Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 03.10.2017.
12:25
sputniknews.com A

"Kapetan Dragan će pobediti Hrvatsku, evo i kako"

Ako bude i malo profesionalnog poštenja, a mora ga biti na nekom nivou, Kapetan mora biti oslobođen. To znači da će se odbrana žaliti na presudu. Verujem da će Vrhovni sud Hrvatske vratiti suđenje na početak, rekao je Savo Štrbac iz centra Veritas, prenosi Sputnjik.

Tanjug/HINA
Kapetan Dragan u sudnici

Hrvati ipak nezadovoljni...

Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan, osuđen je na 15 godina zatvora u prvostepenoj, nepravosnažnoj presudi zbog navodnih ranih zločina na Kninskoj tvrđavi i tokom zauzimanja policijske stanice u Glini.

Ali Hrvatska ipak ne likuje. Braniteljska udruženja navode dva razloga zbog kojih su nezadovoljna. Prvi razlog je taj što je Kapetan Dragan dobio malu kaznu zbog, kako kažu, manjkavosti optužnice, a drugi što će se uskoro naći na slobodi, jer mu je uračunato vreme u pritvoru i ekstradicionom zatvoru, što je više od dve trećine presuđene kazne.

Savo Štrbac, predsednik Informaciono-dokumentacionog centra Veritas i jedan od članova tima Vasiljkovićeve odbrane, koji je ispratio 168 hapšenja Srba po Interpolovim poternicama širom sveta (do danas je Hrvatskoj izručeno njih 56), ubeđen je u nevinost Vasiljkovića.

- On ima neverovatnu volju, upornost da dokaže istinu, da dokaže nevinost, jer on je zaista nevin. Svi mi koji smo ga poznavali i tokom rata bili na tom prostoru znamo da je čovek koji je poštovao Ženevske konvencije. Najstroži je bio prema svojim potčinjenima, ako su prekršili disciplinu. Posebno je bio ogorčen i kažnjavao pripadnike svoje jedinice ako su se prema zarobljenicima ponašali na nedostojan način, nisu smeli ni da ih dotaknu, a kamoli da pucaju u njih ili da ih udaraju - kaže Štrbac.

Pravda je spora, ali dostižna

- Moram da verujem u pravdu, ona je spora, ali dostižna. Pratim predmet od samog početka, svedočio sam i u Australiji nekoliko puta, znam svaki zarez u tom predmetu, a kamoli dokaze koje su iznele i jedna i druga strana. Ako bude i malo profesionalnog poštenja, a mora ga biti na nekom nivou, mora biti oslobođen - objašnjava Štrbac i dodaje:

- Postoji šansa da mu Vrhovni sud, koji će o tome odlučivati, ukine pritvor, a morao bi. Kapetan je bio 9 godina u Australiji u zatvoru, a ovde više od dve, to je skoro dvanaest, a dobio je 15 godina. To će biti osnovna tačka na kojoj će se bazirati žalba za ukidanje pritvora, zbog principa nesrazmerno dugog trajanja pritvora.

- Kapetan može i da se ne žali na presudu i da ona postane pravosnažna. Pošto je izdržao više od dve trećine, stiče uslove da podnese zahtev za uslovni otpust. I sigurno bi ga dobio, ali znajući ga, a u stalnom smo kontaktu, on na taj savet neće pristati. Ako se ne bi žalio, zapravo bi priznao krivicu. On stvar postavlja ovako: "Ja ne branim samo sebe, branim sve moje kursiste, sve Srbe Krajišnike, branim njihovo pravo da od neprijatelja brane svoja vekovna ognjišta" - zaključuje Savo Štrbac.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online