Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 20.10.2017.
00:23
Đ. Barović - Vesti A

Kundak po glavi, pištolj u srce

Dragoljub Čupković, jedan od osnivača vodeće srpske stranke u Hrvatskoj SDSS, kao i brojnih kulturnih organizacija, odlučio je da zvaničnicima Srbije: od predsednika države do ministra spoljnih poslova, na sopstvenom primeru pokaže sa kojim se sve životnim problemima Srbi svakodnevno susreću u Hrvatskoj.

Lična arhiva
Godinama podnosi tužbe: Dragoljub Čupković

Uz pismo je dostavio obimnu dokumentaciju o gotovo nemogućim uslovima života u Hrvatskoj i podatke o torturi koju je preživeo posle akcije hrvatske vojske "Oluja", kao jedan od retkih Srba koji nisu pobegli iz Knina u avgustu 1995.

Njegovo svedočenje iz prve ruke o tim avgustovskim danima je vredan istorijski dokument, ali i predložak za krivičnu istragu koja se nikad nije ni dogodila. Naime, Čupkoviću hrvatska vojska nije samo zapalila kuću, već je prošao golgotu i preživeo brutalno iživljavanje onih koji su "oslobodili Knin". I pored toga što je za sve uredno podneo tužbe, do danas niko nije odgovarao.

- "Oluja" me je zatekla u selu Bender, zaseok Čupković, u rodnoj kući. Sledećeg dana sam peške krenuo u Knin, ka supruzi koja je inače Hrvatica i čekala me u skloništu zgrade u kojoj smo imali stan. Na tom putu dugom 16,5 kilometara, oko 11. 30 tog 5. avgusta, presrela me je grupa maskiranih vojnika sa obeležjima 4. gardijske brigade HV u civilnom traktoru. Prikolica je bila dupke puna televizora, video-rekordera, pića, cigareta... Odmah su počeli da me udaraju kundacima po glavi i leđima tražeći devize. Vratili su me nazad u selo, a usput, u zaseoku Pašići pronašli smo 70-godišnjeg Đuru Dobrijevića. U kući su mu našli zastavu Crvene zvezde, lovački karabin njegovog sina i jugoslovensku zastavu. Bio je to povod da i on i ja dobijemo užasne batine - priča u dahu Čupković.

Autobus pun krvi

Iz Srednje škole, Čupkovića i još 41 zarobljenika ubacuju u autobus. Slede scene, kao iz filma "Okupacija u 26 slika" Lordana Zafranovića.

- Pre autobusa smo ponovo prošli kroz obavezan špalir batinaša. Ispred nas je išao automobil, a mi smo u autobusu po dvojica bili vezani lisicama. Naređeno je da sedimo sa glavama među kolenima. Čim smo krenuli trojica vojnika su nas tukla kundacima, električnim palicama i nogama. Kad se ta trojka umori, zamene je ovi iz automobila. Sve vreme viču "Za dom spremni", a zatim od nas traže da sa njima pevamo ustaške pesme. Autobus je bukvalno bio sav u krvi, pun izbijenih zuba... Dvojici je prosuto po jedno oko... Kad smo došli u Biograd na Moru, dočekalo nas je puno sveta, a mi smo morali da vičemo: "Mi smo Srbi govna" - priseća se Čupković.

Gole ruke u polomljeno staklo

Pre nego što će biti smešten u zatvor, u okviru kasarne "Slavko Rodić" u Kninu, slično orgijanje se odvija i u Gornjim Radljevcima gde je hrvatska vojska formirala svoj štab. Doduše, tu su na scenu stupile "medicinske sestre".

- Odmah su nas dohvatile. Jedne mi čupaju bradu, druge pokazuju dojke uz obavezno "pipnite, četnička bando", a zatim mi upere pištolj u srce uz komentar da me neće ni zarobljavati.

Prema Čupkovićevom sećanju, posle tri do četiri sata prebačen je u zatvor. Ništa ga bolje tu nije zateklo.

- Tu u špaliru dobijam žestoke batine, a zatim su me odgurali u betonski podrum, gde sam zatekao još nekoliko zarobljenih mučenika. U tom zatvoru sam proveo sledećih 5-6 dana, a kada se ne bi iživljavali, naredili bi da golim rukama skupljam polomljeno staklo ili čistim fekalije. Posle prve noći, mene i druge zarobljene su prebacili u vojničku sobu. U nju je ulazio kako je ko hteo, ili bi nekoga odvodili ili ga batinali tu pred nama. Bilo je mučno gledati udarce koje su pojedini dobijali u genitalije. Često bi nas postrojili u vrstu, a još češće bi posmatrali kako pod pretnjom smrću jedni zatvorenici tuku druge ili nas teraju da progutamo dve-tri šake soli, a zatim se pojavi neko od njih sa flašom soka.

Batine posle žalbe

Čupković kaže da je neki od zarobljenih Srba završio u dvorani u Zadru. Tamo ih je sa razglasa dočekala "Lijepa naša" i oko 100 drugih zarobljenika različite dobi.

- Celu noć su dolazile pijane budale iz kafića i sistematski nas tukle i maltretirale. U sećanju mi je ostao Jovan Rokvić,(70) iz Benkovca, nad kojim je jedan od policajaca proveravao svoje džudo-veštine. Taj Jovan se posle žalio nekim međunarodnim predstavnicima koji su nas obišli, a potom je dobio još više batina, pa su ostali odustali da se na bilo šta požale.

Muzika prigušila jauke

Trećeg dana u tom zatvoru, svi civili su primorani da obuku uniforme vojske i milicije RSK i to sa činovima.

- Kako bi se koja hrvatska jedinica vratila sa terena te uniforme su bile povod za novu turu batina.

Posle šestog dana, Čupković je sa još nekolicinom prebačen u Srednjoškolski centar u Kninu.

- Ponovo smo morali da prođemo kroz špalir dug oko 150 metara. Udarali su nas rukama, nogama... Nas 38 su ubacili u jednu prostoriju bez prozora gde smo zatekli četvoricu zarobljenih koji su ležali u lokvi krvi. Orgijanje hrvatskih vojnika nad nama je trajalo celu tu noć, a ujutro novi "specijalitet" - pevanje četničkih pesama koje su snimali na kasetofon, a zatim puštali glasno da bi muzika prigušila naše jauke...

Čupković je prošao golgotu koja je trajala punih 104 dana, a završena je u Šibeniku gde je 17. novembra 1995. godine dobio rešenje da je slobodan čovek.

Kada se sreo sa suprugom, saznao je da je ova hrabra žena pokušala da prevrne nebo i zemlju kako bi ga pronašla.

- Obilazila je sve sabirne centre i zatvore: od Knina, Zadra do Splita. Vratili smo se u naš stančić od 44 kvadrata koji je u međuvremenu dva puta bio opljačkan. Rodna kuća u Oton Benderu je do temelja zapaljena sa svim pratećim objektima. Imali smo i auto. Neko ga je odvezao... Neko je i naše živote "odvezao" - kaže na kraju filozofski Dragoljub Čupković.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online