Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 23.10.2017.
10:10
aljazeera.net A

Crna Gora ušla u NATO, a ruski kapital...

Crnogorski parlament je krajem aprila ove godine izglasao odluku o učlanjenju u NATO, a početkom juna na ceremoniji u Stejt Departmentu Crna Gora je postala punopravna članica Alijanse. Iako su namere Crne Gore bile poznate od ranije i procedura je trajala nekoliko godina, najveći dotadašnji ekonomski partner - Rusija, ovaj čin je prokomentarisala kao "neprijateljsku politiku" na koju će odgovoriti recipročnim mjerama.

wikipedia.org/Anicic
 

"Kapital ne poznaje politiku"

Istina, zbog pridruživanja Crne Gore 2014. godine evropskoj politici sankcija, Rusija je započela ekonomsko-propagandni rat ranije, postepeno uvedeći sankcije na uvoz pojedinih crnogorskih proizvoda i odašiljući atmosferu navodnog "negativnog odnosa prema ruskim biznismenima i građanima" pozvajući Ruse na oprez prilikom posete Crnoj Gori.

Danas, nekoliko meseci nakon pridruživanja NATO savezu, atmosfera u Crnoj Gori se samo razlikuje po odsustvu političke euforije koja je vladala pre pridruživanja Alijansi i nedostatku aktuelizacije pitanja "šta će biti sa Rusima?".

- Šta se moglo desiti sa Rusima? Ništa... tu smo gde smo i bili, politiku smo prepustili političarima - kaže ruska državljanka nastanjena u Budvi Irina Morozova.

- Nisu su se desile značajnije promene iz samog razloga što je odluka o prijemu Crne Gore novijeg datuma, tako da nije bilo vremena za neke drastične promene. Ono što sasvim sigurno treba reći jeste da investitore sa bilo kojih meridijana i lokacija u svetu zanima sigurnost njihovog uloga - objašnjava ekonomski analitičar iz Podgorice Vasilije Kostić.

Sigurnost je opredeljujući faktor za donošenje odluka o investiranju, a prema rečima analitičara, Crna Gora bi novonastalim političkim tokovima mogla postati daleko interesantnija za strane investitore nego što je to bila ranije.

Spoljnopolitička orijentacija Crne Gore, kako kaže lokalno stanovništvo, "nije po volji Rusije", ali to nije u velikoj meri ugrozilo domaću poslovnu klimu, naprotiv, prema rečima nekih, strane investicije su u porastu.

- Koliko god bila evidentna politika Rusije prema Crnoj Gori, kapital ne poznaje politiku. Još uvek je prerano za zvaničnu analizu, ali situacija sa terena govori da su strane investicije u Crnoj Gori u porastu, kao i da bitan procenat investitora čine Rusi - procenjuje Kostić.

"Mi smo tu kod svoje kuće"

Crnogorskim primorjem dominiraju reklamne table i bilbordi sa natpisima na ruskom jeziku jer Rusi i dalje predstavljaju većinsku populaciju kada je riječ o stranim turistima.

Turizam je jedna od vodećih grana crnogorske privrede u svakom smislu reči, a prati ga sektor građevinarstva koji je poslednje decenije doživeo vrtoglavu ekspanziju. Mnogi posmatrači po slobodnoj proceni zaključuju da su ruski investitori u građevinskom sektoru izgubili interes za poslovanjem.

Oni više upućeni tvrde da je atmosfera oko crnogorsko-ruskih odnosa samo prenaduvana i da za one koji žive i posluju u inostranstvu nacionalna politika ne predstavlja determinantu, već je bitno šta ta zemlja može da ponudi.

- Nas je privukla prelepa klima, i pre svega Mediteran. Politika velikih sila ne dotiče nas, male ljude koji smo slobodni da idemo gde želimo. Mi volimo Crnu Goru, tu se osećamo kao kod kuće, u stvari, mi i jesmo kod svoje kuće - poručuje Irina Morozova iz Moskve.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online