Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 11.10.2017.
19:11
Đ. Barović - Vesti A

Srbi iz Srebrenice i dalje u neverici: Orićeve žrtve su ponovo ubijene

Oslobađajuća presuda ratnom komandantu muslimana u Srebrenici, Naseru Oriću, u ovom gradu je protekla bez euforije, ali i bilo kakvih međuetničkih incidenata. Srbi su presudu dočekali pognute glave, a porodice žrtava su i dan posle presude i dalje u šoku i neverici da je Sud BiH oslobodio čoveka koji je bio faktički gospodar života i smrti Srebrenice i okoline.

EPA/Fehim Demir
Ni trunke kajanja: Naser Orić

Istovremeno, niko od Srba ne veruje da će drugostepeni postupak bilo šta promeniti.

- Sud BiH je bio i ostao institucija u kojoj se sudi samo Srbima. Zato niko od porodica pobijenih Srba ni ne očekuje da će žalba Tužilaštva bilo šta bitno promeniti. Orić će na kraju, na čast međunarodnoj pravdi i pravosnažno biti oslobođen - kaže za "Vesti" Branislav Vasiljević, predsednik Organizacije zarobljenih i poginulih boraca i civila u Srebrenici.

On kaže da je na teritoriji Srebrenice tokom rata ubijeno 464 Srba, a da ne postoji srpsko selo u ovom gradu, a da nije potpuno zaravljeno.

Zalazje 12. jula 1992.

Branislav je rodom iz sela Zalazje u kome je 12. jula 1992. godine ukupno ubijeno 69 ljudi, a pet porodica je ostalo bez po dvojice braća. Njegova je jedna od njih.
- Tada su ubijena moja braća Radislav i Radisav. Naser Orić je komandovao tom akcijom i bio je tada na Zalazju. Međutim, njemu navodno Sud BiH ne može da sudi za komandnu odgovornost jer je u Haškom tribunalu oslobođen po tom osnovu. Može samo za direktno učešće u zločinima. Zar ovaj u Zalazju nije jedan od njih - pita Vasiljević.

- Iza Orića i njegove vojske nisu ostajali svedoci, ali ni kamen na kamenu. Sve što je moglo da se pokrade - pokradeno je, sve živo pobijeno, a sve drugo popaljeno ili uništeno - kaže Vasiljević i dodaje da i pored čvrstih dokaza, to nije bilo dovoljno za presudu.

- Zato su porodice Orićevih žrtava ponižene. Naši najmiliji su ovakvom pravdom još jednom ubijeni. Pokazalo se da je i ova presuda samo još jedan korak ka razgrađivanju BiH, posle čega se više ne postavlja pitanje opravdanosti referenduma Republike Srpske, već samo kada će on biti održan - kaže Vasiljević.

On navodi da je situacija u Srebrenici mirna, a da će Srbi učiniti sve da tako i ostane.

- Nemam nikakve dileme da su kojim slučajem Bošnjaci osvojili vlast, da bi ta presuda bila dočekana na ulicama, uz oduševljenje. Ovako, to slavlje je izostalo, a mi Srbi ćemo učiniti sve da ne nasednemo na neku moguću provokaciju. Kao hrišćani na zlo ćemo odgovoriti dobrim - priča naš sagovornik.

Izdajnici "pritiskali" svedoke

Branislav Vasiljević kaže da će organizacija kojom predsedava ovih dana izaći u javnost sa oštrim saopštenjem u kome će prozvati i neke od "viđenijih" Srba Srebrenice koji su učestvovali u "lobiranju" svedoka da promene iskaze protiv Orića.
- Reč je o ratnim profiterima koji su posle rata postali tajkuni. Svi odlično znamo ko su, a reč je o srpskim izdajnicima. Oni su nagovarali mnoge svedoke da preko noći promene svoje iskaze i na sudu ne optuže Orića za ono što je učinio. Neki su za to dobili novac, ali mnogi su bili primorani raznim ucenama - ističe naš sagovornik.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online