Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 09.10.2017.
17:17
Vestionline, Tanjug A

Hrvati nezadovoljni: "Tuđman" teško razočaranje, evo na šta se sve žale

Novi aerodrom "Franjo Tuđman" trebalo je da zauvek reši problem provincijskog zagrebačkog aerodroma. Ipak, do toga, po svemu sudeći, nije došlo.

EPA
Nije ispunio očekivanja: Aerodrom Franjo Tuđman

Neke kompanije koje koriste širokotrupne avione primećuju da vazdušna luka "Franjo Tuđman” ima samo jednu parking poziciju za ovaj tip aviona, a s tim problemom se susreću i prevoznici koji koriste poseban tip CRJ aviona. Vazdušni most za ovaj tip aviona je 20 centimetara previsok pa avion ne može da se spoji na njega, zbog čega putnike mora do aerodromske zgrade da prevoze autobusi.

Međutim, šest meseci nakon otvaranja iz javnosti i medija sve češće stižu prigovori na rad i funkcionalnost novog terminala, piše Jutarnji list.

Pored nezadovoljnih putnika, nekoliko avio-kompanija je u više navrata slalo prigovore Upravi vazdušne luke i predloge kako da se unapredi sistem. 

Neki od tih dopisa dospeli su u posed Jutarnjeg, i to nakon što je taj list pre desetak dana izvestio o nesretnim putnicima koji su, zbog premašenog broja rezervacija i nedovoljno šaltera za čekiranje, "izvisili" i propustili plaćene letove. 

Iz dopisa, koji su pojedini avio-prevoznici slali aerodromu "Franjo Tuđman", vidljivo je da su neki od njih posebno nezadovoljni velikom nesrazmerom šaltera po pojedinim avio-kompanijama. 

Dok ih Katar Ervejz za jedan let ima četiri, a Emirejts čak šest za samo 280 putnika, žale se kompanije, drugi prevoznici imaju po četiri "check-in" šaltera za više od 600 putnika što, tvrde, znatno usporava proces čekiranja i kasnije se čak odražava na sve lošiju statistiku o kašnjenjima, navodi se u tekstu. 

Dodatni problem, navode kompanije u dopisima, jeste i činjenica da su šalteri za samostalno čekiranje putnika postavljeni izvan "check-in" zone, na mestu gde smetaju putničkim tokovima i gde je malo korisnika spremno da ih upotrebi. 

Deo avio-prevoznika pritom je nezadovoljan i činjenicom da novi putnički terminal ima manji broj parking pozicija na stajalištu nego što je imao stari terminal, tvrde samo 13, a potom i činjenicom da je izmedju novog i starog terminala stacionirana vojska čije podizanje MiG-ova, tvrde, ometa operacije na aerodromu. 

EPA/Antonio Bat
Nezadovoljne kompanije, ali i putnici

Žalbe se odnose i na premali broj autobuskih izlaza - takozvanih gejtova - na međunarodnim linijama, o čemu su pojedini prevoznici već pisali aerodromskoj Upravi s predlogom da ih povećaju. 

Posebnu nelogičnost u funkcionisanju vazdušne luke i putničkih tokova avio-kompanije vide u mešanju putnika u medjunarodnom dolasku.

Događa se, naime, da u istom prostoru dolazi do mešanja između putnika iz EU i iz država nečlanica unije, zbog čega svi pristigli evropski putnici, bez obzira na to što putuju unutar Unije, dva puta moraju da prolaze bezbednosnu kontrolu. Cela stvar je, prigovaraju avio-prevoznici, za evropske putnike prilično zbunjujuća, a dodatno produžava brzinu transfera koja bi trebalo da bude što je moguće kraća. 

Generalno, avio-prevoznici smatraju da je u špicu saobraćaja većina infrastrukture u vazdušnoj luci nedovoljna i preopterećena, što se posebno, kako prigovaraju, odnosi na sanitarne čvorove u međunarodnim odlascima, kao i na ponudu osveženja u domaćim odlascima. 

Navode da u međunarodnim odlascima postoje samo dva sanitarna čvora, što je nedovoljno u trenucima kad na medjunarodni odlazak u periodu od sat i po vremena zna da čeka oko 1.500 putnika. 

Uprava aerodoroma je odgovoru na primedbe avio-prevoznika objašnjavajući uglavnom da se u svemu pridržavala standarda koji važe u saektoru avio-prevoza, kao i projekta i ugovora koje ima sa pojedinim avio-kompanijama.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online