Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 14.11.2017.
23:46
Vestionline, rts.rs A

Dodik: Izetbegović nije BiH

Predsednik RS Milorad Dodik kaže da nije realno da BiH prizna nezavisno Kosovo jer je Bakir Izetbegović "tek jedan od trojice u Predsedništvu". Izetbegović je pokazao da je srpski neprijatelj br. 1 što se tiče odnosa u BiH, rekao je Dodik u emisiji "Upitnik" RTS-a.

Tanjug
Mi nikada nismo hteli da budemo deo BiH: Milorad Dodik

Bakir Izetbegović je pokazao da priželjkuje i priziva da Bosna i Hercegovina prizna nezavisno Kosovo, mimo institucija, što znači da sebe predstavlja kao BiH - što on nije, rekao je predsednik RS Milorad Dodik u emisiji "Upitnik" RTS-a.

"On je muslimanski lider u BiH, tek jedan od trojice u Predsedništvu. Nijedna njegova odluka ne može biti validna bez ostalih. Sarajevo nisu ni Bakir Izetbegović, ni muslimani, ni Bošnjaci, nego mora da bude po 'svetom trojstvu' tri konstitutivna naroda i da oni kreiraju stavove", rekao je Dodik.

Ističe da je priznanje KiM ranije bilo na dnevnom redu, i da svi politički lideri Bošnjaka žele da priznaju KiM. Za to je, kaže, potrebna saglasnost RS - "a toga neće biti".

Dodik je rekao da se Izetbegović umešao i u "priču o Sandžaku" i da je njegov cilj što veća šteta za Srbe.

"Rekao je i da će napasti RS iz nekih razloga. Objavio je opšti napad na srpske nacionalne interese i pokazao da je srpski neprijatelj br. 1 što se tiče odnosa u BiH", rekao je Dodik.

Kako kaže Dodik, Izetbegovićeva motivacija je frustracija. "Oni žele unitarnu BiH, smetaju im Srbi, žele da se dodvore strancima, Amerikancima", smatra Dodik.

Ambasadorka SAD u BiH nije ništa loše rekla o Bakiru Izetbegoviću, podseća Dodik, dodajući da se zadržava licemerje međunarodnih faktora.

"Licemerje se pokazuje i kroz izjavu američke ambasadorke. Njoj je žao što BiH nije priznala KiM", rekao je Dodik dodajući da je to neprimereno mešanje u unutrašnje stvari BiH.
 
Upitan da li je realno to što je Banjaluka pozvala političke predstavnike na nivou države BiH da napuste institucije i vrate se u RS, Dodik kaže da je to najbolji način da se Sarajevu pokaže stav.
 
"Mi nikada nismo želeli da budemo deo BiH, oni su nas tu ugurali, podržavamo Dejtonski sporazum, a oni su otimali naša prava, ali kada smo videli kako se ponaša Bakir i drugi muslimanski lideri, koji su stali iza centralizacije BiH – mi smo rekli svoj stav", naveo je predsednik RS.
 
Podsetio je da je Izetbegović u prvom mandatu rekao da nastavlja politiku svoga oca, inače, autora Islamske deklaracije, koja je bila i razlog za rat.
 

"Srbija najvažnija zemlja u regionu"

Upitan koji bi bio njegov savet predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću s obzirom na to da je ova izjava Iztbegovića došla samo nekoliko dana uoči dogovorene uzvratne posete članova Predsedništva BiH Beogradu, Dodik kaže da ne namerava to da komentariše, ali da Srbija ima svoju odgovornost.
 
"Srbija je najvažnija zemlja u regionu, najvažnija za stabilizaciju i uspostavljanje mira, što je zahvaljujući Vučiću dodatno afirmisala", rekao je Dodik.
 
Na insistiranje da kaže šta je to što bi on uradio u ovoj situaciji, Dodik kaže da ono što bi uradio, on i radi.
 
"Ja što bih uradio ja radim, ali moja odgovornost se tiče RS", rekao je.
 
Imajući u vidu regionalni i međunarodni položaj Srbije, Dodik misli da će, ako Izetbegović dođe u Beograd, imati da objasni mnogo stvari.
 
Dodao je i da postoje razne mere, da na primer neko može biti proglašen "personom non grata", a možete da kažete i da sa nekim ne želite da se sretnete.
 
On nije samo Bakir, on je i političko Sarajevo", kaže Dodik.
 
Primetio je i da niko nije našao za potrebno da kaže da je Izetbegovićeva izjava štetna, da može da produbi razlike između Srbije i muslimana.
 
To, rekao je, samo govori da je to zapravo atak na sve što je srpsko, a Kosovo je srpsko, a teritorijalni integritet Srbije neupitan.
 
"U politici uvek postoji nešto što je strategija, ali definitivno Kosovo je deo Srbije i to je jasno ustavno određeno, oni su se neustavno otcepili. Stranci su sada postali nervozni jer Priština nije dobila stolicu u UN", smatra Dodik.
 
Dodik je uveren da će međunarodna zajednica nastaviti da pritiska Srbiju da prizna Kosovo, ali je to, smatra, teško i nemoguće, jer Kosovo je najvažnije državno pitanje Srbije.
 
Dodik nije isključio mogućnost i da je Izetbegović izjavu o Kosovu dao da bi "napravio gužvu" zbog pitanja državne granice sa Srbijom.
 

"BiH je nemoguća država"

Predsednik Srpske smatra da je BiH nemoguća država i "prostor za treniranje stranaca koji dolaze kako bi se pripremili za druge egzotične destinacije".

"BiH opstaje zbog velike intervencije međunarodnog faktora, ali nije ista kao pre pet ili deset godina. Ona gubi na snazi", ističe Dodik.

Srbi su, kaže, prihvatili Dejtonski sporazum i nametnuta rešenja, ali nikad nisu želeli da budu u toj državi.

Govoreći o referendumu o nezavisnosti RS i tome šta bi se desilo ako bi inicijativa za nezavisnost dobila većinsku podršku, Dodik je rekao da Srpska ima sve elemente da funkcioniše kao država: "Ima teritoriju, narod koji to hoće, izvršnu vlast, dobre regionalne odnose."

"Najbolje i za Bošnjake je da se raziđemo. Monstrum od BiH ne može da funkcioniše", rekao je Dodik.

Predsednik RS je naveo i da je najbolje rastati se ako je "brak neuspešan". "Ako ne možemo da se dogovorimo, zašto forsirati?", upitao je Dodik.

To je, smatra, moguće sprovesti bez ratnih sukoba. "Gubimo vreme zajedno, RS ništa nije imala od BiH, nijedna odluka nije bila korisna osim ukidanja viza, a to bi nas zadesilo i da smo u drugoj državnoj organizaciji. Nijedna odluka nam nije koristila, zapostavljeni smo, neželjeni od strane međunarodnog faktora", rekao je Dodik.

Govoreći o odnosima u BiH, Dodik je ponovio da Hrvatima treba dati treći entitet, jer su im mnoga prava osporena.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online