Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 13.10.2017.
21:31
V. Đokić - Vesti A

U penziji doktorirao ruski

Blagoje Vujisić iz Bijelog Polja, bivši profesor ruskog jezika i dugogodišnji direktor škole "Marko Miljanov", bio je svestan činjenice da odlazak u penziju predstavlja krupnu prekretnicu i svojevrsnu raskrsnicu u životu čoveka, pa se za taj deo života pripremao.

Lična arhiva
Prima nagradu iz Poljske: Blagoje Vujisić

- Odmarao sam samo nedelju dana. Više sam se vezao za porodicu i prijatelje i rešio da čitam omiljene knjige. Tokom prve godine u penziji svakodnevno sam satima radio na doktorskoj disertaciji iz ruskog jezika koju sam odbranio na Filološkom fakultetu u Beogradu - Blagoje Vujisić.

Zastupljen u časopisima

Blagoje Vujisić objavio je veći broj prevoda poezije i proze sa ruskog na srpski jezik i sa srpskog na ruski jezik. Njegova poezija je objavljivana u književnim časopisima u Rusiji i Crnoj Gori.

Po odbrani doktorske disertacije počeo je sa pripremom nove zbirke poezije.

- Rešio sam da se vratim svom ognjištu i izvorištu, večnim tajnama i da obilazim grobove slavnih predaka. Nakon predaje u štampu zbirke poezije počeo sam da pripremam monografiju svoje gimnazijske generacije maturanata 1967. godine, jer se ove godine navršava 50 godina mature, pa ćemo je obeležiti na prigodan način.

- Kao penzioner nastavio sam da uređujem časopis "Odzivi" iz Bijelog Polja i u njemu objavljujem svoje priloge - kaže Blagoje.

Trag u Mojkovcu

Vujisić je kao profesor ruskog jezika radio u Mojkovcu i pokazao kvalitete uzornog profesora i pedagoga. Njegovi učenici su redovno osvajali najbolja mesta na takmičenjima i proverama njihovog znanja, pa je od inspekcijskih organa dobijao najbolje karakteristike i bio biran u sve stručne i upravne organe škola u kojima je radio.

Osnovne škole "Dušan Korać" i "Marko Miljanov", kojima je rukovodio, uvek su postizale istaknute rezultate u obrazovno-vaspitnom radu.

Lična arhiva
U Budvi: Priznanje stiglo od Rusa

- OŠ "Marko Miljanov" je 2004. godine od 162 osnovne škole u Crnoj Gori odabrana kao jedna od 20 najboljih za realizaciju reforme devetogodišnjeg školstva. Uz ovo treba dodati da sam se uvek trudio i u tome uspevao da se poboljšaju uslovi rada u školama. Od 1994. godine predsednik sam NVO Dečiji savez Bijelo Polje u kojoj sam inicirao i realizovao više prigodnih projekata, konkursa i manifestacija za decu Bijelog Polja - priča Vujisić.

Vujisićeva haiku poezija ušla je u nekoliko antologijskih izbora, pa i u izbor svetske haiku poezije, na nekoliko stranih jezika. Član je Udruženja književnika Crne Gore i član Haiku udruženja Srbije i Crne Gore.

Prestižne nagrade

Završetkom radnog staža 2015. godine dobio je Viteški krst Ordena zasluga Republike Poljske za doprinos i saradnju koja povezuje Republiku Poljsku sa Crnom Gorom i nagradu Fondacije Vukove zadužbine Žabljak-Šavnik-Plužine za desetogodišnju uspešnu saradnju.

U 2015. godini dobitnik je dve međunarodne i jedne crnogorske nagrade Ruske nagrade "za dugogodišnji plodotvorni rad u oblasti prosvete i za popularizaciju ruskog jezika i ruske kulture".
Ova nagrada je jedna od najprestižnijih međunarodnih nagrada na Balkanu.

Lična arhiva
Kuća u kojoj se rodio i u kojoj i danas živi: Naselje Lješnica

Predavao i studentima

Zapažena je njegova velika uloga u promovisanju i očuvanju ruskog jezika, posebno u vreme kada je u centralnoj i južnoj regiji Crne Gore ruski bio potisnut od strane drugih stranih jezika.
Bio sam veliki zagovornik uvođenja ruskog jezika kao drugog stranog jezika u trećem ciklusu devetogodišnje škole, što je i realizovano, a u školi kojom je rukovodio ruski jezik je posebno popularisan i izučavan - navodi se između ostalog u obrazloženju nagrade.

Ruski jezik je predavao na Ekonomskom i Biotehničkom fakultetu - studija u Bijelom Polju, a od aprila 2015. godine je u penziji.

Profesor Vujisić sarađivao je u stručnoj štampi sa istraživanjima iz nastave ruskog jezika, posebno po pitanjima povećanja efektivnosti nastave ovog jezika, primene analitičkog načina ocenjivanja, usklađenosti udžbenika sa programima ruskog jezika i sl.

Saradnja sa Poljacima

Kao direktor Osnovne škole "Marko Miljanov" u Bijelom Polju uspostavio je saradnju sa Ambasadom Poljske u Crnoj Gori od 2009. godine i sa Nevladinom organizacijom Udruženje Poljaka u Crnoj Gori od 2003. godine. Nesebično je doprinosio uspešnom ostvarivanju projekata Ambasade i Udruženja Poljaka, pa je dug spisak njegovih aktivnosti koje su u vezi sa razvojem i unapređenjem kulturnih odnosa između dve zemlje.
Uspešno je realizovao projekte Ambasade i Udruženja Poljaka, ustupio je opremljenu prostoriju u školi za izvođenje kursa poljskog jezika, prvog kursa ove vrste u Crnoj Gori, koji se u ovoj školi realizuje već punih pet školskih godina.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online