Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 15.11.2017.
14:10
Vestionline, Tanjug A

"Kriza institucija u BiH"

U Sarajevu je danas otkazana sednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine zbog nedostatka kvoru, odnosno na sednicu nisu došli zastupnici srpskih političkih stranaka.

pixabay.com
Dovodi li se u pitanje rad Parlamentarne skupštine BiH?

Iz Kluba Srpske demokratske stranke, odnosno Saveza za promjene, saopšteno je a njihovi zastupnici neće prisustvovati sednici Zastupničkoga doma. 

Novinare je o tome obavestila zastupnica HDZ Borjana Krišto, a na pitanje da li će to izazvati krizu u državnom Parlamentu, odgovorila je da ne bi govorila o tome.

- Znate dobro i cenite u kakvoj situaciji se nalazi Parlament. Možda je ovo i dobra prilika da se vidi ide li se uistinu u krizu, ili se želi izgrađivati poverenje i čuvati dignitet najvišeg zakonodavnog tela, Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, a sve u interesu očuvanja Bosne i Hercegovine, njenih naroda i građana i odgovornosti koja se ima prema njima - zaključila je Krišto.

Kako je prenela agencija HINA ovim povodom se oglasio i zamenik predsedavajuće Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Šefik Džaferović (SDA), rekavši da mu "nije drago što se ovakve stvari dešavaju i da se rad Parlamentarne skupštine dovodi u pitanje".

-  Ono što smo mogli videti u javnosti i kao razloge koji se ističu ne stoji. Niti je član Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, niti bilo ko od nas dao bilo kakvu izjavu koja bi mogla dovesti do ovakvog postupka - naveo je Džaferović.

Smatra da se radi o pokušaju da se napravi neka vrsta krize i u Bosni i Hercegovini, ali i u odnosima između Republike Srbije i Bosne i Hercegovine "radi unutrašnje-političkih prilika u samoj Srbiji, a možda i kod nekih zvaničnika iz entiteta Republika Srpska".

- To je nešto što je neprihvatljivo. Parlamentarna skupština i institucije Bosne i Hercegovine, niti mogu niti smeju biti talac bilo kakvih ponašanja. Funkcionišemo po Dejtonskom mirovnom sporazumu. Dužni smo ga poštovati. Nedolazak na sednice Predstavničkog doma i neučestvovanje u radu institucija Bosne i Hercegovine predstavlja tešku povredu Dejtonskog mirovnog sporazuma - istaknuo je Džaferović.

Svako onaj ko se ponaša na takav način treba da bude svestan šta to znači i posledica koje iz toga mogu proizaći, rekao je Džaferović.

Inače, u međuvremenu je član Predsedništva BiH iz RS  Mladen Ivanić (PDP) sazvao konsultacije s ministrima u Savetu ministara BiH i zastupnicima u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine koji dolaze iz Saveza za promjene.

Kako je saopšteno konsultacije su sazvane  u vezi s aktualnom političkom situacijom u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini.

Otkazana je za danas zakazana sednica Saveta ministara.

HINA navodi da je sastanak sazvan nakon niza polemika i verbalnih sukoba prouzročenih različitim izjavama predsednika RS-a Milorada Dodika i člana Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića.

Dodik je, prenosi ovaj medij, proteklih dana, u nekoliko odvojenih intervjua, ponovno insistirao na tome da će se "RS, pre ili kasnije, odvojiti od Bosne i Hercegovine", a Izetbegović mu je indirektno odgovorio upozorenjem da to neće biti dopušteno, odnosno kako će se teritotorijalni integritet Bosne i Hercegovine "braniti svim raspoloživim sredstvima".

U intervjuu za Dojče vele,  Izetbegović je potvrdno odgovorio na pitanje je li spreman i za najgori scenarij, odnosno za rat, ukoliko bi se RS pokušala otcepiti od Bosne i Hercegovine.

- Svako ko voli ovu zemlju mora biti spreman ići do kraja kad je u pitanju njezin teritorijalni integritet - kazao je Izetbegović, podseća HINA.

Dodatno ulje na vatru, kako se navodi, dolilo je Izetbegovićev stav da bi  Bosna i Hercegovina trebalo da prizna Kosovo kao nezavisnu državu i da se nada da će se to jednog dna i dogoditi.
Sve je to izazvalo je lavinu reagiranja u RS-u, čiji su zvaničnici odmah optužili Izetbegovića da poziva na ratne sukobe.

Dodik je srpske zastupnike u državnom Parlamentu i u telima vlasti na državnom nivou pozvao da odmah napuste svoje pozicije i tako blokiraju funkcionisanje Bosne i Hercegovine, prenosi HINA.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online