Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 19.10.2017.
00:44
S. Princip - Vesti A

Kapetan Dragan Vasiljković - između mita i istine (11): Osveta Haga zbog Miloševića

Neki krugovi bliski hrvatskoj strani tvrdili su da su baš Draganove grube reči na račun hrvatskih vlasti, a posle oslobađanja, bile presudne da se ide dalje sa žalbom i traži poništenje oslobađajuće presude.

www.mc.rs
Kapetan Dragan

Tako je i učinjeno. Nakon oko sedam meseci, Vrhovni sud Australije u Kanberi odbacio je ovu presudu i naredio da se Dragan vrati u zatvor. Zasedanje je trajalo dva dana, ali je Dragan, kad je video kako stvari teku, već prvog dana po podne jednostavno nestao.

Potvrđen nalog za izručenje

Pošto je posle 43 dana pronađen u Novom Južnom Velsu, Dragan Vasiljković je vraćen u zatvor, sada pod još strožim uslovima, kao uhvaćeni begunac. U svom poštanskom sandučetu njegova supruga Nada je našla snimak na kome on govori da planira da otplovi u Holandiju, u Međunarodni sud u Hagu, i daje joj uputstva kako dalje.

Ta zamisao, sa Hagom, nije bila ništa drugo nego očajnički pokušaj čoveka koji više nema šta da izgubi. Teško je da se poveruje da bi ga tamo dočekali sa cvećem i fanfarama. Hagu je, naime, ostao dužan.

Godine 2002, kada je u Malmeu, u Švedskoj, ispitivan o svom delovanju u Krajini, pogodio se sa tužiocima Tribunala. On će svedočiti protiv Miloševića, a oni će mu dati imunitet od eventualnog krivičnog gonjenja.

Godinu kasnije, u pripremi suđenja Miloševiću, Dragan je odbio da ispuni obećanje i svedoči protiv bivšeg srpskog predsednika. Iz prostorije tužilaštva u Hagu izašao je na sebi svojstven način - razbesneo se, naglo ustao, i otišao, pobacavši okolo papire s kojima su tužioci sedeli ispred njega.

Pomoć iz Amerike

U još jednom pokušaju da se proces protiv Dragana Vasiljkovića zaustavi, iz Amerike je došao bivši vojni advokat i branilac osumnjičenih iz Gvantanama, Den Mori. Nije uspeo. Vasiljković je 9. jula 2015. avionom iz Australije stigao je na zagrebački aerodrom Pleso, a zatim je drumom prebačen u Split.

Ipak su ga izveli kao svedoka tužbe, kako su i nameravali. Verovali su da bi mogao da posluži. Nije. U obraćanju Miloševiću, odnosio se sa mnogo poštovanja.

- Više bi nam koristio na optuženičkoj klupi, nego kao svedok - kazao je potom jedan zvaničnik Suda.

U vremenu koje je usledilo posle njegovog drugog hapšenja, u novembru 2012, Vlada Australije potvrđuje nalog za njegovo izručenje. Ovaj potpisnik sada je u prilici da saopšti zapanjujuću činjenicu: Dragan Vasiljković uopšte nije morao da sedi u zatvoru, ili barem nije morao od onog časa kada je oslobođen 2009. godine.

Žiko Mijić priča da su se Srbi posebno pripremali za njegov izlazak iz zatvora tog popodneva. Ni taj događaj nije prošao bez drame - bio je petak, približavao se kraj radnog vremena, a u zatvor još nije bio prosleđen nalog Federalnog suda za njegovo otpuštanje. Nastala je nova trka, telefoniranja, hitni razgovori i papir je stigao bukvalno u poslednji minut.

Srpska grupa, gotovo svi u svečanim odelima, bila je napolju. Zajedno sa predstavnicima australijskih medija, i "Vesti".

- Ma, bili smo mi prilično pripravni - svedoči danas Mijić.

- Dobili smo, naime, dojavu da se neke ekstremnije osobe iz ovdašnje hrvatske zajednice pripremaju čak možda i da ga napadnu. Pred zatvorom ili kasnije te večeri. Zato smo organizovali više vozila za transport. Takođe smo javno najavili i da mu se priprema svečani doček u crkvi u Blektaunu. Umesto toga, njega smo stavili u kombi gde nas je bilo više i otišli najpre u crkvu na sasvim drugom kraju grada, kod prote Đurđevića u Kabramati. Tamo se našao sa suprugom.

Begunac krpio jahtu

Vlasti su Dragana Vasiljkovića vodile kao zatvorenika u bekstvu. Punih 43 dana nije se znalo gde je. Na koncu je otkriven u jednom mestu na severnoj obali Novog Južnog Velsa. Kao da ga se ne tiče ništa što se dešava oko njega, izgledao je kao nekakav turista u suvom doku malog pristaništa koji ima neograničeno mnogo slobodnog vremena i bavi se oko nekakve jahte, farba i popravlja.

Jahtu je kupio kad je nestao sa suda u Kanberi. Nameravao je, u stvari, da se još jednom otisne preko okeana i pravdu za sebe traži na Međunarodnom sudu u Hagu. Zanimljivo, nedugo pre toga, u Hagu je, takođe, i na svoju ruku, bio profesor Bredli Slougrouv, pokušavajući da tamo dobije podršku. Očito, dobri čovek nije odustajao.

Dragan nije ni uspeo da se otisne na more, brodica sa koritom od betona propuštala je vodu. Federalci su ga tako i našli - kako krpi pukotine.

Posao u Kini

Iza te, kraće posete, odvezli su se kući kod Mijića.

- Tamo sam mu predao njegove pasoše, australijski i srpski. Takođe i neke druge dokumente i određenu količinu novca. Rekli smo mu da mora da nastoji da izbegava novinare, a ako već to ne uspe, da se ograniči na samo kratke izjave. Nije poslušao. Raspričao se gde je stigao. On vam je neobična osoba - u ratu disciplinovan, u miru nisi mogao da ga obuzdaš...

Uporedo s pasošima, navodi naš sagovornik, obezbedili su mu posao - u Kini.

- Srbija nije dolazila u obzir. Oni bi bili u obavezi da ga izruče ako bi ga od njih tražili. Imali su međudržavni sporazum. U Kini smo imali prijatelja, našeg čoveka sa ranijim zapaženim iskustvom u srpskoj državnoj bezbednosti. U toj zemlji mu je priznata stručnost i radi na obuci kadrova. Dragan bi mogao da dobije posao. Dali smo mu poziv da dođe.

Samouveren bez pokrića kakav je bio, Dragan Vasiljković je odbio da putuje. Sve ostalo je - sadašnje vreme.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online