Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 29.09.2017.
17:46
Radio Slobodna Evropa A

Crna Gora bila agresor na Hrvatsku?

Iako je prošlo nekoliko dana od objavljivanja informacije da će se u hrvatskom Saboru naći Predlog zakona u kome se, između ostalih, kao agresor na Republiku Hrvatsku tokom ratnih devedesetih označava i Crna Gora, još uvek nema reakcije zvanične Podgorice.

Reuters
 

Negativne reakcije Beograda

Hrvatska Vlada je početkom avgusta usvojila "Predlog zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji", koji bi, prema rečima hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, trebalo da omogući "celovit i jednostavniji način regulisanja prava branitelja".

Pritom se učešće branitelja, u ratu devedesetih, stavlja u kontekst agresije na Hrvatsku "koju je izvršila Srbija, Crna Gora, Jugoslavenska narodna armija i paravojne postrojbe iz Bosne i Hercegovine...". Ovakva formulacija je izazvala negativne reakcije Beograda i lidera srpske manjine u Hrvatskoj.

Radi se o pravnom nonsensu

Profesor Međunarodnog prava Blagota Mitrić, ne ulazeći u ocenu suštine, kaže da se radi o pravnom nonsensu.

- Politički stavovi se ne unose u zakone, a ovde se radi o klasičnom primeru političkog stava. Kada za neku državu kažete da je agresor bez ikakvog postupka, to je politički stav, a on nije zakonska materija. Meni je besmisleno da, sa pravnog stanovišta, govorim o tome jer to zna svaki pravnik-početnik. To može biti stav partije. Može biti, čak i stav Vlade. Ali, to se rešava pred sudovima - šta je agresija i ko je agresor - kaže Mitrić.

- Oni ne mogu proglašavati Crnu Goru (i Srbiju) da su kao subjekti međunarodnog prava bili agresori na Republiku Hrvatsku, jer one u to vreme nisu ni postojale kao suverene i samostalne države koje su subjekti međunarodnog prava. One su bile jedinice u okviru federativne države ili ostatka bivše federacije. Znači, to je i procesno i materijalno neodrživo - zaključuje Mitrić.

Crnogorska zajednica u Hrvatskoj se ne oglašava...

Crnogorska zajednica u Hrvatskoj nije se oglašavala, a na upit RSE predsednik Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske, Danilo Ivezić kaže da ova organizacija nema zvaničan stav i da ne želi da se meša u ovo pitanje, a da je tekst zakona još uvek u proceduri.

- To je istina. Crnogorci su išli na Dubrovnik, Crnogorci su bili i na ostalim ratištima u Hrvatskoj - kaže Ivezić koji naglašava da se radi o ličnom stavu.

Podsetimo, 1.oktobra 1991. počeo je napad JNA na Dubrovnik. U napadu su kao deo te armije učestvovali rezervisti iz Crne Gore, kao i pripadnici rezervnog sastava crnogorske policije. Prema podacima NVO iz Crne Gore i regiona koje istražuju događaje sa početka 90-tih godina prošlog veka, tokom napada na Dubrovnik poginulo je 194 hrvatskih branitelja i 165 pripadnika JNA iz Crne Gore.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online