Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 15.10.2017.
19:24 >> 22:36h
Vestionline, Tanjug A

U Makedoniji SDSM vodi u 37 opština, VMRO u 15

Makedonska Državna izborna komisija objavila je u nedelju uveče da, prema prvim preliminarnim rezultatima lokalnih izbora, za mesto gradonačelnika SDSM vodi u 37 opština, VMRO-DPMNE u 15, a DUI u četiri.

EPA/Georgi Licovski
Lokalni izbori u Makedoniji

To su pokazali rezultati na osnovu 14,22 odsto prebrojanih glasova, prenosi MIA.

Za ostale opštine podaci nisu objavljeni.

Građani Makedonije glasali su za gradonačelnike i odbornike u 80 opština i Skoplju, na 3.480 biračkih mesta, prenosi MIA.

Pravo glasa imalo je 1.814.644 građana Makedonije, koji su se izjašnjavali o 260 kandidata za gradonačelnike i 6.627 kandidata na 372 liste za odbornike.

 

Izlaznost do 17 časova 49,14 odsto

Makedonska Državna izborna komisija (DIK) objavila je da je na današnjim lokalnim izborima u toj zemlji do 17 časova glasalo 49,14 odsto prijavljenih birača, prenosi MIA.

Portparolka komisije Ljupka Gugučevska saopštila da je na birališta u Skoplju izašlo 50,58 odsto glasača.

Ona je dodala da su svi prekidi koji su registrovani na određenim glasačkim mestima trajali manje od jednog časa i da bi glasanje trebalo da bude završeno u 19 časova, a sve eventualne izborne nedoslednosti DIK će saopštiti na završnoj konferenciji za medije.

Gruevski glasao i ukazao na "niz nepravilnosti"


Bivši premijer Makedonije i lider VMRO-DPMNE Nikola Gruevski glasao je na lokalnim izborima u toj zemlji i ukazao na to da je njegova stranka uočila "niz nepravilnosti", prenosi MIA.

Na biralištu u skopskoj osnovnoj školi "Kuzman Josifovski Pitu", Gruevski je izjavio da su te nepravilnosti uočene tokom predizborne kampanje, kao i na dan izbora.

- Želim da primetim da je u celokupnom prethodnom periodu kampanje bilo vidljivih neregularnosti i nezakonitosti, uključujući i danas, ali o tome ćemo informisati kada dođe vreme - poručio je Gruevski.

MIA je ranije prenela saopštenje Ministarstva unutrašnjih poslova Makedonije da do 14 časova nisu zabeležena ozbiljnija kršenja javnog reda tokom izbornog procesa, ali da je Javnom tužilaštvu podneto nekoliko žalbi na taj proces.

Skoplje: Tuča dvojice muškaraca na biralištu, nisu privedeni

 Na glasačkom mestu za lokalne izbore u Makedoniji u skopskoj Osnovnoj školi "Petar Zdravkovski Penko" potukla su se dvojica muškaraca, prenosi portal "Plusinfo".

Navodi se da se tuča desila u učionici kada su se ova dvojica u prolazu potkačila nakon čega su počeli da razmenjuju udarce, na šta je reagovalo policijsko obezbeđenje. Izgrednici nisu privedeni, već su samo upisani u policijski zapisnik.

Portal navodi da je glasanje na ovom biralištu, na kojem glasaju stanovnici skopskih opština Butel i Čair, nastavljeno nakon što su dvojica muškarca odstranjena iz škole.

Opština Čair je jedna od dve skopske opštine sa većinskim albanskim stanovništvom.
 

Glasali Zaev, albanski koalicioni partneri, Ivanov...

Na lokalnim izborima u Makedoniji glasali su čelnici vladajuće koalicije, kao i predsednik te države Ðorđe Ivanov.

MIA prenosi da je makedonski premijer i lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev glasao je na biračkom mestu u Strumici i poručio da je "danas veliki dan za demokratiju i slobodu u Republici Makedoniji".

- Dan kada građani biraju nastavak i zaokruživanje promena u našoj zemlji - kazao je Zaev.

Predsednik Makedonije Ðorđe Ivanov je sa glasačkog mesta u gimnaziji "Josip Broz-Tito" u Skoplju poručio da očekuje da "ovi lokalni izbori proteknu u mirnoj, demokratskoj i fer atmosferi".

Predsedavajući makedonskog Sobranja Taljat DŽaferi glasao je u selu Forino i takođe poželeo da izbori "proteknu u mirnoj atmosferi kao što je bila i predizborna kampanja".

Koalicioni partner Zaeva Alji Ahmeti, lider stranke Albanaca u Makedoniji DUI kojoj pripada i Džaferi, izašao je na glasanje u Zajasu kod Kičeva i naveo da je "mnogo bitno da svi učesnici u izbornom procesu prihvate rezultate".

Predsednik DPA Menduh Tači i lider pokreta Besa Biljal Kasami glasali su u Tetovu.

U Makedoniji su otvorena biracka mesta na lokalnim izborima.

Građani će birati gradonačelnike i predsednike u 80 gradova i opština i Gradu Skoplju, kao zasebnoj jedinici lokalne samouprave sa 10 gradskih opština, od kojih su dve sa većinskim albanskim stanovništvom - Saraj i Čair.

Prema procenama analitičara, najžešća bitka na ovim, šestim po redu lokalnim izborima od proglašenja nezavisnosti Makedonije, vodiće se u makedonskoj prestonici, gde će se za poziciju gradonačelnika takmičiti osam kandidata iz različitih političkih partija.

Ankete pokazuju da su favoriti za prvog čoveka Skoplja kandidati dve najuticajnije makedonske partije - opozicone VMRO-DPMNE, bivšeg premijera Nikole Gruevskog, i SDSM, stranke na vlasti, aktuelnog premijera Zorana Zaeva, Koče Trajanovski, odnosno Petre Šilegov.

Inače, Trajanovski je u kampanji obećao da će, ako teći put preuzme funkciju gradonačelnika Skoplja, za zamenika imenovati Albanca Muhameta Ametija, koji će, kako je rekao, biti zadužen za direktnu komunikaciju sa albanskom zajednicom u makedonskoj prestonici.

Makedonski mediji podsećaju da je kandidat SDSM Šilegov je u kampanji istakao da će se na mestu gradonačelnika, ako bude izabran, zalagati za razvoj grada koji, kako je rekao, mora ispuniti standarde modernog evropskog grada.

Od osam kandidata u trci za gradonačelnika Skoplja su tri kandidata albanskih političkih partija - pokreta Besa, Saveza za Albance i Demokratske partije Albanaca, dok je Demokratska unija za integracije, Ali Ahmetija, sugrađane pozvala da podrže Šilegva.

Ostaje jedino da se vidi da li će gradonačelnnik Skoplja biti izabran u prvom ili će biti održan i drugi izborni krug.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online