Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 10.10.2017.
18:11
Đ. Barović - Vesti A

Ogorčenje zbog oslobađajuće presude Naseru Oriću: Pobio decu na moje oči!

Brojna udruženja, organizacije i pojedinci iz Republike Srpske oštro su osudili prvostepenu, oslobađajuću presudu Naseru Oriću, ratnom komandantu muslimana u Srebrenici.

Tanjug/AP
Lice zla: Orić likovao posle oslabađajuće presude

Čelnici udruženja koja okupljaju porodice stradalih i nestalih Srba saglasni su u oceni da je Sud BiH ovom presudom potvrdio da nema nameru da procesuira i zločine nad Srbima.

Istovremeno, svi naši sagovornici su jednoglasni da bi RS što pre morala da prekine saradnju sa pravosudnim institucijama na nivou BiH.

Svedočanstvo zločina: Spomenik Orićevim žrtvama u Skelanima

Obrazloženje u tri tačke: Sudije ne veruju svedocima

Predsedavajući sudskog veća Šaban Maksumić naveo je u obrazloženju presude da su Naser Orić i Sabahudin Muhić oslobođeni po sve tri tačke optužnice.
Oni su bili optuženi za ubistva ratnih zarobljenika Slobodana Ilića, Mitra Savića i Milutina Miloševića u srebreničkim selima Zalazje, Kunjerac i Lolići. Za osuđujuću presudu nije bio dovoljan ni iskaz zaštićenog svedoka.
- Iskaz zaštićenog svjedoka O1 bio je nedosledan i nelogičan, te u iskazima 2003. i 2014. godine uopšte nije spomenuo Orića. U iskazu 2014. godine tvrdio je da je sudiju Slobodana Ilića ubio Zulfo Torsunović - navodi se u obrazloženju, a i iskaz svedoka optužbe Ibrana Mustafića za sudije je bio "nelogičan i nedosledan".

Pušten je monstrum

Predsednik republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović kaže da je ovo kraj pravde u Bosni.

- Posle ove sramne presude Oriću, sasvim je jasno da ne postoji nimalo političke ni bilo koje druge volje da se procesuiraju i odgovorni za zločine nad Srbima. U ime porodica poginuli i nestalih boraca i civila RS upućujem zavet čelnicima Srpske da što pre organizuju obavezujući referendum kako bi se jednom zasvagda raskrstilo sa Tužilaštvom i Sudom BiH - ogorčeno ističe Mitrović i dodaje da je poslata jasna poruka Srbima da saviju kičmu i ne traže pravdu za svoje žrtve.

Zavera ćutanja

Mitrović zaključuje da je međunarodna zajednica od početka potpomagala strategiju da se na svaki način zacementira teza o genocidu.
- Zato ni ubuduće nijedan zločin nad Srbima pre jula 1995. godine neće biti kažnjen. Nisu hteli da osude Orića, pa da neko postavi pitanje šta se događalo pre tog jula u Srebrenici i okolini - kategoričan je Mitrović.

Ni Branislav Dukić, predsednik Saveza logoraša RS, ne krije ogorčenje.

- Pušten je monstrum iz Srebrenice. Kada sam sa sinom bio zarobljen u Ćeliji 1, kasarne Viktor Bubanj ušao je i rekao: "Ubijte Dukića i Kolašinca!" Posle je u TV emisiji rekao da se šalio - priča Dukić.

Prema njegovim rečima, oslobađajuća presuda je rezultat činjenice da Tužilaštvo i Sud BiH ne dele ni pravo ni pravdu.

- Taj sud posle ove presude više ne postoji - naglašava Dukić i podseća da ni 22 godine od kraja rata nema pravde za zločine u Sjekovcu, Brodu, Derventi, Mrkonjić Gradu, ali i za Tuzlansku kolonu i 126 logora za Srbe u Sarajevu, od 536 koliko ih je bilo na prostoru Federacije BiH.

Oduševljenje na ulici

Izricanju presude je prisustvovalo oko 20 predstavnika Udruženja nestalih i poginulih Srba iz Srebrenice, a ispred Suda BiH čekalo je oko 100 msulimana iz Srebrenice i Žepe, zajedno sa Majkama Srebrenice. Oni su s oduševljenjem dočekali odluku Suda.
- Naser Orić po izlasku iz suda primio je mnogobrojne čestitke i jedino što je rekao da je "pravda pobedila".

Ruganje žrtvama

printscreen
Nema pravde: Radojka Filipović

Radojka Filipović, predsednica Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila opštine Bratunac, sa delegacijom iz ovog grada prisustvovala je izricanju presuda, a onda demonstrativno izašla iz suda.

- Muslimani iz Srebrenice predvođeni Naserom Orićem 1992. godine su došli u moje dvorište i ubili mi supruga, jetrvu i njenih dvoje dece. Ova presuda je pokazala da u BiH nema pravde - ističe Radojka Filipović.

Bane Vasiljević, predsednik Organizacije zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila opštine Srebrenica, kazao je da je uprkos oslobađajućoj presudi Orić za srpski narod iz tog grada i dalje ratni zločinac.

I nekadašnji predsednik Skupštine Srebrenice Miloš Milovanović ne krije ogorčenje.
- Ovo je bruka i sramota. Nije reč samo o zloupotrebi pravosudnih institucija, već o užasavajućem ruganju srpskim žrtvama - precirira Milovanović.

Odbijeno izručenje Srbiji

Da podsetimo, Naser Orić uhapšen je 10. juna 2015. na granici Francuske i Švajcarske po zahtevu Srbije koja je poternicu za njim raspisala 2014. godine.
Srbija je dostavila zahtev za izručenjem. Međutim, takav zahtev je podnelo i Tužilaštvo BiH s navodom da je protiv Orića sprovodilo istragu sedam godina. Orić je izručen BiH, gde je naredne godine podignuta optužnica.

Predsednik Srpske najavio mere: Sledi referendum o sudu

M. Karović
Kadija tuži i sudi: Milorad Dodik

BiH?

Predsednik RS Milorad Dodik kazao je da je oslobađajuća presuda Naseru Oriću dokaz da nema kazne za zločine nad Srbima.

Dovoljno je da Bošnjak sudi Bošnjaku i on će biti oslobođen. Ovo je prilika da rehabilitujemo već zakazani referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH. Pozivam sve Srbe da izađu iz svih institucija Tužilaštva i BiH - rekao je Dodik.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić poručio je da nijedan sud neće moći da opere srpsku krv sa ruku Orića i drugih zločinaca i da će ih kazna stići kad-tad.

- Ima li kraja bezobrazluku, poniženju i nepravdi prema srpskim žrtvama? Zar neko misli da se tako može graditi mir, stabilnost i pomirenje u regionu - pitao je Dačić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je oslobađajuća presuda Oriću dokaz da životi srpskih civila nisu jednako vredni kao životi drugih ljudi. On je rekao da će Srbija za pravdu uvek morati da se bori sama, ali je i pozvao Srbe u BiH da ne izgovore nijednu tešku reč protiv komšija Bošnjaka.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online