Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 25.10.2017.
17:01
sputniknews.com, Vestionline A

Hrvatski mediji: Novi upravnik "Agrokora" u misiji - bogati američke lešinare

U svom jučerašnjem saopštenju upravnik "Agrokora" Ante Ramljak i dalje nije odgovorio na pitanje ko je tačno i sa kolikim iznosom učestvovao u "rolapu"?

EPA/Antonio Bat
Agrokor - mašina za bogaćenje SAD

Ovo je ključno pitanje jer su ti srećnici, za razliku od drugih poverilaca koji će ispasti gubitnici, uspeli da "podmlade" svoj dug, da ga u potpunosti osiguraju i poprilično zarade, piše "Indeks".

Naime, stari dug isplaćen je novim kreditom, a novi dug vratiće im se prioritetno, uz kamatu od 4 odsto. Za druge će uslediti značajan otpis starih potraživanja kroz proces nagodbe.

O otkupu obveznica kao modelu isplate starog duga prema "Najthedu" nije bilo rečeno ni slovca na brojnim novinarskim brifinzima.

Do teksta Goranka Fižulića, koji je podatak pronašao u tužbi "Sberbanke", o tome niko nije imao pojma.

Mada Ramljak pokušava da uveri javnost da je to bilo poznato, najavljivano je bilo da će za svaki evro novog kredita jedan evro starog kredita dobiti senioritet pri naplati, ne i da će stari kredit, a pogotovo obveznica, biti odmah isplaćeni.

Ramljak kupio obveznice za 268,8 miliona evra

U svom odgovoru Ramljak je, terajući lisicu, isterao medveda. "Agrokor" se zadužio za 960 miliona evra, od kojih je 480 miliona evra iskorišćeno za plaćanje starih potraživanja dobavljača i pripremu sezone, dok su sa preostalih 480 miliona zatvoreni stari krediti i otkupljene obveznice.

Umesto liste kreditora, iz "Agrokora" nude procente pa kažu da su 21 odsto kredita upisale strane banke, a 23 odsto domaće.

Ali, ključan novac su doneli vlasnici obveznica, na čelu sa američkim lešinarskim fondom, koji će u ovoj akciji najviše i zaraditi.

Priznajući da je 56 odsto prava na novo kreditiranje otišlo vlasnicima obveznica, proizlazi da je "Agrokor" kupio svoje obveznice po ceni od 268,8 miliona eura.

Drugi vlasnici obveznica nisu imali informaciju da će doći do otkupa obveznica. Mnogi su prodavali ne znajući za rolap.

Niska cena obveznica na berzama uostalom pokazuje da nisu znali. Svaki racionalni ulagač, da je raspolagao informacijama o rolapu, prihvatio bi uslove koji bi mu doneli zaradu od šezdesetak odsto.

Ugrađen model kojim će američki fond oploditi svoj kapital

Postoje ozbiljne indicije da je "Najthed" bio upoznat s vladinim planovima, ukazuje na to i sastanak 30. marta sa Antom Ramljakom, budućim šefom "Agrokora", i jednim od autora Leksa.

Mada Ramljak i "Najthed" nastoje da obezvrede važnost tog susreta, činjenica je da je u Leks ugrađen rolap model, čarobni napitak, kojim će „Najthed“ oploditi svoj kapital.

- Stara potraživanja su refinansirana pod povoljnijim uslovima od prethodnih, a ceo taj iznos dobio je status najstarijeg potraživanja - hvali se Ramljak.

"Agrokor" je dobio keš za nastavak poslovanja, "Najthed" i društvo su napravili senzacionalni dil dok ostalim poveriocima preti značajan otpis.

Ono što su oni kupovali po 30 centi za euro, Ramljak im je isplatio po 100. Još će 104 dobiti, s kamatama za novih sto evra kredita, pa se zarada u ovom dilu hrvatske vlade i američkog lešinarskog fonda penje i do 60 odsto.

"Leks Agrokor" - efikasno sredstvo za bogaćenje odabranih

Zakon, koji je proklamovan za spas hrvatske privrede, pokazao se kao efikasno sredstvo za bogaćenje odabranih, američkih lešinarskih fondova.

Protiv neravnopravnosti poveriocima ostaje sudska borba, ali je problem što bi račun na naplatu mogao doći svim građanima to jest poreskim obveznicima u Hrvatskoj.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online