31 - Mladić se vratio u sudnicu, ustao je i viknuo je da je uzbuđen i da je ovo "laž". 

11.29 - Alfons Ori je rekao da ga ne zanimaju saveti sa interneta već informacije od lekara, a one govore da je gornji pritisak 170. "Nastavićemo da čitamo sažetak. Informacije lekara koje smo dobili govore da stanje nije ozbiljno kao što vi tvrdite", rekao je Ori. 

11.27 - Odbrana je saopštila da je Mladiću tri puta meren pritisak za vreme pauze i da je sva tri puta bio povišen odnosno da je u pitanju "kriza hipertenzije". Odbrana traži od sudije da odloži izricanje presude ili da odmah pređe na presudu, a da odustane od čitanja zaključaka i obrazloženja. 

Kako kaže odbrana, Mladićeva situacjia mu ugrožava život i upućuju predsedavajućeg da "na internetu vidi granice". 

11.10 - Hrvatski Večernji list se poziva na neimenovani izvor i navodi da su u prostor iza sudnice ušli Mladićeva porodica i "beogradski lekari", kao i da postoji bojazan da se izricanje presude neće nastaviti, odnosno da je u pitanju "smišljeni pokušaj odlaganja". 

11.08 - N1 navodi da lekarske ekipe pružaju pomoć Ratku Mladiću kome je pozlilo. Zato pauza traje duže. 

10.46 - Interesantno je da veće, iznoseći svoje zaključke, nije spomulo nikoga iz Srbije. Nisu pomenuti ni Slobodan Milošević, ni Vojislav Šešelj, ni Jovica Stanišić, ni Franko Simatović ni Željko Ražnatović Arkan, što je stajalo u optužnici. Nisu spomenute ni jedinice iz Srbije.

10.45 - Veće nije utvrdilo za šest opština da je bilo genocida

10:40 - Mladić zamolio da ode u toalet, Ori je odobrio i dao pauzu od pet minuta. 

10.33 - O Srebrenici: Veće je konstatovalo da su srpske snage, uglavnom VRS, ubile nekoliko hiljada muškaraca, među kojima je bilo i dečaka, i to uglavnom u svega nekoliko dana - od 12. do 17. jula 1995. U Kravici je ubijeno oko hiljadu, na vojnoj ekonomiji Branjevo od 1.000 do 1.200 ljudi.

Veće je konstatovalo da je na području Srebrenice bilo zločina genocida, progona, i nehumanog delovanja prisilnog premeštanja. Za nekoliko incidenata utvrđeno je istrebljavanje i nehumano delo prisilnog premeštanja.

10.30 - Mladić je uoči izricanja presude rekao da je nevin i da mu "dušu ne mogu uzeti". "Znam da sam nevin. Sa mnom mogu da rade šta hoće, ali mi dušu ne mogu uzeti", prenose Večernje novosti Mladićeve reči, pozivajući se na njegovu porodicu koja ga je juče posetila u pritvoru.

10.17 - U zatočeništvima nije bilo dovoljno hrane i vode, sanitarni uslovi su bili loši, zatočenici su premlaćivani ponekad i gvozdenim boksevima, primoravani su da jednu druge siluju i da međusobno vrše, pod prisilom, druge polne radnje, navodi se u zaključku veća. Kako su istakli, mnoge muslimanske su silovane, od kojih su neke imale tek 12 godina.

10.15 - Veće je konstatovalo da je u više opština počinjena deportacija i prisilno preseljenje (Banjaluka, Bijeljina, Foča, Ilidža, Novi Grad, pale, prijedor, Rogatica, Sanski Most, Sokolac, Vlasenica).

10.10 - Veće je konstatovalo da je bilo zločina protiv čovečnosti i masovnih pogubljenja bosanskih muslimana, da je pokazivano malo ili nimalo humanosti i nečovečna postupanja.

10.00 - Počelo izricanje presude, čitanjem sažetaka iz procesa, iznošenjem zaključaka, činjeničnih i pravnih konstatacija.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online