Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 30.10.2017.
03:00
B. Simonović - Vesti A

Najslavniji Crnogorac sedme umetnosti (8): Crnogorka jača od groma

Kad sam pre 11 godina ostao bez posla i kao tehnološki višak bio upućen na biro rada, odlučio sam da se vratim u selo i skrasim ovdje gdje su moji preci propirili vatru prije više od vijeka i po, priča Dragiša Mićunović, uporni istražitelj korena slavnog holivudskog glumca Roberta Mičama.

B. Simonović
Mladi bračni par: Stanojka i Dragiša Mićunović

- Sve to sam, naravno, mogao samo uz svesrdnu pomoć i podršku supruge, koja je pristala na to, uprkos velikom teretu i poteškoćama koje je ovdje izdržala dok je podizala i školovala djecu sve dok su krenula u srednje škole i na fakultete, pogotovu otkad mi je 1992. godine umrla i majka - nije imala punih sedamdeset godina.

Srećna u nesrećama

U ovoj storiji, motivisanoj i podstaknutoj sumnjama da otac proslavljenog američkog glumca Roberta Mičama potiče iz banjanskog sela Đurđev Do, poglavlje za sebe svakako predstavlja i Stanojka Mićunović, supruga Dragiše Mićunovića, Mičamovog navodnog brata od strica.

Rođena i stasala u Goliji, na kršu i golometiji kakvu je našla i kad se udala i došla u Đurđev Do, ona je još kao tek pristasala devojka dvaput bila na bridu između života i smrti. Jednom kad se, čuvajući stoku, okliznula i pala niz liticu visoku petnaestak metara, drugi put kad joj se prolomio led pod nogama i pala u bunar. Ova stamena žena će, međutim, i pošto se udala, u nekoliko navrata zaviriti smrti u oči:

- Dragiša tih dana radio na kući u Kličevu i ja bila ovdje sama sa djecom - sjeća se Stanojka.

- Oni još bili mali, u osnovnoj i osmogodišnjoj školi. Bilo nekako pred samu noć. Prolijeva kiša, sijeva, grmi, zemlja se trese, a na nebu se stvorilo nekakvo crvenilo, to nikad nijesam vidjela, ni prije ni poslije. Ugnala ja i zatvorila stoku u štale. Djeca sve oko mene, ne smiju sama u kuću. Uđosmo u neko doba. Ja sva srećna i zadovoljna što su mi djeca tu, što ih to čudo nije zadesilo negdje na putu od škole ka kući. U jedno doba izađoh da natočim vode. U tom momentu je grmnulo i ja sam pala, a ovaj stariji sin je stajao u sobi i držao ruku na poklopcu od šporeta pa je i njega bacilo na pod i malo ošamutilo.

Ne znam koliko sam bila u nesvijesti, ali su mi djeca poslije pričala kako sam u onom bunilu stalno ponavljala: idite na zemlju, idite na zemlju... Valjda mi je to u podsvijesti dolazilo da treba bosi da stanu na mokru zemlju da bi se oslobodili elektriciteta. To sam još u rodu, u Goliji, čula i naučila kad je jedan momak poginuo od groma, a jednu djevojku, bila od Kankaraša, spasli tako što su je odmah zakopali u zemlju. 

Kad sam se malo osvijestila i došla sebi, krenuh da se dignem, ali nema boga da se mogu oprijeti na noge - zemlja me vuče k sebi, a bolove strašne osjećam u cijelom tijelu. Nekako sam onda na laktovima i na koljenima dobauljala do jedne gomile đubreta tu pored kuće i sjela na nju. Bolovi su odjednom umukli, ali čim bih krenem da ustanem i odvojim se, ponovo sijevnu, sva gorim. Djeca oko mene pište i samo ponavljaju: "Šta ti je majko, šta ti je majko?!"

B. Simonović
Deca Dragiše i Stanojke Mićunović

Deca ispunila očeve želje

Već je Darinka, prvo dete Dragiše Mićunovića bila na putu da ostvari želju svog oca: završava studije geografije na Filozofskom fakultetu u Nikšiću. Dragiša se po zaposlenju 1983. godine oženio Stanojkom, od Goranovića iz Golije. Posle Darinke, već naredne, 1986. godine stigao im je i sin Svetozar

- Baća, onda 1988. ćerka Anka i konačno, 1990. godine, dobili su i četvrto dete, sina Dragovana.
Darinka se u međuvremenu udala, rodila i dvoje dece, a fakultet je završila, i porodicu osnovala i Anka. Stariji sin radi u kompaniji "Kostić" i još se nije oženio, a mlađi je takođe zaposlen i oženio se nedavno.

Sijeva i dalje, lije kao iz kabla, nestalo struje, mrak, ne vidi se prst pred nosom; djeca mokra, ne odvajaju se od mene, a puče i vjetar i odjednom zastudeni. Zabavih se o jadu šta da činim. Niti mogu ustati i skloniti se u kuću, niti mogu djecu nagovoriti da se barem ona sklone da ne kisnu i ne metu se, niti imam koga dozvati da mi pomogne.

Oči da iskoče

Kad sam se, ipak, malo povratila, sjetih se jedne Jele Perović, živjela tada tu u selu, i odlučih da djecu povedem tamo. Napipah nekakav štap pored one gomile đubreta i nekako se pridigoh, a samo ja znam kakve sam strašne muke izdržala i kako sam po karamluku došla do te kuće. Ona strana s koje me udara vjetar i šiba kiša i ne boli me toliko, ali ona druga izgore i svaki put kad kročim tom nogom kao da na grebeni zgazim - bolovi, oči da iskoče.

Čim smo ušli u kuću, ja zakumim Jelu da mi u nešto donese zemlje. Ona bi gotova, iščupa nekako cvijeće iz jedne vaze pa onu zemlju izruči u lavor, ali ona suva. Tražim joj da je okvasi i ja noge u onaj glib. Bolovi isti čas uminuše. Tu sam tako ostala do dva i po sata poponoći, a djeca sve oko mene, nijedno oka da sklopi.

B. Simonović
Stanojka Mićunović danas

Preživela još dva puta

Jedan dan, pre desetak godina, ostao je u naročitom sećanju Stanojke Mićunović. Tog dana je njen suprug Dragiša čuvao stoku u Cerovu brdu.

- U neko doba naiđe crni oblak, od Rudina i Podbožura se čuje strašna jeka i vidi se da se sprema oluja. Kad je planulo, popucaše sve sijalice u kući. Istrčim, zovem Dragišu, gađalo blizu njega, proždila ga ona munja, ali ga izgleda spasilo to što je imao gumene čizme na nogama, a žestoko ošamutilo i jednu kravu koja je bila pored njega. Potrčim da ga sretnem, ovce jure ka kući i vidim da nijesu sve na broju. Malo potom na jednom proplanku nađosmo dvanaest na gomili, pobio ih grom...

Nešto slično nam se desilo i prije dvije-tri zime. Ja sviđam nešto po kući, a ovaj mi mlađi sin Dragovan i Dragiša sjede na trosjedu. Sin priključio mobilni telefon na utičnicu iznad trosjeda da mu se pripuni baterija i nešto čačka oko njega. Odjednom je tresnulo - poslije smo ustanovili da je gađalo tu u jednu kuću, ima pola kilometra odavde, pa se žicama od struje prenijelo i izbilo ovdje baš na ovu utičnicu. Dragišu je baci pod sto, a sinu podiže ruku i izbi telefon iz nje. Dragiši se istog trena ukazaše crvene streke po tijelu, cio krvotok po njima da iscrtaš, a sinu odmah počeše da otječu ruka i noga i krenuše bolovi. Iako je i mene ošamutilo, nijesam časila, brzo sam shvatila šta je bilo i znala šta treba. Istrčala sam i u nekakav sud donijela mokru zemlju s njive ispred kuće - ispričala je Stanojka.

Sutra: Najslavniji Crnogorac sedme umetnosti (9): "Mislilo" u 20 tomova

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online