Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 16.10.2017.
09:03
Vestionline, Tanjug A

Hrvatska akcija "Agrokor": Policija upala u dvorac Ivice Todorića

Hrvatska policija ušla jutros, u sklopu akcije "Agrokor", u "Kulmerove dvore" u Zagrebu, koji su u vlasništvu osnivača koncerna "Agrokor" Ivice Todorića.

Tanjug/Hina
Hrvatska policija ispred rezidencije Ivice Todorića i Zagrebu 

Prema nezvaničnim informacijama bivši vlasnik kompanije "Agrokor" Ivica Todorić nalazi se u inostranstvu. Medijske spekulacije da se Todorić već nalazi u inostranstvu potvrdio je i sam vlasnik "Agrokora" koji se putem svog bloga javio iz Londona i tom prilikom poručio da je reč o političkom i medijskom linču prema njemu.

Tajna akcija

Oglasilo se i hrvatsko Ministarstvo spoljnih poslova, koje je navelo da je u toku opsežna policijska akcija pretresa i potrage za bivšim vlasnikom Agrokora Ivicom Todorićem i članovima uprave tog koncerna, da se sprovodi u tajnosti i da stoga nisu u mogućnosti da daju više informacija.

Policijska akcija Agrokor koja je započela jutros odvijala se na više od 60 lokacija u Hrvatskoj, a 300 policajaca bilo je na terenu.

Akcija je počela jutros nešto pre 6 sati, kada je hrvatska policija stigla u Kulmerove dvore, rezidenciju Ivice Todorića, a kako se navodi na meti istrage je između 10 i 20 ljudi.

Ko je sve uhapšen?

Hrvatski portal "Index" navodi da je u akciji uhapšena Ljerka Puljić, jedna od čelnih osoba Agrokora. Ona je kako "Index" podseća godinama slovila kao Todorićeva desna ruka i najmoćnija poslovna žena u Hrvatskoj.

Privedeni su još i Tomislav Lučić, bivši član nadzornog odbora Agrokora i Ivan Crnjac, bivši član Agrokorove Uprave i bivši potpredsednik za finansije, strategiju i tržište kapitala.

Uhapšena je i Piruška Canjuga, bivša članica Uprave Agrokora. Ona je snimljena kako sedi u policijskom automobilu s osmehom na licu, a za njom je krenuo i njen suprug Zlatko Canjuga, javnosti dobro poznat iz 90-ih kao visoko pozicionirani HDZ-ovac.

Uhapšen je i Mislav Galić, šef uprave Jamnice i sin Mirka Galića, bivšeg hrvatskog ambasadora  u Francuskoj. Mirko Galić je, inače, 2013. imenovan za Todorićevog savetnika u Agrokoru, preneo je portal Index.hr.

Potom je uhapšen i Mladen Kuštrak, još jedan bivši član Uprave Agrokora i nekadašnji predsednik Hrvatskog udruženja poslodavaca.

Tanjug/Hina
Više od 300 policajaca na terenu: Osim u Todorićevu, upali i u kuće njegovih saradnika

Advokati dočekali policiju 

Tri kombija i nekoliko automobila stigla su pred Kulmerove dvore nešto pre 6 jutros, dok je oko sat vremena kasnije nekoliko kombija ušlo na posed Todorićevih. Nekoliko čuvara ostalo je pred kapijom poseda, a u međuvremenu je stiglo i još jedno vozilo.

Kako navodi regionalna televizija "N1" u Kulmerovim dvorima nije bio ni bivši vlasnik kompanije "Agrokor" Ivica Todorić, kao ni njegova porodica.

Advokati Ivice Todorića su se pojavili na licu mesta, čak iako njihov klijent nije tu.

Advokat Branko Šerić rekao je za regionalnu televiziju "N1" da policija vrši pretres poslovnih i privatnih prostora uz nalog sudije, sa ciljem pronalaska dokumenata, što bi moglo da potraje i ceo dan.

Advokat bivšeg izvršnog potpredsednika za finansije "Agrkora" Ivana Crnjca, Ljubo Pavasović potvrdio je za "N1" da se policija nalazi i u domu njegovog klijenta.

Oglasilo se i Državni tužilaštvo

Državno tužilaštvo Hrvatske (DORH) saopštilo je da su u vezi sa slučajem "Agrokor" u toku izviđanje i kriminalističko istraživanje zbog sumnje u počinjenje krivičnih dela "protiv privrede i krivotvorenja".

"Tokom ove faze preduzete su zakonom predviđene radnje odnosno izvršavani su nalozi istražnog sudije nadležnog županijskog suda radi sprovođenja pretraga kod 15 osoba, koje su u toku", saopštio je DORH. 

U saopštenju objavljenom na sajtu tužilaštva navodi se da je "postupanje nastavak višemesečne istrage na temelju proverenih i potvrdjenih činjenica, kao i da je početak opsežne istrage koja obuhvata složene poslovne odnose u poslovnom subjektu".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online